用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 個2歲B女成日發皮氣點教呀?
go

個2歲B女成日發皮氣點教呀? [複製鏈接]

個2歲B女成日發皮氣點教呀?
成日要工人陪, 又唔比工人去熟飯, 工人一入廚房就哭, 又唔要我陪佢玩。
同埋到現在只董講單字不董講句子, 平時一日上普通話,一日上英文班, 在家裡我地只同佢講廣東話, 唔知這樣會會令佢有語言混亂感覺。
點教呀? 請比比意見
   0    0    0    0

請比比意見

原帖由 superman888888 於 10-9-16 10:46 發表
成日要工人陪, 又唔比工人去熟飯, 工人一入廚房就哭, 又唔要我陪佢玩。
同埋到現在只董講單字不董講句子, 平時一日上普通話,一日上英文班, 在家裡我地只同佢講廣東話, 唔知這樣會會令佢 ...

如果咁細管唔到,大 d 點管啊…心太軟唔得o家,唔得就唔得,態度要明確,忠心說話,3 歲前要自己教,3 歲後就會聽妳話,唔係就包妳後悔。

語言最好用單一母語,如果混淆中英,上到小一會不中不英。

醒目開學勳章

Maybe you spoil her too much.

I have a book to recommend to you.

Have a New Kid on Friday (Book) by Dr. Kevin Leman
Here are the ten top lists to do:
  • Be 100% consistent in your behavior.
  • Always follow through on what you say you will do.
  • Respond, don’t react.
  • Count to 10 and ask yourself, “What would my old self do in this situation?” “What should the new me do?”
  • Never threaten your kids.
  • Never get angry.
  • Don’t give any warnings.
  • Ask yourself, “Whose problem is this?”
  • Don’t think the misbehavior will go away.
  • Keep a happy face on, even when you want to… do something else.

There is a practical help link: www.lemanbooksandvideos.com

I found it very helpful and effective to deal with my kids.

For the languages, I read an article in SCMP.

‎"Life is not just about language ability. We often use our own language to communicate our intimate and subtle feelings, so why not take advantage of our mother tongue to build an intimate relationship with our children?"
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

原帖由 Whitepine 於 10-9-17 11:56 發表
Maybe you spoil her too much.

I have a book to recommend to you.

Have a New Kid on Friday (Book) by Dr. Kevin Leman
Here are the ten top lists to do:
Be 100% consistent in your behavior.Always ...

Thank You!

我仔同你女情況一樣呀
工人姐姐行開小小就大聲喊 唔要mami/daddy
又無耐性 小小事就發脾氣
我都好想知點教!!
應該鬧佢? 定點呀?

原帖由 superman888888 於 10-9-16 10:46 發表
同埋到現在只董講單字不董講句子, 平時一日上普通話,一日上英文班, 在家裡我地只同佢講廣東話, 唔知這樣會會令佢 ...

首先因了解點解唔要DADDY/MOMMY, 用多0的耐性同佢地玩, 陪佢地成長好重要, 夜晚同佢講故事和訓覺, 親子關係會好好多

我對仔女係我一放工佢地就會走黎同我玩, 工人可以做家務...

同埋最好單一言語, 我個女係先英文為主, 後中文, 而家表達都唔係咁好, 不過佢而家就可以分番, 你同佢講英文, 佢會用英文答, 你同佢講中文, 佢會用中文答...
知道有工人英文一定唔少得, 所以每個人都要有一種語言. 而家我會同佢全中文, 係睇disney先同佢講少少英文, 其他時間佢同我講英文我都要佢講番中文..等佢知道同咩人就講咩話
普通話可以放低先...慢慢黎...

