用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教中心幼稚園暨幼兒園2010-2011
go

基督教中心幼稚園暨幼兒園2010-2011 [複製鏈接]

請問有無媽咪係同我一樣, 小朋友係今年入讀緊中心幼兒園預備班架,有的話一齊入黎分享下^^ 我個女係預備1B班

返左學一個星期, 個女都仲係喊緊,不過要特別多謝班主任盧老師,因為佢真係好有心機教我個女同帶我個女; 還有班中的黃老師和陳老師;直至今天唯止, 老師都每天來電報告女兒上學情況,只知道佢上學同放學都仲有喊,唔肯食荼點,唔肯飲水,又唔肯同其他小朋友一齊;希望佢快點可以好d.....真奇怪,我都不明白,平時同佢一齊都不是這樣,她很喜歡和小朋友玩,亦很主動....但不知何解一回到學校便這樣扭計.....
   0    0    0    0

hi,hoyinghar..我仔又係B班,盧老師和黃老師個班,係喜洋洋組..唔知你會唔會係坐我仔左邊隔離眼大大個位女女呢?LEE個幾星期都係我親身接送仔仔返放學..返學果時,我都見到盧老師每日都拖住個位女女..係咁氹..放學我都有見佢喊梗..應該唔係你親身接送..如果係我所講ge話..我又唔覺你女女喊得好犀利果d..但當中我走左之後就唔知..因為我見到有d喊得重勁..幸好我仔就無喊過..每次放學仲笑晒口咁..可能之前未返中心前train過啦..習慣左個模式..回想係3個月前比佢返一d playgroup 模擬pn過程,無爸媽陪的..初頭喊到癲左咁..又訓地下..又去拍門係咁叫媽咪..門都爭d比佢拍爛...之後我都忍心擺低佢就走..之後喊左5-6堂就無喊啦..但當時係返1星期3堂,啫係喊左2個星期到...不過我覺得你可以放心,盧老師和黃老師都好有愛心和耐性..而中心上下老師和校長,嬸嬸都好好..以佢哋辦教學咁多年,尤其係pn,對小朋友的照顧係肯定的,也很小聽或看到對中心唔好ge comment..1年前,我幫阿仔搵pn ge 時候,已research過,同埋係基督幼兒園..真係真心侍奉小朋友的,所以你大可放心交托給盧老師和黃老師,我相信以佢哋ge年資和經驗,梗難搞ge小朋友多的是..沒難到佢哋的.現在小朋友都係初步階段,要適應和習慣,比多d時間吧!總有一天成功的!老師的力量不可低估啊!

hi, 我個囝响N1A呀, 返咗咁耐都無喊過... 算係咁啦!  婆婆送佢返學時都見到有好多小朋友喊, 不過唔使擔心啦, 呢過係小朋友嘅必經階段, 過多1-2個星期會好好多啦!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

hi CHANTSINWAI, 您好呀! 我叫SHADOW AR,係呀....你講得無錯...我個女係喜洋洋組呀...我個女就係眼大大成日跟住盧老師那個囉!!你個係叫乜名呀?因為你在BABYKINGDOM 張相唔係太認得^^ 不過你囝囝好叻呀...原來真係訓練有數, 我沒有給我個囡返獨立班,所以可能因為這樣,會較容易哭掛...不過我個女好硬頸....盧老師同我講,佢唔肯跟其他老師,一過手就喊..我都唔知點解...攪到我都覺得非常不好意思....因為增加了老師的負擔. 希望我個囡會快點和其他小朋友一齊玩,一齊吃東西! 昨天老師致電給我,都仍說她不肯吃東西,飲水都是飲少少...但老師也有告訴我佢都有進步緊.....

平時湊她返/放學的都是女麻女麻來的.....我們多點聯絡吧!很高興可以在這裏認識到同學仔的媽咪!

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-9-3 18:00 發表
hi,hoyinghar..我仔又係B班,盧老師和黃老師個班,係喜洋洋組..唔知你會唔會係坐我仔左邊隔離眼大大個位女女呢?LEE個幾星期都係我親身接送仔仔返放學..返學果時,我都見到盧老師每日都拖住個位女女..係咁氹..放學我都有 ...

HI VIANDES,

多謝你呀, 我相信中心的老師們^^ 只希望女兒盡快適應校園生活
你個囝囝都好叻呀, 起初我都以為我個女唔會喊...因為佢平時太好動了,真的估不到

原帖由 viandes 於 10-9-4 01:22 發表
hi, 我個囝响N1A呀, 返咗咁耐都無喊過... 算係咁啦!  婆婆送佢返學時都見到有好多小朋友喊, 不過唔使擔心啦, 呢過係小朋友嘅必經階段, 過多1-2個星期會好好多啦!! ...

