用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思幼稚園 vs 迦南幼稚園
go

啟思幼稚園 vs 迦南幼稚園 [複製鏈接]

請問 啟思(愛琴) 及 迦南(荃灣), 這2間kg都是我心儀想幫囝囝報名2011'讀K1, 雖然我2間都會報名申請, 但日後如果2間都同時取錄我囝囝的話, 2間那一間會比較好d呢...

最近為了選幼稚園, 好多時都1516, 拿不定主意, 而我又經驗少, 我第一次接觸選校報名咋...最怕是選錯學校, 誤了小朋友得到適合的學習機會..請大定幫幫忙, 俾d意見我呀!
   0    0    0    0

我諗你最好了解一下2間學校嘅分別先, 睇吓自己意向先!
好似啟思咁, 唔會太早學揸筆寫字, 要k2先會開始嘅, 有d家長就會覺得咁遲至學會輸蝕咗; 又好似英文咁, 佢哋唔會迫小朋友k1就識好多生字, 學嘅都係d好基本嗰d, 又或者未學對答咁, 但係d家長又會覺得小朋友學唔到英文而去轉校囉!
如果你自己係咁諗嘅就唔好花時間啦!又或者叫做留番個位俾其他認同嗰間學校理念嘅家長咁......囉!

Hi yanmamandy, 多謝你的寶貴意見, 其啟思程度較淺,這一點我也略知一二, 我有朋友都曾經提到啟思K1無咩學, 連寫字都要K2先開始學..不過除了這方面略為弱少少外, 有其他可取既地方嗎?

另外, 請問知道迦南一點點嗎?

其實啟思並唔係"冇咩學", "程度淺"架! 而係佢比較著重小朋友要按年紀做到嗰個年紀做到佢適合做嘅事, 同埋自理能力, 學到嘅嘢唔同; 例如之前講揸筆寫字, 因為三歲小朋友隻手仔嘅發育未係好好, 咁快揸筆會影響肌肉發展, 所以啟思嘅小朋友四歲(k2)先會學寫字.

至於"迦南"就俾唔到意見啦!

真的多謝你的忠肯意見, 其實 啟思 & 迦南 任何1間取錄我都會好開心, 都係我心儀嘅幼稚園, 但點解會重點偏向啟思, 因為它與我住既地方較近, 會方便d...只係目前假設2間都收, 2選1, 當然要選1間比較好d啦~

我朋友個細路係讀啟思,佢話睇住個細路返學後很快便學懂自理,還很喜歡唱歌仔,及老師在孩子心理方面有D智識.當我朋友對孩子的問題向老師溝通後,老師會悉心教導我朋友如果面對,我朋友按老師意見去教導孩子,真見成效.但要睇你是否要自己個小朋友很快便學會寫字,因為啟思的理念是啟發思維,要看你著重什麼?是否認同幼稚園的理念來作考慮.

Hi gaworld, 好多謝你的詳細告知, 聽你們這樣說後, 其實啟思呢間幼稚園都有少少同我本身期望相同, 因為我希望我囝囝讀幼稚園首要就是要學會有自理能力, 更要學會德,育,體,群,美..這些為首要條件..至於, K2先學寫字, 這方面我其實不是太過介意, 最緊要就係...小朋友在學校既生活一定要開心健康..打好基礎才是最重要!

所有有學劵的學校都係 k2 先寫字架喎, 所以迦南都唔例外.  不過 k1 下學期就試吓油影色同線條練習, 佢的線條練習其實都係偷雞寫字的. 迦南 k1 英文都教咗唔少生字.

Hi chanwendy,所以我就係矛盾...如果2兩間都收我囝囝嘅話, 我都唔知揀邊間好...因為呢2間佢地既教學模式我都幾鍾意...不過1間在屯門愛琴 迦南就荃灣, 而我本身也是住屯門..點計都係啟思優先, 不過我又好鍾意迦南喎...煩就煩在呢度呀!!

其實我覺得兩間幼稚園0既程度同質素差唔多, 我仔仔今年係啟思(律倫街)讀k1, 之前都係被呢兩間學校收咗, 以我接觸過呢兩間學校之經驗, 分別係迦南紀律性高少少, 係interview時0既安排比較好, 啟思比我感覺係混亂少少, 唔知係唔係因為同佢哋活動敎學理念有關, 不過可能每間啟思安排都唔同.
到時你可以問吓你小朋友鍾意邊間多d, 由佢自己選擇, 第一吓入到間學校0既感覺好重要.

Hi my.bethany, 好多謝你俾我嘅意見, 等到時interview完之後, 若果2間同時都收了我囝囝..依你的建議, 嘗試問吓囝囝鍾意邊間多d..最緊要都係小朋友讀得開心!
‹ 上一主題|下一主題