用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 我個小朋友返黎屋企,話只有教中文書.
go

我個小朋友返黎屋企,話只有教中文書. [複製鏈接]

想問下,你地小朋友個班有無教英文及普通話書呢?
我個小朋友返黎只係攞本中文書讀.
   0    0    0    0

我亞囡話有教A 同 好爸爸好媽媽, 今日和net 玩滑梯.  不過唔知信唔信得過   

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-9-13 10:39 發表

呀仔話未教普通話,都係讀中文 "好朋友,握握手......"
想問下各位媽咪係唔係日日都要帶3本書返學校架
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

我都係每日帶三本.

唔怪得阿仔回來跟我講爸爸媽媽.

原帖由 pakayalo 於 10-9-13 14:48 發表
我都係每日帶三本.

頭幾日返學,阿女話Mr Coxon同佢哋唱歌同埋玩遊戲,當時都半信半疑,但上星期老師來電,再細問下原來真有其事,至於普通話堂就要14號才開始上.
原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-9-13 10:39 發表

老師來電?是否說小朋友的適應?老師會不會CALL每個家長?

原帖由 shirley81 於 10-9-13 16:12 發表
頭幾日返學,阿女話Mr Coxon同佢哋唱歌同埋玩遊戲,當時都半信半疑,但上星期老師來電,再細問下原來真有其事,至於普通話堂就要14號才開始上.

我仔琴晚都有講話 Mr. Coxon 同佢玩 wor ...

原帖由 shirley81 於 10-9-13 16:12 發表

老師琴日打泥叫我唔洗帶水壺 lor ... then 我就問下個仔上堂 d 情況 lor ...

原帖由 misspiggy 於 10-9-14 05:24 發表
老師來電?是否說小朋友的適應?老師會不會CALL每個家長?

醒目開學勳章

唔係呀,有教英文架,我個仔呢兩日晚晚我放工返黎羅住本英文書,打開 A for Apple 個隻,仲要係"我懷疑"佢係到學老師同佢地講書咁的姿勢,張本書的內容個 A for Apple 向外 show 比我睇,我估應該老師都係咁樣 show 比小朋友睇的,佢扮得好好笑架,尋晚又話有兩個英文老師,其中1個係Mr D能,另一個佢無講,工人姐姐話佢放學返來唱 head and shoulder, knee and toes

昨晚仔仔話未教Eng book ,今日親身問老師,佢話這兩日才開始教英文書。普通話堂都開始左,之後要帶晒三本書

係呀!前日亞女都好似你小朋友咁扮老師教我AforApple呀!中文書就話教到Cookies,普通話就話未教。

原帖由 Tamama527 於 10-9-15 09:42 發表
唔係呀,有教英文架,我個仔呢兩日晚晚我放工返黎羅住本英文書,打開 A for Apple 個隻,仲要係"我懷疑"佢係到學老師同佢地講書咁的姿勢,張本書的內容個 A for Apple 向外 show 比我睇,我估應該老師都係咁樣 show 比小朋友睇的 ...

普通話,我阿女星期二返來話開始教普通話啦,總教佢係陳老師(阿女用普通話講"陳老師"),至於英文就一開學應該有,因為阿女成日提住Mr. D能,話教佢唱歌同講故仔...
呢排我都送阿女返學,幾好呀...d外籍老師,好nice,好多小朋友見到佢地都好開心嫁,總排隊同佢地玩give me five...
同埋我好鐘意佢地有註冊護士,在學校開口做初步的檢查,如check 喉嚨....
上課應該有習作做,阿女話老師講等d習作做晒先帶返屋企,一日做一頁...

原帖由 sllau 於 10-9-16 09:31 發表
普通話,我阿女星期二返來話開始教普通話啦,總教佢係陳老師(阿女用普通話講"陳老師"),至於英文就一開學應該有,因為阿女成日提住Mr. D能,話教佢唱歌同講故仔...
呢排我都送阿女返學,幾好呀...d外籍老師,好nice,好多小 ...

多謝妳既分享...等我知道多d上堂既野,我問極呀仔都講得唔多比我聽,所以玩下role play,佢扮老師將書放係chair 度 "你地對眼睛要望住我....e個係邊個黎" "婷婷" "要一齊大聲d"
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19
‹ 上一主題|下一主題