用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM 2010-11 K1 PM 家長閒談
樓主: 得巴
go

KM 2010-11 K1 PM 家長閒談 [複製鏈接]

大肚腩媽:

你呢個名要轉比我.  早安! :   

原帖由 babellt 於 10-9-17 10:19 發表
早呀...littlepig!!!  

醒目開學勳章

Littlepig,

what is club house book ?
do u mean facebook ?

Hello,  Cecilia also miss her old friends, let me know when you are free for 飲茶!

原帖由 babellt 於 10-9-16 10:42 發表
Doris,

Cecilia 是否無讀KM ?? yes.
去咗KV & SC... very buzy... i think my girl miss her very much... 真係想約佢飲茶.有冇興趣?

babellt,

令你誤會唔好意思. 我想話有冇人可以借到住客會所, 我哋可以帶小朋友一起來及有個聚脚點.

原帖由 babellt 於 10-9-17 11:24 發表
Littlepig,

what is club house book ?
do u mean facebook ?

原帖由 littlepig 於 10-9-17 10:17 發表
得巴:

謝謝你幫我哋搬黎新樓

]

唔好客氣啦,搬好快之嘛!

原帖由 LMCK 於 10-9-15 23:59 發表
Hello, 我仔都係C班 Marcus (我細仔都係叫Adrian), 今日方老師話佢係香蕉組喎, 我再問Marcus, 佢話仲有apple同grape group.  不過佢淨係講左同劉梓樂同組, 其他唔知喎, 比佢激死 ...

真係啱啦,我地真係有taste,揀左同一個名

阿仔話俾我知佢係香蕉組,大家都係同組

醒目開學勳章

Daddy2007,

睇幅相就知你是誰..  個樣冇變過.....

咁有冇人屋企有club house 呀??  我們可以gathering wor.

原帖由 daddy2007 於 10-9-17 11:49 發表
Hello,  Cecilia also miss her old friends, let me know when you are free for 飲茶!

我今年都有做家長義工,舊年做左3次,2次做學校Interview Day,兩次都被安排係室外,一次派波,一次做bubbles,其實都幾攰同辛苦,不過我覺得阿仔係呢度讀得好開心又學到野,好appreciate老師既努力,所以都想出番一分力,幫吓手。

醒目開學勳章

原帖由 babellt 於 10-9-16 15:35 發表
我諗我會係咁... 唔想因細佬, 而放棄家姐的權利.  我應該會係34/31 net.(未搬, 打算搬).. 無論是女校或男女校, 都崩頭.

"一仔一女會麻煩小小, 如家姐讀女校, 細佬要再諗過." ...

其實咩校網有咩學校我都唔係太清楚, o係邊度可以睇到呀 我只知喇沙係41net, 馬頭涌官立好似係34, 我聽人講過呢間幾好. 咁你target邊間小學呀?

唔駛幾耐就要煩小學d野, 而家開始真係要詳細d再諗諗邊d方向適合呀仔

醒目開學勳章

原帖由 得巴 於 10-9-17 12:19 發表

真係啱啦,我地真係有taste,揀左同一個名

阿仔話俾我知佢係香蕉組,大家都係同組

係呀, Adrian 同 Dominic 呢兩個名都係我的favourite, 當時本來我想叫Marcus做Adrian, 但咁啱我老公的老闆又係叫Adrian, 所以老公唔想呀仔改, 但Dominic 拼埋個姓氏 Lee, 讀起黎又怪怪咁又無用到.

所以果時知道第二胎又係仔, 就叫左細佬做Adrian, 因為老公已經無做果間公司

咦, 大家都係香蕉仔, 頭先Marcus行埋黎見到你仔仔張相, 就問我點解會有蘇智軒張相喎

咁你今年做唔做義工呀, 我報左名喇.

原帖由 LMCK 於 10-9-17 14:32 發表

係呀, Adrian 同 Dominic 呢兩個名都係我的favourite, 當時本來我想叫Marcus做Adrian, 但咁啱我老公的老闆又係叫Adrian, 所以老公唔想呀仔改, 但Dominic 拼埋個姓氏 Lee, 讀起黎又怪怪咁又無用到.