原帖由 hoyinghar 於 10-9-4 09:23 發表
hi CHANTSINWAI, 您好呀! 我叫SHADOW AR,係呀....你講得無錯...我個女係喜洋洋組呀...我個女就係眼大大成日跟住盧老師那個囉!!你個係叫乜名呀?因為你在BABYKINGDOM 張相唔係太認得^^ 不過你囝囝好叻呀...原來真係訓 ...
hi shadow,我叫esther 呀..真係我講果個..hehe..你女女跟住盧老師唔很過手比其他老師,我諗佢係想有安全感,始終親人唔係到,想揾番d安全感,一過手就會好驚..點解咁多唔同ge人拖住我呢..不過都係果句啦..小朋友重細,沒有親人陪同下要獨立面對新環境同唔識ge老師,雖要時間適應和習慣的,當佢每日都返學,日日都見住果d老師時,就會習慣唔喊ge la..
係呀..我仔仔叫嘉謙呀..我係全職媽媽,得閒多d聯絡啦~

hi esther, thanks for sharing ^^ 老師今天打給我,話俾我聽康翹都有進步,雖然仲有些時候會喊,但好似你話咁,需要時間去適應 ; 家謙好叻叻呀,都係你之前訓練有數!希望佢地同一組大個仔大個女時互相扶持

我們保持聯絡呀,有什麼特別事情或活動,我們 e-mail 聯絡^^ Nice to meet you

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-9-6 14:08 發表
hi shadow,我叫esther 呀..真係我講果個..hehe..你女女跟住盧老師唔很過手比其他老師,我諗佢係想有安全感,始終親人唔係到,想揾番d安全感,一過手就會好驚..點解咁多唔同ge人拖住我呢..不過都係果句啦..小朋友重細,沒 ...

你們好,我個仔仔也是1B(喜洋洋組)很高興認識你們

我個仔叫宇翹,數一數二喊得勵害其中一個。返了六日學,喊了五日,好彩有盧老師和黃老師,我和我老公才放心一些。但是我個仔好像不喜歡返學,每次和仔仔傾談學校的事,他都好像不高興,常說不返學,請問各家長,你們的小朋友有沒有這情形,我和我老公不知怎樣好?我忘記介紹自已,我叫Tinny.請各位家長多多提點.

Hi avkids, nice to meet you here ar ^^

你個仔又係喜洋洋組? 咁係咪讀上午班呀? 仔仔叫乜名呀?睇黎我地可以開個 'B組媽媽會' 呵呵

原帖由 avkids 於 10-9-8 23:38 發表
你們好,我個仔仔也是1B(喜洋洋組)很高興認識你們

Tinny, 您好^^ 我好似有印象你個仔仔個名,因為頭一兩日返學時點名時, 我記得勞老師叫翹翹, 我以為叫我個女,原來唔係...哈哈,所以有印象原來有小朋友同我個女個名同音

我唸我個女都喊左好多日....平日係女麻女麻 湊她返學, 99告訴我佢每日朝早一轉彎見到學校就同亞女麻講唔想返學...返到去要洗手時又眼濕濕...叫亞女麻快d 排隊湊佢....但勞老師告知我佢每天都有進步既....初初佢都唔肯同d同學仔一齊坐, 一齊上音樂堂, 但聽講最近又肯返....你記唔記得返完第一個禮拜之後, 咪有本圖書俾我地...講'上學去', 我會返去同我個女講故事, 代入角色, 例如: 兔老師就係勞老師啦,拿而家要同爸爸媽媽say goodbye wor...; 跟住又會同佢講, 拿而家華派荼點啦,....不停咁代入角色同佢講; 又同佢講同學仔d 名, 呢個係子樂, 呢個係仕宏, 呢個係嘉謙....同佢講上堂要同同學仔一齊玩一齊坐...而家雖然我唔知佢有無跟住我咁做...但至少係屋企同佢講學校d事,佢會好開心咁叫我講故事扮老師咁, 又會自己叫d 同學仔名出黎...我都希望佢可以快d適應...Tinny, 不如你又試下我那種方法,同佢玩下學校生活,叫daddy 試下扮接放學...讓佢學習等待排隊 ^^

原帖由 avkids 於 10-9-8 23:55 發表
我個仔叫宇翹,數一數二喊得勵害其中一個。返了六日學,喊了五日,好彩有盧老師和黃老師,我和我老公才放心一些。但是我個仔好像不喜歡返學,每次和仔仔傾談學校的事,他都好像不高興,常說不返學,請問各家長,你們的小朋友 ...

Hi, shadow, 我記得康翹小朋友,有二天見勞老師拖住她時都好乖沒有喊,只是眼紅紅,情形比仔仔好好多.我都有用圖書講故事,除了學校本圖書,我還有到圖書館借了幾本其他圖書,但他會放入垃圾桶....氣死我....我相信我們的小朋友只是沒有安全感,漸漸會好快適應下來.每天我都會與他傾計關於學校做什麼,食什麼,唱什麼歌仔.....他會唱校歌給我(但畢竟我都聽唔出),又會做叻叻仔的手勢,校服的貼紙是怎樣有?
每天我都好想知他在學校是否開心,畢竟他們只是2歲多D,我只希望他們在學校有愉快的生活,同小朋友一齊玩是一件好開心的事.....但我個仔暫時末肯接受同其他小朋友....但他已明白(Sharing)是什麼一會事,希望康翹與宇翹好快成為朋友仔.....

