用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 兄姊在讀,弟妹是否一定收?
go

兄姊在讀,弟妹是否一定收? [複製鏈接]

你們有否事例
   0    0    0    0

唔一定架,都要看interview时的表现!!我都见過有兄姐系宣小讀紧,而弟妹系考唔到架!!

原帖由 judyho123 於 10-9-5 23:01 發表
你們有否事例

我都聽過依樣野, 但請問如果弟妹唔收, 家長勁叩門, 機會又大唔大呢?

原帖由 filleul 於 10-9-7 11:59 發表
唔一定架,都要看interview时的表现!!我都见過有兄姐系宣小讀紧,而弟妹系考唔到架!!

身邊都见過有成功的例子!但那位家長真的非常极度好有诚意!!而她年長的小朋友在校的品学一向均表现良好!

原帖由 luiluimama 於 10-9-7 12:05 發表
我都聽過依樣野, 但請問如果弟妹唔收, 家長勁叩門, 機會又大唔大呢?

咁就慘啦, 我個女今年岩岩入小一, 黎緊細佬今年年尾就考, 我個女都係番得果幾個月學, 就算幾好成績都未必幫到細佬啦

原帖由 filleul 於 10-9-7 14:25 發表
身邊都见過有成功的例子!但那位家長真的非常极度好有诚意!!而她年長的小朋友在校的品学一向均表现良好!

那又不用過份担心!!最紧要细佬interview时唔好喊,表现淡定有禮貌!!

事实上,虽然唔系話有家姐哥哥嘅就一定收,但我個人觉得點都叫有啲“幫助”同“优势”嘅!!

我见有好多成功例子呀,包括我自己啦!!

原帖由 luiluimama 於 10-9-7 14:36 發表
咁就慘啦, 我個女今年岩岩入小一, 黎緊細佬今年年尾就考, 我個女都係番得果幾個月學, 就算幾好成績都未必幫到細佬啦

最慘我個仔係專注力勁低, 答問題唔鍾意望人, 企又企唔定果種, 睇黎都係衰梗

原帖由 filleul 於 10-9-7 17:19 發表
那又不用過份担心!!最紧要细佬interview时唔好喊,表现淡定有禮貌!!

事实上,虽然唔系話有家姐哥哥嘅就一定收,但我個人觉得點都叫有啲“幫助”同“优势”嘅!!

我见有好多成功例子呀,包括我自己啦!!

...

Don't worry too much..still have time to do some trainings before the interview..

Good luck and hope your son can join the APS family next year!!!!

原帖由 luiluimama 於 10-9-7 17:36 發表
最慘我個仔係專注力勁低, 答問題唔鍾意望人, 企又企唔定果種, 睇黎都係衰梗

thank you, I hope so too

原帖由 filleul 於 10-9-8 14:04 發表
Don't worry too much..still have time to do some trainings before the interview..

Good luck and hope your son can join the APS family next year!!!!

‹ 上一主題|下一主題