用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未識講野, 好擔心interview
go

未識講野, 好擔心interview [複製鏈接]

仔仔又唔係屬細仔, 但到而家都唔識講野, 只係單字中, 真係好擔心無學校收佢
   0    0    0    0

我仔8月都一樣係咁
問佢咩名仲唔識答.. 只會跟我講'咩名'
colour又唔識分
機會好微.....

原帖由 loklok0104 於 10-9-22 12:40 發表
仔仔又唔係屬細仔, 但到而家都唔識講野, 只係單字中, 真係好擔心無學校收佢

原帖由 elainetam 於 10-9-22 12:45 發表
我仔8月都一樣係咁
問佢咩名仲唔識答.. 只會跟我講'咩名'
colour又唔識分
機會好微.....

我囡囡都係咁,開頭教佢咩名幾多歲都係答返我咩名,幾多歲,之後我用英文,中文以遊戲既方式教佢,佢而家都算識答我咩名,我奶奶教錯左佢次序,而家問佢咩名,佢答2歲><激死我
我囡囡到而家都仲未識分讀色,我都好驚,10月出生既bb算唔算係細仔?

其實唔需要太擔心interview識唔識答問題, 識答全部問題唔代表一定收, 老師知道佢哋程度去到邊, 唔會要求好高, 通常都係好簡單砌吓積木, 問吓colour等等, 我覺得最最最緊要係敎佢哋唔好怕醜, 唔好一去到就喊住要走或者痴住媽咪, 能夠完成整個interview已經好ok.

9月1日及之後出世的都係細仔

積極d,Train下佢d笑容同禮貌,一見到老師要笑住講"Good Morning",走時記得笑住講"老師ByeBye",衣d應該易TrainD,而家9月都重有兩個月先開始見,同佢上吓d雞精班應該都有幫助,再報多d唔同level嘅幼稚園做Backup,唔洗擔心無學校收佢啦!

原帖由 loklok0104 於 10-9-22 12:40 發表

原帖由 tsobaba 於 10-9-22 15:06 發表
積極d,Train下佢d笑容同禮貌,一見到老師要笑住講"Good Morning",走時記得笑住講"老師ByeBye",衣d應該易TrainD,而家9月都重有兩個月先開始見,同佢上吓d雞精班應該都有幫助,再報多d唔同level嘅幼稚園做Backup,唔洗擔心 ...

你要控制到佢有笑容都幾難wo
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 B.B.BaBa 於 10-9-22 14:37 發表
9月1日及之後出世的都係細仔

請問你意思如24/09/2008出世, 讀明年K1, 都算係細仔嗎?

原帖由 Smartterrence 於 10-9-22 16:01 發表

請問你意思如24/09/2008出世, 讀明年K1, 都算係細仔嗎?

一般大家o既理解係咁,即係你今年報名明年入學嘛

原帖由 B.B.BaBa 於 10-9-22 16:07 發表

一般大家o既理解係咁,即係你今年報名明年入學嘛

謝謝解釋....我真係剛剛才知道呵..!

個個小朋友都唔同,所以咪要train,咪試下得唔得,應該易過train背其他問題答案。

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-22 15:19 發表

hello

上年,我囝囝同你哋一樣咩都唔識,仲是超大仔...那日,家姐(佢有姐姐)一起去interview,個miss話要在約見,當時,我真是忍住眼淚... .

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-22 15:19 發表

試下同佢影多d相訓練佢笑,我囡囡由好細個時我就用影相黎訓練佢笑容,但佢琴日影正件相唔笑,影完先笑,激死我,一陣再去影過

每個小朋友發展都不同,急都急不來,我大女都係咁上下,e+想佢收聲都好難.不過如果2.5yrs old都未講到雙字,去做個評估會穩陣d.

順其自然la~~我個仔乜都識,唐詩都背到4首...咁又點者,佢當日扭計玩野,幾叻都冇用...相反,乜都唔識但乖乖坐定定應該好過扭計囉~所以唔會期望d乜~

原帖由 ho_yan2406 於 10-9-24 02:31 發表
順其自然la~~我個仔乜都識,唐詩都背到4首...咁又點者,佢當日扭計玩野,幾叻都冇用...相反,乜都唔識但乖乖坐定定應該好過扭計囉~所以唔會期望d乜~

隨遇而安啦...我個女都係超細女...08年12月尾出世...開頭都有d擔心佢唔識講嘢...但係一返咗歲半班之後真係叻咗好多......起碼返學又或者無daddymami在場都唔會喊、識叫自己個名、幾多歲都識...仲識唱ABC添...不過而家唔再擔心佢唔識講嘢...反而擔心佢d小姐脾氣多d...

原帖由 an~gel 於 10-9-24 09:54 發表
隨遇而安啦...我個女都係超細女...08年12月尾出世...開頭都有d擔心佢唔識講嘢...但係一返咗歲半班之後真係叻咗好多......起碼返學又或者無daddymami在場都唔會喊、識叫自己個名、幾多歲都識...仲識唱ABC添...不過而 ...

我女女都發脾氣,一發脾氣就掉野,不過而家好左d,成日講唔好搞我,仲有唔鍾意俾人店
‹ 上一主題|下一主題