用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Net 12 嘅媽咪,你們曾經是如何排位的?
go

Net 12 嘅媽咪,你們曾經是如何排位的? [複製鏈接]

Dear net 12 Mami ,

可以把你們以前小一排位和最後抽到那一所小學分享一下嗎?

just for a reference, 萬分感謝!
   0    0    0    0

上年我幫個女咁排

瑪利曼
聖方濟各
聖保祿天主教
軒上
軒下
寶血
李陞
李賜豪
寳覺
聖雅各(我女是天主教,所以將此校排得後)

其他無再填,其實只想入頭3志願,已準備叩門,我記得大抽獎公布結果前4曰已寄出了掛號信去瑪利曼,另聖方濟各及聖保祿天主教的叩門信已隨身擕帶去看結果.亦有想過萬一衰左去求維記.

結果比佢附附碌碌第一志願.

原帖由 sillybabyq 於 10-9-19 21:54 發表
Dear net 12 Mami ,

可以把你們以前小一排位和最後抽到那一所小學分享一下嗎?

just for a reference, 萬分感謝!
無知是福

Wow, you are so lucky.

我今年為仔仔選小一,好煩惱,因為我每事向壞處諗。我有兩個仔,人們都認為我應該博華仁st jo,我唔係唔想博,係唔敢博,怕會跌落那些不知怎樣的小學,如李陞大坑,嘉道理,寶覺,張凝文,李賜豪等。

得罪講句,我真不想和南亞裔做同學。
為了此,我已晚晚發惡夢,好折磨,我自行派位得十五分,首輪如果失敗無望。只有一直被折磨>.<

你既顧慮我明白既,因我一仔一女都在此兵家必爭之地.

我仔同女都博到盡,因為兩公婆發夢都想仔入該男校,女入該女校.回首今天,可能係好彩x10.
因仔頭輪有20分又比佢附碌入到,諗過萬一唔得,又係去求維記.

我有求神架,不過講親都比人笑.
仔女我都有去文武廟求文武二帝,唔係一次半次,係個個星期去一至兩次,總之一放假就去,去到得左為止.
而家久唔久得閒都會去,我覺得真係勁.

原帖由 sillybabyq 於 10-9-19 22:30 發表
Wow, you are so lucky.

我今年為仔仔選小一,好煩惱,因為我每事向壞處諗。我有兩個仔,人們都認為我應該博華仁st jo,我唔係唔想博,係唔敢博,怕會跌落那些不知怎樣的小學,如李陞大坑,嘉道理,寶覺,張凝文,李賜豪等。

得罪講句, ...
無知是福

點解入天主教學校, 又要拜文武廟?

原帖由 brian61950 於 10-9-19 22:50 發表

我仔同女都博到盡,因為兩公婆發夢都想仔入該男校,女入該女校.回首今天,可能係好彩x10.
因仔頭輪有20分又比佢附碌入到,諗過萬一唔得,又係去求維記.

我有求神架, ...

你鍾意劉德華都可以鐘意黎明架.
我家信天主,也信彿道儒,冇衝突既.

一齊導人向善的宗教我都信.

原帖由 didikoko 於 10-9-20 08:42 發表
點解入天主教學校, 又要拜文武廟?

無知是福

家長為了子女,真係會各出奇謀。誰明天下父母心?!

sillybabyq

Why don't try fill Hennessy Government School?

lamlauanita,

HR definately will be my choice,the only thing i am struggling is am or pm.

am seems more chances to get in as people don't like finish school so late,

but i got a little son who will go k1 in 2011 too,if my elder son goes to pm school,then i need to apply a k1 in pm for my youngest son too, of course i perfer am so they all can hv time for nap and activities laa.

i know how hard to manage time for p.m class kids,my son now in p.m kindergarten,there are not many choices for morning course,then i hv to arrange most of activities/courses on weekend,however i work on shift,It's hard for me to have weekend off and send/go with kids,and don't really want to leave this job to maid coz that's the only private time for me and my kids

by the way, the most most most important thing that i concern and worry is----

how to out the rest of the school on the list,that's tough.

I have to assume if my son can't go to those popular one,and no D.S.S OR private school accept him,what's the "better' choice ?

我都係仔仔明年9月入小一, 對我來講,同你一樣, 好彩就更係開心啦.. 如不幸又如何, 我反而因為咁, 而去不同別人認為唔係心中名校既學校去參觀, 好似李升同嘉道理我都去埋.. 聖雅閣就9月中時已經開了家長日, 依架le 個時間, 最好打電話去問下, 可唔可以參觀同了解下, 或者你去完, 並不是你想像中咁既, 好似有好多人like 軒上, 反而我就like 軒下多d... 人人都不同, 一定要去了解再想下, 是否合自己既小孩...

其實zone 12 已經有好多不錯既小學了...

原帖由 sillybabyq 於 10-9-20 23:25 發表
by the way, the most most most important thing that i concern and worry is----

how to out the rest of the school on the list,that's tough.

I have to assume if my son can't go to those popular one,an ...

原帖由 erikalo 於 10-10-4 21:50 發表
我都係仔仔明年9月入小一, 對我來講,同你一樣, 好彩就更係開心啦.. 如不幸又如何, 我反而因為咁, 而去不同別人認為唔係心中名校既學校去參觀, 好似李升同嘉道理我都去埋.. 聖雅閣就9月中時已經開了家長日, 依架le 個 ...

放聖雅各要小心,我記得前年有人放第二/一都唔得.....你CHECK PM

Erikalo,

可唔可以分享吓你對李陞,嘉道理,李賜豪等看法呢?

好偉大啊!! 請問邊度有文武廟

原帖由 brian61950 於 10-9-19 22:50 發表

我有求神架, ...

上環荷理活道.

原帖由 Cheungwong 於 10-10-5 15:20 發表
好偉大啊!! 請問邊度有文武廟

無知是福
‹ 上一主題|下一主題