用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 面試一問,請幫幫忙!!!thxxx
go

面試一問,請幫幫忙!!!thxxx [複製鏈接]

請問面試係咩模式?係咪要父母和小朋友一起面試的?
係咪幾個小朋友一組面試?
通常會問咩問題?問小朋友多定係問家長多???

thxxxxx....
   0    0    0    0

2個老師,一個問家長,一個問小朋友,同時進行,所以聽唔到老師問小朋友什麼問題,亦幫唔到佢手.

原帖由 baby-G2008 於 10-9-16 23:55 發表
請問面試係咩模式?係咪要父母和小朋友一起面試的?
係咪幾個小朋友一組面試?
通常會問咩問題?問小朋友多定係問家長多???

thxxxxx....

以舊年黎計,係分開開男仔同女仔黎in...每個小朋友可由一位家長一齊面試,小朋友要過兩關(見兩位老師)先完成。

第一回老師問小朋友名、年齡、鍾意食乜,邊個同佢去,跟住俾個puzzle佢切,俾幅圖佢睇,叫佢示意,唱隻歌 (最緊要記得拍櫈,同講Bye Bye)。
跟住行過近門口(班房出口位),見第二個老師,將先前一個老師交俾佢張form轉交俾呢個老師,之後佢會送粒糖俾小朋友(記得講多謝)

原帖由 kamchai 於 10-9-17 14:18 發表
2個老師,一個問家長,一個問小朋友,同時進行,所以聽唔到老師問小朋友什麼問題,亦幫唔到佢手.

根德園播... 兩個老師一齊見???
我舊年interview唔係咁既??

我in K1

really? yes, k1....

My case was same as kamchai,
two teachers sat opposite to my son and my husband and one asked to boy and the other asked to daddy...., after finished the interview, then went out to pass the form and got a candy from the 3rd teacher near the door.

原帖由 oct07-mama 於 10-9-17 14:36 發表

根德園播... 兩個老師一齊見???

我in K1

...會唔會同大細仔有關架? ... 我果個細仔,所以waiting

謝謝你們....
我個仔岩岩24個月,但都唔識講野,只係識講爸爸,媽媽,哥哥,姐姐幾個單字....
咁一定肥佬唔收佢

小朋友要出聲回答問題,不要剩係點頭示意,家長在旁邊不要堤示答案和幫手,老師會比較關心家長如何在家培育小朋友,亦會問小朋友知唔知陪同的家長是誰,我仔仔當年無考唱歌,可能大細仔有唔同考法,由於面試前的等待時間頗長,最好有方法分散小朋友的注意力,不致扭計,面試過程已覺得老師有耐性和經驗,而經過K.1至今年K.3嘅觀察,真的無後悔為仔仔揀根德園,祝各位面試成功!
‹ 上一主題|下一主題