Esther,嘉謙好叻仔呀, 他可以同你Say Bye Bye,我都期待宇翹幾時好開心同我Bye Bye....

原帖由 avkids 於 10-9-9 14:17 發表
Hi, shadow, 我記得康翹小朋友,有二天見勞老師拖住她時都好乖沒有喊,只是眼紅紅,情形比仔仔好好多.我都有用圖書講故事,除了學校本圖書,我還有到圖書館借了幾本其他圖書,但他會放入垃圾桶....氣死我....我相信我們的 ...
hi, avkids,我諗你應該係坐係我仔仔對面個主席位果個啦..很高興又認識多個同組媽咪啦~ 我之前都見到你仔仔喊得好犀利..好似第2日你陪住佢都攬住你喊..是嗎?每個小朋友適應都唔同,anyway比多d信心和耐性..一定會開心上學去ge..睇你咁講..很唱歌比你聽都ok呀..慢慢黎啦..佢哋重細..炸吓驕,引你注意實有ge la..習慣成自然..我相信老師都唔會放棄任何一位小朋友,只係未慣啫~~

原帖由 hoyinghar 於 10-9-9 11:32 發表
Hi avkids, nice to meet you here ar ^^

你個仔又係喜洋洋組? 咁係咪讀上午班呀? 仔仔叫乜名呀?睇黎我地可以開個 'B組媽媽會' 呵呵
係呀!我哋可以開個b組媽媽會啦 點呀?盧老師今日打比你,康翹進展如何呀?今日同前日老師都無打比我..可能嘉謙無乜嘢好講啦

原帖由 avkids 於 10-9-9 14:31 發表
Esther,嘉謙好叻仔呀, 他可以同你Say Bye Bye,我都期待宇翹幾時好開心同我Bye Bye....
哎喲!你唔好睇佢好叻咁呀..平時係屋企激到我嘔血! 之前train過一排,喊到斥天咁!喊得最大聲最癲果個係佢!其實宇翹宜家米同嘉謙3個月之前train果陣差唔多,只係我早d比佢實習之嘛..我諗更甚添呀! 只係已經習慣左個模式,同無爸媽陪ge時候啫..宇翹好快適應ge la..放心啦!

Hi esther, 勞老師呢幾日都無打俾我啦....佢話如果康翹無乜特別就唔打啦.....我唸康翹又有得嘉謙同宇翹一齊,會好快變成好朋友^^

我地呢個'B組媽媽會' 真係要攪下活動,等佢地小朋友互相熟悉下,返學的時候都會freind D

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-9-9 14:47 發表
係呀!我哋可以開個b組媽媽會啦 點呀?盧老師今日打比你,康翹進展如何呀?今日同前日老師都無打比我..可能嘉謙無乜嘢好講啦

Hi Tinny, 俾d 時間宇翹, 可能未習慣媽媽不在身邊! 你在家同宇翹的活動都好好呀,加油啊.....我個女都好鐘意去圖書館...雖然佢去到都係走黎走去, 睇書又三分鐘熱度!!

我剛剛都同esther 講, 我地呢個'B組媽媽會' 可以約下出黎, 咁佢地同學仔之間就會有多d親切感

原帖由 avkids 於 10-9-9 14:17 發表
Hi, shadow, 我記得康翹小朋友,有二天見勞老師拖住她時都好乖沒有喊,只是眼紅紅,情形比仔仔好好多.我都有用圖書講故事,除了學校本圖書,我還有到圖書館借了幾本其他圖書,但他會放入垃圾桶....氣死我....我相信我們的 ...

好呀.組個N1B媽媽會啦.多口的約會.小朋友一齊玩多口的.大家熟落口的.又可交換湊仔心得.在此請大家多多指較.
而近幾日,盧老師也沒有打電話來,應該小朋友們也沒有特別的事可告知啦,大家應該可放心,有盧老師和黃老師,我們的仔仔和女女一定好快適應校園生活的.
唉....宇翹呢兩日沒有返學呀.因為病呀.要在家好好休息呀.流鼻水和咳呀.好煩呀.希望下星期一可返學啦.

希望宇翹快d 好返 ^^

原帖由 avkids 於 10-9-9 21:36 發表
好呀.組個N1B媽媽會啦.多口的約會.小朋友一齊玩多口的.大家熟落口的.又可交換湊仔心得.在此請大家多多指較.
而近幾日,盧老師也沒有打電話來,應該小朋友們也沒有特別的事可告知啦,大家應該可放心,有盧老師和黃老師,我 ...
‹ 上一主題|下一主題