用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 校車事件2 (ATTENTION)
go

校車事件2 (ATTENTION) [複製鏈接]

校車事件2

時間表寫12.20放學, 琴日架車12.23琴日到已經到. 我老公都黎吾切, 校車打電話黎話到左喇, 咁米叫阿女自己落mtr羅., 因為真係落條escalator咋, 個校車ee仲問我老公, 得吾得架, 我老公話”得” 佢識架喇.

點知求先我老公收到電話, 話學校打電話黎話, 小朋友咁樣自己落去吾岩bor, (梗係校車report番比學校知啦).
我老公米小小火都黎羅, 大佬, 你架車話12.42到tim, 12.23已經到, 點切呀. 你地吾係12.20分放學咩.
佢地即刻收聲, 話儘量想小朋友早d放學, 喂, 咁你出聲ai ma, 又吾通知, 點知你地.
我一陣又會打電話番學校問咩野事.

阿女話12.點到已經開始上校車喇.

所以大家請留意呀
   0    0    0    0

醒目開學勳章

早到有所謂,但起碼要比家長知,佢地又唔會等到約定時間至走,早到左重要話家長不是,我一陣都係早多15分鐘去等其實以前佢地都係早上校車放學,放3:30不過佢地早大約10分鐘就排好隊上校車,不過時間永遠都係大家約好的時間到.

打左電話去學校, 仲話”係呀”, 有頭車, 頭車12.10分到就開, 喂, 大佬呀, 你出聲ai ma, 點知你咩野頭車, 尾車姐

醒目開學勳章

所以我都好擔心,頭先早20分鐘就落去等,點知都係預定時間到,尋日就早左大約8分鐘
原帖由 Little_cy 於 10-9-8 14:00 發表
打左電話去學校, 仲話”係呀”, 有頭車, 頭車12.10分到就開, 喂, 大佬呀, 你出聲ai ma, 點知你咩野頭車, 尾車姐

我舊年試過啦, 校車早左 10 分鐘, 緊係無人接阿女, 跟住校車 ee 打電話來話我無人湊女, 要車返學校.

點知, 1 分鐘後打來話叫我在邊度邊度湊番阿女 (地點就係阿女之後過2個站), 激 c..

原帖由 曲曲 於 10-9-8 13:17 發表
唉~ 咪就係囉, 早到又唔等到原來時間, 搞到家長接唔到小朋友又心急又擔心, 校車送晒其他人返轉頭都浪費大家時間啦, 最怕係要返學校接

醒目開學勳章

睇黎轉左校車公司真係好混亂

醒目開學勳章

舊年我囡仲搭緊校車, 司機叔叔好好人架, 有時我比約定時間遲左 1-2 分鐘未到, 司機叔叔會叫阿囡 call 我, 睇我去到邊, 如果o係附近就校車 ee 陪阿囡落車等我, 如果遠 ge 話就大家約定另一個地點 (當然要校車行經路線) 落車 lor.

咁就真係幾好, 我地果個ee,  好多時有補習班老師未到 (個小朋友跟住去返託管), 個 ee 就咁放低佢, 叫其他家長幫佢睇住.

原帖由 zater 於 10-9-8 14:13 發表
舊年我囡仲搭緊校車, 司機叔叔好好人架, 有時我比約定時間遲左 1-2 分鐘未到, 司機叔叔會叫阿囡 call 我, 睇我去到邊, 如果o係附近就校車 ee 陪阿囡落車等我, 如果遠 ge 話就大家約定另一個地點 (當然要校車行經路線 ...

求先有先後兩個老師打電話話比我, 問我情況, 我爆曬出黎, 仲話左校車超快, 時間吾準....有某架校車仲迫爆 (refer to some mama post)

學校話下個星期番番全日, 時間就會Stable dd.  我話遲吾緊要, 你預早講我知, 我都要有個預算架

剛開始,我相信是有啲亂,諗的和實際用的時間有偏差,應該可以理解.
其實,以前舊校車時,在剛開學的期間,啲返學/放學時間都會有啲亂.因為每個站的上落人數有所不同,每個站差一分半分鐘,加埋都唔少的.
上年我囡囡本來是745上車的,點知由第一日開始就早十多分鐘到,好彩我習慣提早等車的(其實是我另一個囝囝想早啲到校車站和其他小朋友一齊玩,順便帶埋囡囡去等車).跟住以後,就改到730等車,但由740才到.攪來攪去,過咗一排,大家才找到一個正確的時間.
所以到下星期啲時間可能又有不同,放學時間路面比較多車,所以都係提早在車站等小朋友.我以往最高等校車紀錄,無50分都有45分鐘.

