用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 校車又玩嘢,唉~~~
go

校車又玩嘢,唉~~~ [複製鏈接]

我仔坐8號車返放學,除上車時間早外,其他都無乜問題,但原來架車都係好迫人,問返同車既哥哥話試過三人兩座

唔知係咪學校上星期同校車開完會,聽亞仔講架車有部分人分咗去另一架車度,咁我諗住既然唔關我仔事咪唔為意囉

點知尋日放學,我係樓下接仔時(我日日接佢上車落車),見到一部蚊型,好似貨VAN咁細,司機座後得三排椅既校車仔載住亞仔返黎,
我即時好愕然,個五十幾歲既亞叔仲話佢專程載呢六個細路返黎先(其中三人連我仔係同一站落車),我問點解,佢話:快D呀嘛,快D唔好咩?跟住開車走人

我睇返手錶,佢無野呀?8號車平時返黎最早係3:56,最遲係4:06,但尋日係4:00,有幾快呀?車上無保母架喎,同埋佢咁轉咗車又唔同我講,若唔係我自己接,但搵工人接,咁點算呀?亞仔話尋日8號車仍有載同學,佢地架車比8號車早少少出校門咋,豈有此理呀,罔顧小朋友安全,無保母係犯法架 嬲到我即時打返學校想投訴,可惜個負責老師搵唔到人,留咗電話到家下都未覆
   0    0    0    0

真係好離譜! 一定要學校解釋清楚~~

what is "校車"???  未得家長同意點解可以立亂嚟

呢间校車公司真罔顧小朋友安全,豈有此理呀,一号车今天就又再<超级> 超载7 个人仔,原本是24 座位, 超载7 个,他们想31 个人被载埋一架24 座位内,离普。终于要警察到来警告+警告才收科,您话吖,真是不会原谅他们阿。超载 insurance 一定不保,小朋友安全问题大家要想想啊。真实发生时,我的天啊。
艾呀,大家要知道啊,如果我们小孩不再被重视安全问题,请各位帮帮手,如果您们发现有不合法的校巴超载情况出现, 一定要同學校和警察投訴,有甚么事时, 真的不要后悔。 Insurance 不保, 都不知点死啊。
有人已经向學校投訴了十多天。但是學校可能当我们小孩同阿基洛看架《菲》游巴一样(不太重视),又未有意外, 又或可能他们學校太信呢间無梁校車公司,所以今天终于要出动警察到来警告校車司机才收科,校車公司真是活该活该。 如果我们小孩不再被重视,一于写信出各大报章讨下公道。要等个社会一起看看现在的校車公司几无凉。

原帖由 kaunty 於 10-9-15 21:47 發表
呢间校車公司真罔顧小朋友安全,豈有此理呀,一号车今天就又再 超载7 个人仔,原本是24 座位, 超载7 个,他们想31 个人被载埋一架24 座位内,离普。终于要警察到来警告+警告才收科,您话吖,真是不会原谅他们阿。超载 insurance 一 ...

吓....原來今日發生咗報警事件....
唔怪得明天有時間改動....上車早5分鐘(真巴閉)....
今晚聽校長講完, 反而似乎有偏袒校巴公司, 多過學生的安全利益....

我到而家仲未收到負責老師電話,今晚又去唔到家長晚會,又要明天再打電話投訴,投訴,再投訴

原帖由 樂B媽媽 於 10-9-15 12:43 發表
真係好離譜! 一定要學校解釋清楚~~

what is "校車"???  未得家長同意點解可以立亂嚟

有無搞錯,咁都得?
佢咪好好賺?多咗既小朋友都有比足全費架,點可以咁對佢地呀?校方知報警既事未呀?我諗校巴會唔講比學校知,免得下年無得續約呢!所以都要麻煩1號車既家長都打電話返學校講聲呢!

原帖由 kaunty 於 10-9-15 21:47 發表
呢间校車公司真罔顧小朋友安全,豈有此理呀,一号车今天就又再 超载7 个人仔,原本是24 座位, 超载7 个,他们想31 个人被载埋一架24 座位内,离普。终于要警察到来警告+警告才收科,您话吖,真是不会原谅他们阿。超载 insurance 一 ...

