用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 對學校原來唔可以坦白...............我真係太天真了!!! ...
go

對學校原來唔可以坦白...............我真係太天真了!!! [複製鏈接]

本來想囝囝轉番之前讀過嘅幼稚園,唸住對個校長坦白說出囝囝上個月check到有"自傾"...............點知佢話lee間幼稚園唔適合我個仔,因為佢地係雙語嘅,我個仔有speech delay, 我應該幫佢上合適的training, 其實我都安排比佢上午返普通嘅幼稚園,下午上ABA training, 點解咁都唔比機會我個仔呢????我真係好傷心......!!!!!
   0    0    0    0

係呢個情況下,我係一定不會告訴學校的,我不希望校方有先入為主的偏見,雞蛋裡挑骨頭。

我都有類似經歷, 但我冇後悔, 反而如果大家都吾講, 一間學校完來收左好多呢類仔. 對學校同我地真正有需要既小朋友都吾係好事.
算啦, 欣賞自己担白. 又睇清楚間學校.
原帖由 angels'mom 於 10-9-24 20:46 發表
係呢個情況下,我係一定不會告訴學校的,我不希望校方有先入為主的偏見,雞蛋裡挑骨頭。
nil

咩你之前讀過??

我囝囝都比學校話有問題啦, 咩唔讀個間囖.
這樣,你才會加快traning囝囝.

其實係睇你好唔好彩, 我個仔k1果陣因為等緊s, 我放佢響一間普通幼稚園, 開頭冇同佢地講仔仔自閉症, 但因為想知佢響學校既表現, 同老師傾計果陣講左出黎, 老師話以為佢係遲緩, 而佢甘o岩屋企親戚有a, 重要同佢同住, 所以好明白我既case, 同好幫我仔仔,  所以都係睇下果間學校既老師同校長既接納情度

很多時候,一些已進步/達標的孩子需要“洗底”才可避免不公平的待遇...情況有如你伴侶曾有外遇,就算他/她回頭,你心中也會有根刺...不要跟我爭辯什麼,只要放眼現今社會,為爭奪叻學生,各學校(甚至名校)出盡法寶...如果有得選,不要說有特別需要的學生,根本連笨一些的學生也不想要呢!

原帖由 crisma 於 10-9-24 18:31 發表
本來想囝囝轉番之前讀過嘅幼稚園,唸住對個校長坦白說出囝囝上個月check到有"自傾"...............點知佢話lee間幼稚園唔適合我個仔,因為佢地係雙語嘅,我個仔有speech delay, 我應該幫佢上合適的training, 其實我都安排 ...

我囝囝N1係果間幼稚園讀,跟住K1轉左去另一間全英文嘅國際學校,點知臨開學先check到佢有自傾,決定同佢轉番中文,所以咪決定返去舊校囉!

最慘我個仔係好鍾意舊校架,的而且確lee間幼稚園係唔錯架。

原帖由 midcocc 於 10-9-25 00:43 發表
咩你之前讀過??

我囝囝都比學校話有問題啦, 咩唔讀個間囖.
這樣,你才會加快traning囝囝.
‹ 上一主題|下一主題