用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教中心幼稚園暨幼兒園2010-2011
樓主: hoyinghar
go

基督教中心幼稚園暨幼兒園2010-2011 [複製鏈接]

宇翹昨天已返學,好似新生一樣繼續哭,我老公說康翹已經好叻,她認得他會揮手"Hello"... Shadow 可喜,可喜.

啊仔返學返到今日,都仍然喊,.由上巴士開始就down.去到學校門口就開始喊.一入課室就喊得好大聲,叫住要媽媽、婆婆、爸爸。真係不知怎麼辦?問他返學好唔好?他說唔想返學.不知要幾耐,仔仔才適應呢?請問各位家長,你們的仔仔/女女還有沒有喊呢?

原帖由 avkids 於 10-9-16 16:43 發表
啊仔返學返到今日,都仍然喊,.由上巴士開始就down.去到學校門口就開始喊.一入課室就喊得好大聲,叫住要媽媽、婆婆、爸爸。真係不知怎麼辦?問他返學好唔好?他說唔想返學.不知要幾耐,仔仔才適應呢?請問各位家長,你們的仔 ...
咁勞老師打比你傾仔仔係學校ge情況係點呀?你走左之後成3個鐘,喊足3個鐘,或喊下停下,定頭頭喊下之後無喊..又或之後臨放學再喊..???係學校有無食茶點,很唔很排隊..受唔受老師氹...?如果當中不太壞ge話,問題應該不大..再比多d耐性和時間啦..始終得個2歲,要適應的,也唔好同其他的比較,越比較就越擔心,越擔心你就覺得佢越唔得,佢會感覺到的,每個小朋友都係獨特的!比多d信心自己和仔仔,時間會解決的~我睇有d bk媽媽講話有d喊足一個學期..每個小朋友都唔同,有d一星期,一個月,二,三個月都有..又或者同勞老師傾下..睇下佢有咩意見比你~

勞老師今天打來,仔仔的情況好了,肯同爸爸bye bye,整天沒有喊,只是中段問老師-爸爸呢?-媽媽呢?-婆婆呢?今個星期返了四天學,一天比一天好,可能早輪病了....返學返得唔足...返吓停吓...我都同意你的說法不能與其他小朋友比較,只會越來越想放棄,我可以耐心等待....真希望快D到22號及24號,中秋節和生日會呀,希望所有小朋友都好開心渡過他們第一次在學校的節日.......

回覆 22# viandes 的文章

我個女係n1a架

原帖由 chuchuyee 於 10-9-18 00:26 發表
我個女係n1a架

我個囝都係N1A, 佢叫楊程熙呀! 請多多指教!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

N1A媽媽你們好...你們小朋友開心嗎? 大家有否留意中秋節及生日通告? 不知道N1有沒有拍攝的環節呢?

媽媽們,你好, 大家收到冬季校服通告? 不知道夾棉校褸是否一定要買? 我打算今個星期六去訂購, 你們呢?

簽名被屏蔽

各位N1同學和媽媽中秋節快樂

原帖由 avkids 於 10-9-22 13:51 發表
各位N1同學和媽媽中秋節快樂
哈哈!大家咁話呀!各位,中秋節快樂!

原帖由 avkids 於 10-9-17 15:14 發表
勞老師今天打來,仔仔的情況好了,肯同爸爸bye bye,整天沒有喊,只是中段問老師-爸爸呢?-媽媽呢?-婆婆呢?今個星期返了四天學,一天比一天好,可能早輪病了....返學返得唔足...返吓停吓...我都同意你的說法不能與其他小朋 ...
哈哈!都話得ge la..恭喜..恭喜!

Hi Tiny,

係呀...勞老師22號那天來電...告知我康翹都有好大進步,除左返學的時候有哭囉....因為99要走啊....勞老師話仲欠呢一度未得......希望宇翹都能快點適應 ^O^

原帖由 avkids 於 10-9-15 12:09 發表
宇翹昨天已返學,好似新生一樣繼續哭,我老公說康翹已經好叻,她認得他會揮手"Hello"... Shadow 可喜,可喜.

Congrats ar !!! Tinny, 你不用擔心...我記得有一次我有問過勞老師, 佢話有些小朋友會喊一星期, 一個月,兩個月, 都不定....佢仲同我講...佢遇個一個仔...唔肯離開自己的座位...人地其他小朋友要坐佢個位,佢就係到喊...; 你知啦, 我地d小朋友要周圍走黎走去上堂架嘛,但那個仔就一d都唔肯走,佢話佢都攪左成三個月至可以慢慢好轉.....所以, 請你和宇翹一起努力, 我們媽媽們也會支持你的, 加油啊

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-9-22 16:33 發表
哈哈!都話得ge la..恭喜..恭喜!

Tinny, 最好買埋啦...夾棉褸應該會暖d....我唸住十月份至買.....

原帖由 avkids 於 10-9-20 15:14 發表
媽媽們,你好, 大家收到冬季校服通告? 不知道夾棉校褸是否一定要買? 我打算今個星期六去訂購, 你們呢?

Yeah ^^ 節日快樂 (雖然遲左d )

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-9-22 16:30 發表
哈哈!大家咁話呀!各位,中秋節快樂!

hi kelok, 我又無留意到有一項呢d喎...等我返去留意下先....

至於書簿費, 我唸間間都差無幾架啦....因為而家做學生的書越來越貴了.....

原帖由 kelok 於 10-9-20 17:02 發表
各位小朋友媽咪, 你地有無收書簿費既張通告?
裡面有好多碎項收費~其中有一個"意外傷亡保險"
好唔明呢d費用點解係家長俾呢? 如係學校整親(大獲野)應該係學校有責任. 雖則都係幾拾元, 但俾錢都要有理據囉~

另外書簿 ...

Hi...各位媽咪
我個女Candace係讀N1C班.....直至現在我都很滿意這間學校...Candace每日返到屋企都會學老師點名同講故事...好攪笑!

hi tracy:

你個女好叻喎....角色扮演 ^^

原帖由 tracycano 於 10-9-24 13:54 發表
Hi...各位媽咪
我個女Candace係讀N1C班.....直至現在我都很滿意這間學校...Candace每日返到屋企都會學老師點名同講故事...好攪笑!

各位媽咪今天我做了一個很錯誤的決定,因宇翹今朝一早睡醒,望了我們一眼就喊起來嚷要到婆婆屋企,而我都未起,也沒有向他說話.他就不斷說去婆婆屋企,兩眼不斷流眼淚.我就對他說,今天要返學,又有生日會,不去婆婆屋企.放學後才去婆婆到,他聽到返學,還喊得大聲,說唔返學,要去婆婆屋企.因他突然的一喊,令我不知怎算好,心一軟就答應他今天不返學.他才收聲.隔了一陣,再對他說,今天學校有生日會,有蛋糕食,不如返學,他一聽到返學兩字,又喊起來.所以今天又向學校請假.後來我回到公司,很後悔沒有堅持要他返學,令他下次又有機會再用這招.心裹越想越不開心.知道今天的讓步是大錯特錯, 我已決定下星期開始搭校車上學,希望轉換分離的形式有幫助, 康翹媽咪我為妳開心,看見康翹只差一步,我也希望我仔仔也快到這一步.

‹ 上一主題|下一主題