我個囡都係兩歲, 好固執好硬頸.  幸好,佢痴我地多過工人, 因為,一到weekend .我地帶佢去玩.
講番脾氣問題. e.g 我推緊士的車,  如果由其他人推, 佢會大叫. 推開對方手. 一定要我推番.
e.g 佢要行樓梯. 我地去左坐電梯. 佢會大叫. 訓地.
我唔會妥協, 會嚴正當場責備.  阿囡會大叫大喊. 鬧完佢, 再俾d 餅 or 糖 or . 講其他說話.令佢分散主要.
唉 , 不過,時work 時唔work.  我都好頭痛.
btw. 你地個bb 頭髮係咪又直又硬. 我個囡BB 果陣,係樹起曬.  (一出世, 已經知脾氣臭)
原帖由 elainetam 於 10-9-25 09:45 發表
我仔同你女情況一樣呀
我都好想知點教!!
應該鬧佢? 定點呀?

試下佢喊既時候唔好立即Comfort佢, 要佢乖既時候先滿足佢既要求。佢一喊/一扭就得到佢要既野, 咁佢會認為呢個方法work.於是佢以後都會咁做。

至於耐性, 可以係佢做到少少就大加鼓勵。

希望幫到你

原帖由 elainetam 於 10-9-25 09:45 發表
我仔同你女情況一樣呀
我都好想知點教!!
應該鬧佢? 定點呀?

你阿女的情況在兩歲來說是十分正常.
我是全職媽媽, 我阿仔兩歲時也時時想我陪他, 不願我去廚房的. 我會很firm但很友善的告訴她我要去做家務, 做好甚麼甚麼就出來. 有時會請他在廚房前看我做家務, 當然要用安全門欄. 久而久之, 他漸接受有時我要去做家務而自己玩一會.

我覺得, 首先你別當她不乖, 要discipline. 否則更會破壞親子關係. 事實上, 她只是有正常心理需要. 獨立要慢慢學, 隨年紀增加漸漸做到的, 要小心現在很多家長要小朋友過早獨立, 長遠對小朋友是不好的. 有些大人就是外表獨立, 內裏無安全感.

建議: 叫工人好似我咁做(firm但友善解釋), 而你在場的話就做好人, 跟她玩. 不要說她不跟你玩就放棄. 做父母要對兒女永不放棄. 平日也多些親子時間. 有了良好親子關係, 而孩子亦有了安全感, 就比較易教養, 亦自自然然成長邁向獨立. 加油!

我個仔又係好硬頸,好唔聽話,唔like就成個人硬晒咁,想抱都難,勁痴我,又係唔俾人推佢車,只俾我推,而家衰到唔坐要自己推架車,怕佢撞到人同佢一齊推,佢又唔俾,有時出街唔俾人拖...
上playgroup個個小朋友都好乖,聽老師指示,佢就攪攪震o係度嘈,連玩遊戲/樂器都唔跟,人地跟住跳舞,佢坐o係度或者行去門口,非常之唔合群,都唔知佢有乜問題....

我仔仔就成日比婆婆投訴佢日日都發脾氣.

我女又係, 2歲但脾氣勁臭, 唔鍾意時瞓喺地下勁喊, 喊成個鍾都唔收聲, 不過我同家人都唔理會佢, 等佢喊到自己收聲先同佢講道理, 不過真係有返咁上下忍耐力先得

我細女都係咁, 不過佢已就黎3歲....
佢有一樣最衰既係, 喊時, 會死拉住妳衫,褲, 又係咁話有鼻水, 要妳幫佢拎紙巾, 妳唔拎, 就好快流到大家都係.....
我係忍到佢D喊聲唔理佢, 但忍唔到佢係咁拉住我唔放, 所以我有時會的佢入房關門, 等佢自己一個喊.
我都真係無晒方法, 基本上, 佢每日都喊幾次, 家姐係到時(家姐8歲), 仲喊多D, 佢成日要家姐咩都就佢, 但家姐有時都唔肯就.
我自己就唔讚成體罰, 不過對住佢, 我有時真係想一大巴, 一大巴打佢. 有時都諗, 係咪打佢一餐勁會好D呢.

