用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91定46網?急
go

91定46網?急 [複製鏈接]

91網:心儀梁小
46網:九龍灣聖若翰天主教小學,佐敦谷聖若瑟
91用婆婆address,
46用c6 address
我諗住小學自己睇返個女,實際住46網
但又覺得91網小學好好,返學就需要6點半起身
46就方便D,就嚟交form,help

1    0    0    0
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

如果真係要CHECK, 地址係要自住的.

另外, 91的中學亦好多BAND 1, 如我揀, 我揀91網.

cos沙田address都有我名,應該no problem,我都唔知點,91網係有好多好學校,但個女就會好辛苦,就嚟交form,唉
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-5 23:06 發表
如果真係要CHECK, 地址係要自住的.

另外, 91的中學亦好多BAND 1, 如我揀, 我揀91網.
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

最怕上門CHECK ONLY, 應該未必真係咁激個個CHECK的.

可否搬近D呀?

我係大埔住, 都會誇區試91. 由大埔去沙田, 我都接受到, 所以駁一駁.

原帖由 suetyuki 於 5-9-2010 11:31 PM 發表
cos沙田address都有我名,應該no problem,我都唔知點,91網係有好多好學校,但個女就會好辛苦,就嚟交form,唉  

2邊都係公屋,無得搬><
其實觀塘都有好多band1中學,所以唔知點抉擇
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-6 00:13 發表
最怕上門CHECK ONLY, 應該未必真係咁激個個CHECK的.

可否搬近D呀?

我係大埔住, 都會誇區試91. 由大埔去沙田, 我都接受到, 所以駁一駁.

你又心儀邊間呢?
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-6 00:13 發表

可否搬近D呀?

我駁91熱門一呂/沙呂, 因為橫掂都係, 揀佢有埋中學 (雖則唔係100%收返晒, 但都叫大機會) 我有20分, 預左駁到去叩門階段.

所以而家努力備戰私小/直資.

原帖由 suetyuki 於 7-9-2010 12:22 AM 發表
你又心儀邊間呢?

你有20分都好丫,我得15分咋><
所以我唔會駁D名校,又怕個女應付唔黎,我多數都選九龍灣聖若翰天主教小學,cos都有5x%升到英中,始終都要讀6年,考慮清楚先
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-7 10:56 發表
我駁91熱門一呂/沙呂, 因為橫掂都係, 揀佢有埋中學 (雖則唔係100%收返晒, 但都叫大機會) 我有20分, 預左駁到去叩門階段.

所以而家努力備戰私小/直資.

...

Any more suggestion?

回覆 1# kswiss 的文章

九龍灣聖約翰天主教小學在46校網是很多人想入的,二十分都未必入到!
此校50%入英中是包括了約9%入了有開英文班的中學,但未必全部入英文班的,平均約40%左右入全英中!

禁仲有無其他選擇?我諗住111入form,希望可以加D誠意分啦
原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-9-9 09:43 發表
九龍灣聖約翰天主教小學在46校網是很多人想入的,二十分都未必入到!
此校50%入英中是包括了約9%入了有開英文班的中學,但未必全部入英文班的,平均約40%左右入全英中! ...

我都係禁諗,但始終放棄91網有D可惜,唉,好煩
原帖由 kswiss 於 10-9-9 09:24 發表
91 明顯比46 好好多, 但係小朋友6年遠行又真係好辛苦, 可惜你地唔搬得. 人就係咁, 你有得選擇就煩. 算啦! 我估我會揀46算啦! 冇謂太辛苦小朋友, 長途跋涉番放學,始終唔係咁好, 到時冇精神仲幣.

...

Anymore suggestion?

醒目開學勳章

我都係煩緊沙田網定觀塘網.  沙田多英中, 但competition 好大, 都唔知點好.

我都有問過佢,佢講想我湊佢同喺迦密梁省德讀,但做父母嘅梗係想D仔女有更好嘅前途架啦,我都有解釋比佢聽,有D學校係好好同適合佢
原帖由 kids411 於 10-9-11 11:00 發表
點解要自己煩 ?
係你小朋友返定你返 ?
有冇問下小朋友點睇 ?
點解唔比佢自己揀 ?

係呀,91網真係好多band1/英中,所以我都唔想give up呢個禁難得嘅機會,有時我會諗為咗佢將來而辛苦D都直得嘅,但佢就辛苦好多,唉
原帖由 LittlePigmom 於 10-9-11 15:33 發表
我都係煩緊沙田網定觀塘網.  沙田多英中, 但competition 好大, 都唔知點好.

up...up...up

89x bus ?

Actually depending on where you live and where the school is. May be there is nanny bus.  Find out about this. Otherwise,taking 89X to school is not too bad if an adult can go with her.
‹ 上一主題|下一主題