用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 (學琴)有冇媽咪岩岩學?
go

(學琴)有冇媽咪岩岩學? [複製鏈接]

醒目開學勳章

有冇媽咪係以前從來未學過,
但係而家又想學?
我一直好想學琴,但係又怕咁大個人先去學
聽人講d手指而家都正曬型,想學已經太遲
有冇媽咪可以分享下

同埋學琴點收費?
   0    0    0    0

請PM比我,唔該。我也想學學琴打發一下時間,嘿嘿。
是去你家學?還是琴行?還是上門?
其實我仲有個問題想請教:以前從没接觸過鋼琴之類,對音樂也了解不多,現在這麼大了學應該手不太靈活,會很難學嗎?
曾試過二只手彈相同的音都有點困難,如果二只手分開彈不同的音覺得自己完全不會,擔心學不了呢?(女兒之前學過,現在停了差不多一年了。以前她學的時候試的。)

我女兒幼稚園讀的是寶琳的茵怡幼稚園。不過只讀了半年,之前一直在大陸讀幼稚園,嘿嘿!
已看過您的資料。我准備十一月初開始學,因為這段時間正在裝修屋企,十月尾搬家,安定好了就開始。到時和您聯系,再詳談上課時間和費用。

好的。唔該曬!

以前因為唔想來香港住,所以一直住系廣東。個女都系廣東讀幼稚園。後來決定來香港上學,怕小一跟不上先至過來讀左半年幼稚園。

我係9月開始學, 已經上左3堂...都係半個鐘一堂..

而家學緊彈 jingle bells, 2隻手都幾唔協調..hea..hea..

學就學半個鐘, 練就練1個鐘...

其實洗唔洗日日練既呢...
我無咩時間, 1星期練一次咋...

我數星期前升上二級,發現如果每堂學得太多,練習得頗辛苦,因為又要返工,又要湊仔女.既然我只是自娛,也不用迫得自己太辛苦,所以我一星期只上半小時,上老師家,四堂五百二十大元.

可否將你的資料pm給我?
我在調景嶺返工,如果1:00~1:45,你有無時間呢?
Thank you!

請問有沙田區資料嗎?  我都有興趣學

王國長老

由於此版內有某會員作出個人宣傳, 相關帖子及引文已被版主刪除.

請勿在版面公開宣傳招生, 此乃違規行為. 多謝合作.

edea

學多左幾堂, 發覺真係我鐘意彈, 當老師教到有些歌仔, 幾好聽時, 真係好想好想彈好佢^^唔知你地考琴時, 係咪一考就考2級? 通常考咩歌仔?
本來想問下老師, 不過唔敢問佢...費時比佢覺得我咁心急>.<

HEA.....

您可以去琴行望下d考試歌書﹐看看和自己現時所彈的程度差多少。

一考就考2級定係5級? 定係8級? 視乎學生本身能力﹐同埋如果您很需要一些短期目標﹐keep住您彈琴的興趣/穩定的練習﹐報考試會有一定作用。

原帖由 燁燁媽 於 10-10-15 00:54 發表
學多左幾堂, 發覺真係我鐘意彈, 當老師教到有些歌仔, 幾好聽時, 真係好想好想彈好佢^^唔知你地考琴時, 係咪一考就考2級? 通常考咩歌仔?
本來想問下老師, 不過唔敢問佢...費時比佢覺得我咁心急>.<

HEA..... ...

大人學琴真係慢好多o架 , 有時同o的小朋友比較仲會好灰心  , 不過如果只係想自娛又唔係有乜遠大既目標都係幾好o既娛樂   .

原帖由 joeylin1017 於 10-9-14 17:26 發表
有冇媽咪係以前從來未學過,
但係而家又想學?
我一直好想學琴,但係又怕咁大個人先去學
聽人講d手指而家都正曬型,想學已經太遲
有冇媽咪可以分享下

同埋學琴點收費? ...

最緊要享受學習的過程﹐穩定地進步﹐無須和別人比較

原帖由 Hipuppy 於 10-10-25 23:47 發表
大人學琴真係慢好多o架 , 有時同o的小朋友比較仲會好灰心  , 不過如果只係想自娛又唔係有乜遠大既目標都係幾好o既娛樂   .

我都唸緊學piano定係violin 好? piano 以前有學過下, 同埋有興趣D, 但violin, 都想try, 其實D仔女要學, 自己都想跟佢地學埋一份.

大人的話﹐學鋼琴會容易些﹐加上您有基礎﹐比較容易做出成績/帶來成功感。同埋您都話自己對鋼琴有興趣D啦。

原帖由 Joshua_BB 於 10-10-30 15:29 發表
我都唸緊學piano定係violin 好? piano 以前有學過下, 同埋有興趣D, 但violin, 都想try, 其實D仔女要學, 自己都想跟佢地學埋一份.

哈哈~我都學左差唔多半年了....
初初我大仔學, 跟住到細仔, 而家我都學埋.....不過好彩琴姐姐肯收平d, 因為我係非繁忙時間學~~呵呵~不過兩個仔就收正價......
而家開始有d歌可以同囝囝合奏, 好開心呢~~~

醒目開學勳章

我呀女.呀仔都學琴 .而我因為年紀大了很難從初階開始去學看見d"豆豆"音符眼都花
學了2個月流行鋼琴只看C.D.E.F.G.A.B.不錯呀!好易就可以彈歌仔.我吾需要考級數只求自娛.又可以同仔女一齋彈琴分享樂趣.GOOD
原帖由 Snoopy_Mom 於 11-2-21 04:45 發表
哈哈~我都學左差唔多半年了....
初初我大仔學, 跟住到細仔, 而家我都學埋.....不過好彩琴姐姐肯收平d, 因為我係非繁忙時間學~~呵呵~不過兩個仔就收正價......
而家開始有d歌可以同囝囝合奏, 好開心呢~~~ ...

回覆 14# Joshua_BB 的文章

我以前中二時在學校課外活動學過一年小提琴, 中學時音樂堂教D樂理都掌握到, 但從沒有學過琴.
舊年四月阿女開始學琴, 之前在TOM LEE上JMC, 都是我跟, 所以有陪佢練, 同自己也一齊練, 為的是感受有幾難, 練熟左可以教佢, 又可以同佢一齊夾來彈. 阿女正式學琴後, 我會坐在旁邊看老師教授. 返到屋企會KEEP 住一齊練, 現在大家進度一樣.
因為我讀譜強過佢, 所以學得快過佢, 不過佢練熟後, 就彈得好過我. 可能大人的練習時間似終少D, 手指又冇咁靈活.
一年前大家一齊開始彈兩隻手時, 真的好難協調, 但兩三個月左右會好好多. 現在學新歌都可以兩隻手一齊慢慢彈. 今年四五月阿女就考二級試, 我都有諗過同佢一齊考, 但要幾百蚊, 所以可能遲D佢考四五級時才一齊考吧.

補充, 阿女好鍾意四手聯彈, 而佢會覺得我同佢一齊學, 可以同佢四手聯彈到.
‹ 上一主題|下一主題