但是超坐就一定唔接受囉.

還有幫其他家長接小朋友,我都有做.是我主動對校車嬸嬸講的.一來我站是完全唔可以停車等人,交通非常繁忙.二來我唔忍心啲小朋友要遊車河遲回家.三來個個站都如事,到最後一個站的,可能遲半個鐘噃.
所以我們以前那站的家長,都習慣互相幫忙的.有見過,真的沒有家長有空幫時,我都見校車嬸嬸打電話小朋友的家長.

醒目開學勳章

我個站10個有9個係賓妹接,所以想大家互相照應都難不過上年我就真係未試過有今年的混亂情形.校車完全安排得好好.

經過實地勘查,發覺其實今年的校車時間唔準時, 有部份原因係因為新校舍果度門口窄,校車需要排隊輪流入學校,就算係同一批上車,都要再分先後批次。由第一批小朋友上校車到最後一批,歷時超過半小時。所以有的車就比預計時間早幾個字,而有的就遲幾個字,嬸嬸都話好難俾固定時間。或者需要等全日制開始再睇一段時間。我呢幾日都喺校車站企半個鐘,想佢早D佢又唔早wor.

相信全日制都可能會係咁.  一定有先後批次......
原帖由 ttyy 於 10-9-9 09:37 發表
經過實地勘查,發覺其實今年的校車時間唔準時, 有部份原因係因為新校舍果度門口窄,校車需要排隊輪流入學校,就算係同一批上車,都要再分先後批次。由第一批小朋友上校車到最後一批,歷時超過半小時。所以有的車就比預計時間早 ...

原帖由 Little_cy 於 10-9-10 13:59 發表
相信全日制都可能會係咁.  一定有先後批次......  

過去的做法是乘校車同學先行放學,在校內按乘車編號集隊,待集齊後由老師帶出校門,交由校車公司負責人指示上車位置(校車可全部停泊在校門外的停車場和行人道旁),沿途有褓母協助.待校車同學上完車後,其他自行放學或由家長接回的同學才可以逐一下課.

但由於新校舍門口地方不足,每次只能容得下兩至三架校車,相信在安排上要作出調整,可能要在二樓禮堂與校舍的空間集隊後,才再通知校車到門口,這便需要一些時間.

另有一個問題,就是每班放學時間會有少許差別,特別是小朋友喜歡在下課前去洗手間.由於校車要等齊所有人,若有學生因去洗手間而出現延誤也有機會.

校車公司初初接辦出現混亂,希望可以如赤鱲角機場運作初期一樣盡快得到解決,但三名同學坐兩個位置的做法卻不能接受(倒頭位若屬於座位設計之列也可接受),校車公司必須作出改善.

醒目開學勳章

今日帶個女坐校車,我2號車,見到上哂後重有3個位淨,見嬸嬸點完人都未開車(心諗即係未齊人),但係知道去下一站(causeway bay)會有4個小朋友上車,咁即係又超載一陣返黎問下個女先

Hi polarbb,

I can't see 超載 in casueway bay la. There have 6 students pick up in causeway bay (No 2 bus).

chmanpong

醒目開學勳章

宜家有6個咁多??!! 學校段路我已經好擔心,因為其實保母冇位坐都已經係超載,因為頭先佢地話係保母冇位坐,我知佢地有飛車,上次老公問佢地,佢地都冇否認,只係話有安全帶唔怕.如果真係有咩事,多左一個都好,保險係唔會保.如果唔係段路咁斜怕個女天氣唔好時會辛苦,我真係自己湊.
我知舊校車都重有做,不過就上面停,小朋友要行小小路返落去,高年級個D有D就係咁做.
原帖由 chmanpong 於 10-9-13 13:43 發表
Hi polarbb,

I can't see 超載 in casueway bay la. There have 6 students pick up in causeway bay (No 2 bus).

chmanpong

‹ 上一主題|下一主題