係呀..對住兩三歲正值要發展自我, 展示獨立既小豆丁, 有時真係幾頭痛... 打又唔好, 鬧又唔得, 氹又唔氹得咁多, 又怕種壞佢地, 講道理又講到口水都乾埋...有時仲會因為日日好多既小朋友既角力, 攪到影響埋親子關係...真係好唔值得...

之前自己有一篇日誌..想藉此同大家分享下..

如何跟正無理取鬧的孩子和平相處?看到很多網友家長的回應, 知道大家也為家長兩三歲孩子那些又長氣, 又重覆, 又"無理"的REQUEST弄至筋疲力盡, 不斷的角力真的叫我們情緒也受影嚮, 更甚者會情緒失控, 忍不住大發脾氣, 首當其衝當然是我們的小寶貝!  
有時他們堅持要或堅持不要一些東西, 不論我們
又哄「你乖下, 錫晒下...好聽媽媽話架嘛, 」,
又利誘「你乖呀, 你吾跳梳化媽媽獎你糖糖呀..」,
又轉而視線「吾抱架啦...呀! 你睇下果度有隻狗仔幾得意?」,
又解釋刷左牙仔吾食野架啦, 再食野D牙仔又吾乾淨, 咁就蛀牙無得食野架啦...」,
又IGNORE「.........」,
又嚇又罵「你再吾坐低呢, 我就趕你出去架啦! / 車機叔叔就過來鬧你架啦」,
又罰又打「你仲喊呀, 我就罰你去NAUGHTY CORNER度罰企架啦!
他們有時都可能仍在繼續他們的堅持, 於是就我們有我們將以上方法循環去用, 他們就繼續有他們的堅持, 若我們當天狀態好, 可能仲頂得住, 但我以往就往往被弄得又氣又無奈, 完全無從入手去改變他們的看法, 但又不想縱容他們, 讓他們以此等方法去取得任何東西........
以下又是在我家這幾天發生的例子, 類似的狀況有否在你家中發生? 除了用以上的各項方法外, 在我們發憫之前, 又可以如何快捷地叫他們停下來呢?
一) 旅行/開派對時已讓細佬放縱一下, 比平常多吃一些糖果/扑扑脆/汽水等, 但活動過了, 他仍會繼續要不斷吃那些食物, 我們表示不可以, 他就不斷的說「我要食多粒呀..」要呀要呀, 甚至出動哭功, .
我:「無問題, 你聽日可以食...」
細佬: 「吾要聽日, 要宜家食...」
我: 「宜家就無得食, 但係你聽日可以食..」
細佬: 「下?! 我吾要...我要宜家食...」
我: 「咁你聽日想食幾多粒呀?」
細佬: 「好多粒.....」
我: 「每粒要幾大粒呀? 咁大粒? (以手比畫)」
細佬:「好大粒...(以手作一個很大的比畫)!」
我:「好呀....」
有時以上對話會長些, 有時會短些, 但只要我們的語氣夠平實肯定, 最終亦可以很和平的解決; 又沒有讓步, 亦不需要勞氣。
二) 孩子吃完雪條, 但家姐弄得手仔"立痴痴", 由於濕紙巾用完, 而附近又無地方洗手, 見細佬水樽仍有水, 故我倒了他少少水在紙巾上讓家姐抹手, 朗發現後就表現不滿, 不斷投訴媽媽好曳, 我向他致歉後, 他仍在不斷說同一句「媽媽好曳呀..」我未想到回應前, 他甚至怪罪埋家姐, 「家姐好曳呀..」
我:「朗朗好嬲媽媽倒左你D水? 但吾關家姐事架喎...」(一人做事一人當嘛~)
細佬:「媽媽好曳呀..」(開始無再怪家姐)
以往我除了會用最上提及的方法外, 亦可能會說「吾倒都倒左啦喎, 返屋企倒多D俾你啦...」, 亦會提及「媽媽下次問過你先啦...」, 但由於並不是他提出, 他根本聽不入耳..在我未想到如何回應時, 他只是不斷氣鼓鼓的在重覆「媽媽好曳呀..」
我:「咁你覺得媽媽下次點做你會開心D呀?」
細佬:「你問過我先呀嘛...」(原來真係肯講同有佢既唸法架, 重要係等佢自己講出來)
我:「呀..原來係咁, 咁媽媽下次記住問過阿朗先啦, 今次對吾住阿朗啦...」
其實點解會有以上效果呢? 又讓我知少少又扮下代表引用宜家流行的調解(mediation)的說法吧; 其實當孩子跟我們唱反調時, 狀況就變成如此:
我們很易被他們拉進一個對立的局面(position), 他們要求, 我們說不可以, 或他們不肯, 我們要求他們去做, 而若是出現對立的局面, 雙方是很難可以在對立的狀況下達至共識的,
故我們必須將局面由雙方對立(position-base)引導他轉去「他們真正的需要」(別見笑, 我自己故亂翻譯的中文) (interest-base)的狀況;
同時亦要將他由停留在此時此刻/過去(present/past), 引導他轉去將來式(future)。
只有這樣, 我們才可以較易將他們引導到他們真正concern的背後原因上, 令他們不再為當時的狀況而執著!
如之前的文章提及, 我們一般可以用YES-NO-YES的方法進行, 即是先「確認感受」,再「拒絕」,最後「提供出路(OPTIONS)」。
再舉多幾個例子吧, 哈哈.. 例子真是數之不盡呀!!! 我不列出對話狀況, 就只簡單列出最關鍵的轉位:
三) 去完公園, 水樽的水已喝清, 但細佬仍口喝, 他就不斷吵著很口喝, 要喝水...
「你好口喝(YES), 水已經飲晒(NO), 你番到屋企想飲幾多杯水? (YES)」
四) 巴士上, 因為我一袋二袋, 坐在我腳上的細佬覺得坐得不舒服, 加上累, 他投訴「好迫呀...」
「你覺得好迫, 坐得吾舒受 (YES), 宜家個位係咁(NO), 你想媽媽點抱你, 你會覺得舒服D? (YES)」
今晚就暫舉著這些例子, 有興趣的可以舉出你家遇到的實例, 大家一同研究一下啦! 只要大家肯踏出第一步, 改變一下跟孩子的溝通方式, 雖然不可百分百保證次次成功解決, 但起碼我們不會在遇到此等狀況時可以積極, 平和的解決啊!
http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=44626&do=blog&id=85297

