用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好擔心...有冇家長嘅小朋友係學術型又考到名校/好學校? ...
go

好擔心...有冇家長嘅小朋友係學術型又考到名校/好學校? [複製鏈接]

我個仔係學術型,中英數都好,自小兩文三語, 彈琴考到高級,好鐘意計數同睇書,亦都贏過不少彈琴/朗誦/數學比賽。佢嘅創意都發揮晒喺音樂度,因為佢好鍾意自己作曲。之但係而家考小一又要畫畫,又要作故事,又要砌圖嚟睇創意,但係呢啲全部都係我個仔嘅弱項...

真係好擔心阿仔一間都考唔到呀... 點算?
   0    0    0    0

聽你形容你小朋友,我覺得sfa好岩你小朋友.同埋only面試做paper.應該對你幾有利.

angelhair, 我個仔都似你個仔個類, 根本就唔適合依一d 考學校o既rule. 其實係好無計, 只係一早大半年前要train 依一類小朋友drawing, 講故事. 係毫無創意下, 教佢地用好logic o既方式去drawing, 好systemetic 去講故事.
有時老師比o既分, 係睇小朋友有無organization. 我地依一類o既小朋友就專攻依d 分. e.g. 看圖講故事, 就一定要教識小朋友要作個故事名, 有時間, 人物, 地點, 發生o既事情, 有喻意就講埋, 最後就講: 講完喇.
畫畫就係平時教佢用organic shape 去記畫物品. 佢地會死記.
重要train 小朋友答問題下dd, 因為依一類太多思考, 答問題係會慢d.
比d 心機, 我同我個仔都作戰緊.

咁清楚自己小朋友嘅長處同弱點重駛乜好擔心!!!!
就著佢嘅優點呢考合適嘅學校, 一定ok!!!

原帖由 angelhair 於 22/9/2010 17:25 發表
我個仔係學術型,中英數都好,自小兩文三語, 彈琴考到高級,好鐘意計數同睇書,亦都贏過不少彈琴/朗誦/數學比賽。佢嘅創意都發揮晒喺音樂度,因為佢好鍾意自己作曲。之但係而家考小一又要畫畫,又要作故事,又要砌圖嚟睇創意,但係 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 appleycma 於 10-9-22 17:32 發表
聽你形容你小朋友,我覺得sfa好岩你小朋友.同埋only面試做paper.應該對你幾有利.

乜教育局容許學校以「筆試」形式來考核K3小朋友嗎?!

原帖由 cornelius 於 10-9-22 18:49 發表

乜教育局容許學校以「筆試」形式來考核K3小朋友嗎?!

我都有相同疑問

Sfa係私小,可唔可以用筆試我真係唔知,但好似多年來佢地都係考筆試來收生。

原帖由 appleycma 於 10-9-22 21:08 發表
Sfa係私小,可唔可以用筆試我真係唔知,但好似多年來佢地都係考筆試來收生。

唔可以的, 但前年SFA已改用口頭問學生學術題了。

你小朋友好叻呀, 我都希望自己小朋友可以參加不同類形比賽, 但又唔知那些比賽較受重視。可否介紹下有甚麼彈琴/朗誦/數學比賽贏過? 另外想請教彈琴考試是否分高、中、低級?  要學幾耐至可以好似你小朋友咁叻考到高級呢?

唔使擔心, 叻小朋友一定有好學校賞識。

原帖由 angelhair 於 10-9-22 17:25 發表
我個仔係學術型,中英數都好,自小兩文三語, 彈琴考到高級,好鐘意計數同睇書,亦都贏過不少彈琴/朗誦/數學比賽。佢嘅創意都發揮晒喺音樂度,因為佢好鍾意自己作曲。之但係而家考小一又要畫畫,又要作故事,又要砌圖嚟睇創意,但係 ...

唔用筆試, 但係同筆試形式差唔多, 如果小朋友很愛讀書,做功課, SFA係好好選擇,當年亞女考完講既, 不過內容唔記.

原帖由 appleycma 於 10-9-22 21:08 發表

醒目開學勳章

原帖由 angelhair 於 2010/9/22 17:25 發表

你仔仔健談嗎?如果有"反應",加埋佢d Cert,又未必絕望.