所以果時知道第 ...

我有報家長義工呀,不過唔知今年有無得揀日期呢?

你手車真係好快喎,咁快番到黎啦?

大肚腩媽媽,

你女女好聽話, 返學前訓一訓......你女女叫咩名?

我個女夜晚9點就訓o架喇, 但就早一早起身, 返學前想迫佢訓一陣佢又唔肯.....佢返學唔夠精神, 影響埋佢情緒,我真係好頭痛....唔知要幾耐先適應.

令到我想同佢轉am class....

原帖由 babellt 於 10-9-17 10:18 發表
Rabbit 組加埋Issac, 唔知仲有邊個呢 ?? Doris, 有冇新發現??

Rabbit: Heidi, Hugo, Torrence, ching, Issac.

Mrs U, 阿女點解會成日上堂訓覺?? 我現在要小女10pm上床, 展轉反側都要10:30才可入睡.  早上7/8am起 ...

提一提大家, 係星期一(20/9)要帶燈籠返學校!

琴日睇手冊, 重話要帶佢地既BB相返學校配合主題教學.

醒目開學勳章

原帖由 得巴 於 10-9-17 17:03 發表

我有報家長義工呀,不過唔知今年有無得揀日期呢?

你手車真係好快喎,咁快番到黎啦?

咁有無話每年最多可以揀做幾個項目呀, e.g. 只可做3個, 全部都做又得.

我住附近的, 如果唔塞車唔駛10分鐘返到屋企.

醒目開學勳章

原帖由 Mrs_U 於 10-9-18 10:11 發表
大肚腩媽媽,

你女女好聽話, 返學前訓一訓......你女女叫咩名?

我個女夜晚9點就訓o架喇, 但就早一早起身, 返學前想迫佢訓一陣佢又唔肯.....佢返學唔夠精神, 影響埋佢情緒,我真係好頭痛....唔知要幾耐先適應.:igiveu ...

我仔就係因為讀左下午班, 所以搞亂左佢的作息時間, 由N1到而家我都仲捉摸唔到佢的時間, 有時放學返黎要NAP, 有時又唔駛, 所以平日我無比佢上課外活動, 不過無計, 鬼叫我想佢讀英普班, 所以要作出取捨.

醒目開學勳章

原帖由 Mrs_U 於 10-9-18 10:14 發表
提一提大家, 係星期一(20/9)要帶燈籠返學校!

琴日睇手冊, 重話要帶佢地既BB相返學校配合主題教學.

唔該哂, 好似話要帶生日相, 等我睇睇先.

醒目開學勳章

教左唱校歌啦.... 快d 同佢地試音啦.

你地訂唔訂普通話套教材呀,而家填緊,真係夾埋都又幾舊。

醒目開學勳章

我都有諗過... 不過真係又幾貴.. 都唔知點配搭??
你會唔會買圖書??

原帖由 得巴 於 10-9-19 21:39 發表
你地訂唔訂普通話套教材呀,而家填緊,真係夾埋都又幾舊。

醒目開學勳章

天文台中午考慮改掛三號波
(明報)2010年9月20日 星期一 08:10
一號戒備信號    生效。颱風凡亞比今日進一步接近香港,天文台    會在中午前後考慮是否改發三號強風信號。

在上午8時,颱風凡亞比集結在香港之東北偏東約390公里,預料向西移動,時速約20公里,移向廣東東部至福建沿岸。

颱風凡亞比即將於汕頭與廈門之間登陸。預料凡亞比今日將繼續向西移動,橫過廣東,並進一步接近香港。本港今日風力會逐漸增強,稍後有狂風大雨。天文台會在中午前後考慮是否需要改發三號強風信號。

預測今日多雲,稍後有狂風大雨。日間最高氣溫約31度。吹清勁西至西南風,稍後離岸海域吹強風。

展望未來一兩天有雨和有狂風,雨勢有時頗大。
‹ 上一主題|下一主題