方法當然一定唔止一個... 不過一定有方法可以好好咁處理
得到架....一齊努力!!!

看看以下講座能否幫到你 !

上個月tvb有個節目講 直昇機父母, 我至此留意吓街上小朋友的行為, 原來有好多小朋友喜歡一路行一路喊, 個大人又有得佢喊....
我唔理佢係乜野原因喊, 但佢為大人的係咪要先處理好個小朋友至起行呢~??

有時小朋友發脾氣, 褸d樣個樣, 好多時都係大人冇事前俾個心理準備 同 冇講明一些 規矩, 而且當小朋友開始褸計時, 大人又心軟唔罰, 大人一連串dd行為都係話俾小朋友知, 你係冇底線嘅....

有時我兩小朋友都好想要一d玩具, 但佢地從未褸計過, 因為一開始就同佢地講明, 要買玩具就要憑 成績 同 行為 來 儲"星星", 儲滿就任選禮品, 當然發脾氣係唔會有星星獎勵la, 所以直此提醒小朋友要做好本份, 唔好發脾氣....

一來可以令佢地做好自己本份, 二來又可以學儲蓄, 有時佢地儲埋d星星唔係買玩具俾自己架, 有時會用自己星星換禮物俾細佬, 有時又會換一餐一家人出外食飯嘅機會, 所以不防試吓d個方法!!

‹ 上一主題|下一主題