用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學雙簧管
go

初學雙簧管 [複製鏈接]

初學雙簧管

請問邊隻雙簧管牌子好, 初學? 邊到買平d呢, 請介紹.  
中國製造的Morrison 好唔好?

價錢是否很貴,如果買二手是否合衛生呢?

Thanks!

0    0    0    0

醒目開學勳章

你小朋友係學班際定個人呢,如果係班際,買番大家用嘅牌子啦,我小朋友係學班際,係用 yamaha,以前有一個小朋友用中國製 oboe,啲聲完全唔同,後來都係要買過支 oboe,

如果學個人,分別就無咁明顯 ~

ivory0915

我囝囝是學個人的,問過TL & 柏斯 都沒有貨,只有這個brand 才有,特價$3500

初學用這款是否沒問題呢?(except 音色,其他是否沒有分別?)

Thanks

醒目開學勳章

老師應該有介紹比你

原帖由 blackbeauty 於 10-9-27 23:43 發表
老師應該有介紹比你

老師只說可以向師兄讓,我驚二手品質無保證,自己又不懂check,又驚衛生問題。

最慘是想買又無貨,一係$20000就有,或大陸貨

醒目開學勳章

原帖由 hinviv 於 10-9-27 23:59 發表

老師只說可以向師兄讓,我驚二手品質無保證,自己又不懂check,又驚衛生問題。

最慘是想買又無貨,一係$20000就有,或大陸貨

大陸貨我建議你唔好諗, 買左老師都多數要你換過。

回覆 1# blackbeauty 的文章

同意。我估小朋友都未必鍾意二手樂器。
你可以試試到以下網站買。我幫我個侄女買過支單簧管又真的ok:

http://www.music123.com

不過要等由美國寄過來

請問幾多歲可以學? 謝謝.

唔好買大陸貨,管樂器的質量唔得,二手ok,買回來用濕布仔細消毒,用自己的簧片就ok,check清楚有沒漏氣,配件是否都如常工作。

醒目開學勳章

唔好意思, 有D題外話想問:
1) 小朋友how old可以學雙簧管?
2)边度有得學呢? 因為我揾過多數喺教單雙簧管的.
3)學雙簧管係咪貴過單簧管好多架? 因怕學學吓負擔唔到.
請有經驗媽咪指教. tks.

原帖由 suveve 於 10-9-28 02:36 發表
唔好買大陸貨,管樂器的質量唔得,二手ok,買回來用濕布仔細消毒,用自己的簧片就ok,check清楚有沒漏氣,配件是否都如常工作。

多謝各位的回應。

請問怎試有沒有漏氣,是否一定要吹呢?
再問管內怎樣消毒呢?

Thanks!

原帖由 豆豆媽媽123 於 10-9-28 01:41 發表
同意。我估小朋友都未必鍾意二手樂器。
你可以試試到以下網站買。我幫我個侄女買過支單簧管又真的ok:

http://www.music123.com

不過要等由美國寄過來 ...

請問要幾多日才寄到?
你買什麼牌字呢? 我見有隻Barrington 最實惠,這款知唔知好嗎?不過check不到製造地方

Thanks!

醒目開學勳章

原帖由 kkll 於 10-9-28 09:59 發表
唔好意思, 有D題外話想問:
1) 小朋友how old可以學雙簧管?
2)边度有得學呢? 因為我揾過多數喺教單雙簧管的.
3)學雙簧管係咪貴過單簧管好多架? 因怕學學吓負擔唔到.
請有經驗媽咪指教. tks. ...

以 yamaha 來說,初學雙簧管約10-11k,可吹到5級,簧片每片$70至百幾都有 (看牌子而定) ~

原帖由 hinviv 於 10-9-28 11:38 發表

多謝各位的回應。

請問怎試有沒有漏氣,是否一定要吹呢?
再問管內怎樣消毒呢?

Thanks!

一定要吹,如果有專業人士幫手撿就ok,管內用布條拉著好似筷子一樣的東西,用消毒水開一些,來回擦拭。

因為oboe係幾貴的樂器,一般初學都是用Yamaha最入門的YOB-241(除了跟學校租用的外),而且市面又選擇不多.不要買大陸貨,我買過些大陸簧片,結果用不上.241雖然只是膠(Epoxy),但入門來說已是比較好而平,木的oboe起碼過萬...肉都呎!!

我小朋友己換了新的oboe,所以可以讓出
Yamaha YOB-241
有興趣可PM我
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

原帖由 塞曼莎 於 10-9-29 09:09 發表
因為oboe係幾貴的樂器,一般初學都是用Yamaha最入門的YOB-241(除了跟學校租用的外),而且市面又選擇不多.不要買大陸貨,我買過些大陸簧片,結果用不上.241雖然只是膠(Epoxy),但入門來說已是比較好而平,木的oboe起碼過幾 ...

可否賣給我? 我懇請你賣比我. 我留意左好耐. 現在終於找到.我PM電話給你, 請打比我. 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題