擔心的應該是小學,怕你揀其他學校而不揀他。懂得培養這類小朋友的學校自然會揀他,不揀他的學校是不識貨,你也不要勉強了。反而讓小朋友自然發展。你的憂心,小朋友一定感受到,這會對他有不良影響的!

我兒子沒你的那個學術型, 但記性不錯. 串字很快便會記入腦. 你很久之後再問他他也會串得對. 寫字快, 做功課不用操心. 但講說話麻麻, 對講故事沒信心. 曾買圖卡給他練習, 沒說多幾句便沒興趣說下去. 因為他知自己弱項在說話方面. 我也不能迫他, 使他更加怕說話. 其實我對兒子考學校也是沒多大信心, 只希望有合適的學校收他.

我仔仔也应该属于學術型﹐也是二文三語﹐數學能力還算不錯﹐K3的時候有P3的水平﹐幼稚園時英文可讀chapter book,中文認字也達千字以上﹐鋼琴三級﹐也是喜歡作曲﹐表達方面相對于一些口齒伶俐的同學略差﹐講故事是弱項﹐上課很不專心﹐沒證書﹐沒參加過課外活動﹐除了鋼琴﹐所以升小一的profolio裡什么也沒有﹐傳統學校()就全軍覆沒﹐(沒考sfa)不過幸好有一間很好的私校收了他﹐現在讀得很開心。
你的小朋友有參加比賽﹐有拿獎﹐我覺得把這些證書整理好﹐是很有機會的。 個人覺得傳統學校還是很看重porfolio的。

Can't you see there are so many positive feedback from other parents towards your son? Your son is pretty good. Instead, you seem to be a bit over worrying. (Please excuse me if my comment is too direct.)

Trust your son or your worry may affect him.

In addition to those schools that have closed application, there are still some good choices ahead such as PLK CKY for your consideration.

原帖由 angelhair 於 22/9/2010 17:25 發表

好多謝大家嘅回應。我不是刻意給自己不切實際的壓力,只是我一直循著仔仔的興趣和天分去栽培他,但卻都不是現時考小一喜歡用的模式。一說畫畫,阿仔就會喺張紙上面計數,玩LEGO之類也從來不是他的強項/興趣。很多學校都說不看重profile,最緊要睇面試表現,但小朋友的面試表現真的受很多因素影響,重要唔係我個仔鍾意嘅模式,感覺真係有啲"一試定生死"。

anyway,希望大家嘅小朋友都考到心儀嘅學校!

愚人:你好叻,一早開始train個仔,我而家就有啲臨急抱佛腳

我覺得九龍塘宣道小學幾啱你小朋友,宣小好重視音樂,響音樂方面表現出色,相信你小朋友會鍾意.放心,你個小朋友實入到好既學校.

原帖由 angelhair 於 10-9-24 02:37 發表
好多謝大家嘅回應。我不是刻意給自己不切實際的壓力,只是我一直循著仔仔的興趣和天分去栽培他,但卻都不是現時考小一喜歡用的模式。一說畫畫,阿仔就會喺張紙上面計數,玩LEGO之類也從來不是他的強項/興趣。很多學校都說不看 ...

原帖由 angelhair 於 10-9-22 17:25 發表

如果貴公子真係妳講到咁叻根本就唔使擔心,那些名校校長老師們邊會唔識睇?

可能見識少,我就唔係好明乜o野叫'彈琴考到高級、"幼稚園生贏了不少的數學比賽"等等。真係要請教邊處有得報名,等我個仔試試,學下野都好。不過希望唔係乜乜屋苑物物鋼琴比賽啦,學校唔睇的。

坦白講,如果係全港性比賽,妳淨係晒Cert,Co-ed, DBS都爭住收啦!

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-24 13:48 發表

如果貴公子真係妳講到咁叻根本就唔使擔心,那些名校校長老師們邊會唔識睇?

可能見識少,我就唔係好明乜o野叫'彈琴考到高級、"幼稚園生贏了不少的數學比賽"等等。真係要請教邊處有得報名,等我個仔試試,學下野都好。不過希 ...

其實近年又真係好多大型比賽可以比幼稚園學生參加,但真係唔係個個機構都有認受性,所以要小心D選擇參加.
‹ 上一主題|下一主題