用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

書本代號 [複製鏈接]

超急, 請高年班的家長幫幫忙. 謝謝
Phonic, CL  要帶書嗎?
E&RE 是否帶 "我是主的羊" 這本書
READING, GE, WP 代表要帶什麼書.
BRING SALES MEMO (LING KEE) 即係帶物
   3    0    0    0

我幫手補充吓~

Phonic - 無書要帶, 學校有本自製的notebook = 書/功課
CL  = computer lesson 無書要帶的, 去電腦室學吓用電腦

E&RE = 是 "我是主的羊" 這本書, 帶埋本作業啦
READING = 帶 reader 即係嗰D細細本嘅故事書, 通常會寫手冊叫帶邊本的
GE = 帶 my pal/MP, 帶埋本作業啦
WP = word perfect 要帶word perfect spelling 本書.
BRING SALES MEMO (LING KEE) =我估係帶返向齡記訂書張單, 有學生未取書, 開咗學先派書, 所以要show單 .

Zoe媽咪,   真的十分多謝你為我解答今多問題.

總要多謝 "bigfoothk"

Ferrari3882,

唔使客氣, 每個小一家長都遇過依D問題, 我舊年都係D高年級家長幫忙咋~

BTW, 仲有本 listening 書, 好似係長期俾 Miss keep咗, 我估GE堂 要帶, 可能有寫手冊, 你留意吓??

原帖由 Ferrari3882 於 10-9-8 23:52 發表
Zoe媽咪,   真的十分多謝你為我解答今多問題.

Mmak (Zoe ma ma),

謝謝你的提點,  我會留意手冊啦!

GE/CL
/ = or

有時會上GE, 有時會上CL
應該會有通知, 邊日上咩堂,
我囡舊年每個term 都有張sticker 寫明.
我囡話:佢舊年Computer lesson 係去電腦室玩電腦, 學D最基本嘅電腦操作, 遲D會教login school intranet, 用吓小畫家咁囉, 2個學生share用一部電腦. 唔使用書的.

如果MISS無講上咩堂, 你幫個囡執定GE D書啦.

圖書課?? 可能係 LILE = Library Lesson,
會帶佢地去圖書館, 教借書 etc.
遲吓會派本 "My Reading Record" 上堂就帶依本嘢,
我囡話平日有家長義工"故事媽媽" 係self reading 堂時去講故事俾D囡聽, 聽完會貼 sticker/ chop stamp 落本record 內, 所以佢日日都帶返去, 以我所知應該每星期1-2天, 有家長講故事??
個囡話要每日帶?? ... 我見唔太重, 都由得佢啦!!
原帖由 scotia.nova 於 10-9-10 17:19 發表
how about GE/CL?
does it mean that according to schedule given (small paper from teacher), bring either GE books+WB or nothing for Computer lesson?

有無家長知係手冊寫  
read intranet :
VA Ext comp (A) deadline 5/11.  是什麼意思.

Ferrari3882,

VA Ext comp 係D美術比賽,
我囡話: 要星期一先 login intranet 睇 .
暫時都未收到.

原帖由 Ferrari3882 於 10-9-11 07:35 發表
有無家長知係手冊寫  
read intranet :
VA Ext comp (A) deadline 5/11.  是什麼意思.

謝謝 Mmak.

請問帶morning book, 即係帶什麼書本呢? 謝謝

回覆 1# maywaibb 的文章

帶你囡囡今天在校內借回來的故事書.

回覆 16# ekan 的文章

明白了, 謝謝ekan.

剛剛收到GS堂的上課日期, 但我想知道甚麼是GS? 它是replace了那一堂?

Thanks~
‹ 上一主題|下一主題