用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有無計算機介紹
go

請問有無計算機介紹 [複製鏈接]

剛升中一小兒中學話要買Casio計算機,我的年代與現在已脫節了幾十載,唔知買邊部,請各家長幫忙介紹吧!
   0    0    0    0

原帖由 iffman 於 10-9-8 14:13 發表
剛升中一小兒中學話要買Casio計算機,我的年代與現在已脫節了幾十載,唔知買邊部,請各家長幫忙介紹吧!

一定要買 HKEAA approved. 無幾多部.

e.g. fx50FH fx3650p

我覺得以前d計數機o的"制"好"禁"d,
而家o個d好似好硬咁~~

請問x50FH和 fx3650p有甚麼分別?

原帖由 nicholasmom 於 10-9-8 14:40 發表

一定要買 HKEAA approved. 無幾多部.

e.g. fx50FH fx3650p

50FH 有內置 formula,有用的,買 50FH 啦

原帖由 iffman 於 10-9-8 17:07 發表

原帖由 iffman 於 10-9-8 17:07 發表

唔知. 舊年我個仔學校代訂 fx50FH ($15X,街賣 $17X ~ 18X).

好似fx3650p舊 D.

阿仔都係今年升咗中一,學校都話要買Casio計算機,上Casio網站睇過,眼花撩亂,唔知點揀.
要阿仔問學校老師商品Code,話今日會解釋,聽大家推介,應該唔外乎fx50FH嗰地.

大部分學校都會替學生集體訂購,可叫小朋友問下老師!

原帖由 tangko 於 10-9-9 10:57 發表

大部分學校都會替學生集體訂購,可叫小朋友問下老師!

我仔就係咁,不過佢地升中二先買既,真係間間唔同.

Mine to.... My girl just needs to get one this year (in S2). They don't use calculator in S1.

I bought FX-50FH for $158 only.....

原帖由 樂樂 於 10-9-9 11:43 發表

我仔就係咁,不過佢地升中二先買既,真係間間唔同.

剛在觀塘廣場M樓麗X玩具店買了一部CASIO fx-50FH, $146(行貨), 價錢合理, 大家不妨考慮。

原帖由 EDEL 於 10-9-9 13:15 發表
Mine to.... My girl just needs to get one this year (in S2). They don't use calculator in S1.

I bought FX-50FH for $158 only.....

Casio fx-350ES PLUS, 歐洲 high school 學生用. 最近發現國內(深圳書城) 亦有得賣. RMB110. 但要數學成績好之學生才好用, 否則怕他們太依賴, 因這部機連帶分數都顯示埋, 超勁, 做功課(似抄多一D) 一定快過人. 或者家長買來給他們check有無做錯用,  可上casio 網 check...

原帖由 Joe媽媽 於 10-9-12 11:56 發表

Casio fx-350ES PLUS, 歐洲 high school 學生用. 最近發現國內(深圳書城) 亦有得賣. RMB110. 但要數學成績好之學生才好用, 否則怕他們太依賴, 因這部機連帶分數都顯示埋, 超勁, 做功課(似抄多一D) 一定快過人. 或 ...

呢部好似無"HKEAA Approved". 學校未必俾用!

醒目開學勳章

原帖由 nicholasmom 於 10-9-12 12:15 發表

呢部好似無"HKEAA Approved". 學校未必俾用!

我係文具舖買咗部fx-3650p...不過用用下D"HkEAA Approved.."字甩色...個仔話唔可以係學校考試用...為有去豐澤買個部行貨唔甩既...

CASIO fx-50FH好d,計分數方便d!又有formula, 可以用到大學啦!

原帖由 nicholasmom 於 10-9-12 12:15 發表

我原先買來自用. 不過亞仔話學校要買, 我就叫他問下亞Sir比唔比用, 佢話比(上堂可用), 我就送了給他. 但考試局一定唔比用, 因為超勁, 跟本就唔使計, 因為 ES Plus 非一般貨色

都係要叫亞仔問實亞Sir 學校考試比唔比用, 如果唔比都可能要買翻部一般貨色至得. 如果學生用之一般貨式我會買 fx-50FH.

原帖由 iffman 於 10-9-12 00:53 發表
剛在觀塘廣場M樓麗X玩具店買了一部CASIO fx-50FH, $146(行貨), 價錢合理, 大家不妨考慮。

岩岩亞仔學校代訂買返來,又係呢部, 呢部真係好大路喎.

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... 2010Handbook1_C.pdf
2010年考試局認可計數機.

原帖由 iffman 老師都於 10-9-8 14:13 發表

我仔仔剛剛說要買.  Model:  fx50FH.又沒說可以集體訂購,可以怕麻煩.

原帖由 LittleKidult 於 10-9-14 12:38 發表
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKCEE/Handbook/CE2010Handbook1_C.pdf
2010年考試局認可計數機.

嘩!又幾多型號喎!不過,仔仔才中一,隻機如用到中六,怕d字的顏色早脫掉.又或許有新model取代.
‹ 上一主題|下一主題