根據校長的說法,校方一早知道無恥校巴公司不夠校巴接載學童,校方竟然不顧學童的生命安危,容許無恥校巴公司用盡可恥的方法解決不足校巴的問題。 校商勾結是也。 就算新買的校巴未到,也可用錢租用其他公司之車輛,校方與校巴做成之錯誤(校方錯估今年乘車人數),卻要無辜小童來受罪,天理何在!

原帖由 默然回首 於 10-9-16 00:34 發表
根據校長的說法,校方一早知道無恥校巴公司不夠校巴接載學童,校方竟然不顧學童的生命安危,容許無恥校巴公司用盡可恥的方法解決不足校巴的問題。 校商勾結是也。 就算新買的校巴未到,也可用錢租用其他公司之車輛,校方與校巴 ...

請大家一齊問問:

陳姓曾恐嚇前家教會委員,他亦向前主席承認曾作此事,此人亦在上年比錢某人(校工,己被革職),偷取/看其他公司之標書。

1.為什麼校方用此公司?
2.為什麽家教會不向校方反映?
3.為什麼家長校董不向校方反映?
4.家長可選擇飯商,但為何不能選車商?
5.為何不成立校車隊?
6.是誰選擇此公司,請交待文件,讓大家知道?
7.希望各位為了小朋友之安全,如發現超載,請立即報警,發生意外,後悔莫及!
大家幫忙!幫忙!

咦,我阿仔又係搭8號車,啱啱問 bun 姐,佢話呢個星期都係搭白色 KExxxx 架車,我唸係先前住公南路嗰邊 d 小朋友搭細車。因為阿仔話公園南路有兩個站 cut 咗,去咗搭祥叔架車,不過真係要打比校長叫佢正視吓,早兩年都唔係咁,離譜,到現在都落哂窗廉,唔知係唔係又超載。

唔係呀,我地係教育路第一站黎架,果架細車以前未見過呢,我到而家只知保母叫琴姨咋,司機係叫咩都未知

原帖由 磨菇頭 於 10-9-16 22:23 發表
咦,我阿仔又係搭8號車,啱啱問 bun 姐,佢話呢個星期都係搭白色 KExxxx 架車,我唸係先前住公南路嗰邊 d 小朋友搭細車。因為阿仔話公園南路有兩個站 cut 咗,去咗搭祥叔架車,不過真係要打比校長叫佢正視吓,早兩年都唔係咁,離譜,到 ...

KExxxx個司機叫強叔,細車司機有冇戴眼鏡,因祥叔冇戴眼鏡同有d鄉音,有戴眼鏡應該係老闆陳叔。
原帖由 GCH 於 10-9-16 22:36 發表
唔係呀,我地係教育路第一站黎架,果架細車以前未見過呢,我到而家只知保母叫琴姨咋,司機係叫咩都未知

重有聽聞佢哋今年做埋陳守仁及宏信,所以唔夠車。

做了小小 research 比大家, 如果要报警超载,请与新界北交通部联络。
26776299 交通头诉组啦。为了小孩子的安危,我地一定要努力吧。

如果是真的,报icac 啦。 香港是有法治嘎

原帖由 09Civic 於 10-9-16 00:51 發表

請大家一齊問問:

陳姓曾恐嚇前家教會委員,他亦向前主席承認曾作此事,此人亦在上年比錢某人(校工,己被革職),偷取/看其他公司之標書。

1.為什麼校方用此公司?
2.為什麽家教會不向校方反映?
3.為什麼家長校董不向校方反映?
...

原帖由 磨菇頭 於 10-9-16 22:54 發表
重有聽聞佢哋今年做埋陳守仁及宏信,所以唔夠車。

佢地無做宏信, 人地話少學生唔做喎!!!:;pppp:  佢唔做...不知幾高興呀, 真係多謝佢地... 等我唔使擔心...
‹ 上一主題|下一主題