用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1面試臨場表現好壞會影響取錄機會嗎?
go

K1面試臨場表現好壞會影響取錄機會嗎? [複製鏈接]

我囝囝剛2歲, 準備明年讀K1, 目前已為他報了8間幼稚園, 正待Interview機會..但是我囝囝本身是一個坐唔定既小朋友, 又鐘意扭計...發脾氣...唔聽大人既指令!

我好擔心囝囝會在面試期間唔合作, 於老師面前又扭計, 發脾氣, 唔答老師問題等等....但是我知囝囝性格是如果俾佢come down一陣, 俾佢適應環境一會, 就會好少少...但我很清楚知道學校係唔會俾時間你的...

想請吓有經驗既媽媽, 知唔知道會唔會因為以上情況而影響面試結果呢? 同埋想請教有什麼方法可以令小朋友知道自己要面試...可以乖乖聽話唔亂發脾氣, 聽老師指令完成面試過程呢?
   0    0    0    0

有d小朋友左陌生人面前會乘好多

醒目開學勳章 貢獻勳章

面試表現影唔影響取錄機會..
好睇關學校嘅習慣
e.g. 聽講有學校call你interview=收, 咁~除非你嘅表現好差, 應該都無乜問題
但係.. 大部份嘅學校係睇面試表現嘅~

我個仔.. 如果响daddy身邊會正經d, 同我一齊就曳d~ 所以舊年SC/KV都係daddy陪嘅~
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-10-2 16:12 發表
好睇關學校嘅習慣
e.g. 聽講有學校call你interview=收, 咁~除非你嘅表現好差, 應該都無乜問題

我個仔.. 如果响daddy身邊會正經d, 同我一齊就曳d~  ...

吓...唔係掛...有interview=收, 係就好呀..! 不過我真係未聽過..

另外, 你囝囝都好d, 起碼都怕任何一個, 我囝囝daddy都唔怕, 我就更加唔講啦...所以我依排日日都煩更面試時既問題~

醒目開學勳章

好睇關學校嘅習慣

我個仔.. 如果响daddy身邊會正經d, 同我一齊就曳d~  ...

同意,面試表現係大部份學校取生所考慮的其中一項重要因素!
有部份係interview時/前有啲玩具比小朋友warm up 下的,見議你search下自己報考學校的面試模式,係屋企同小朋友玩下面試遊戲,等佢習慣下

原帖由 jl118 於 10-10-2 18:31 發表

同意,面試表現係大部份學校取生所考慮的其中一項重要因素!
有部份係interview時/前有啲玩具比小朋友warm up 下的,見議你search下自己報考學校的面試模式,係屋企同小朋友玩下面試遊戲,等佢習慣下 ...

多謝妳的建議, 目前我都已經每日同囝囝練習面試問問題,玩遊戲, 認字,生果名稱, 眼耳口鼻等等.....各方面都可以...只係怕就怕在臨床又發老脾, 扭計同埋唔聽指令...這樣識哂所有嘢都無用啦!

我個仔是大仔一直都聽話在學校好定,但近幾個月喜歡挑
戰大人限度. 服從性越來越底.大聲駡佢就立即大叫大哭...真冇佢符.之前仲諗雖然佢唔是講到好多字但起碼佢明大人說話.認知常可,又會坐定定.會聽指令做事. 但以架要好睇佢心情....而定...今日我都有同佢去IN YORK今年第一次.嘩表現真令我好失望..好在是YORK. 好在我幫佢報左十間八間...希望有一間表現的好.....真感恩!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Smartterrence 於 10-10-2 16:54 發表

吓...唔係掛...有interview=收, 係就好呀..! 不過我真係未聽過..

反而我未聽過有人鍾意咁..
因為c咗都唔知咩原因, 有得in起碼都有機會

如果你真係咁無信心, 最好報定d必收嘅學校做後備喎~

恐龍家

醒目開學勳章

原帖由 Smartterrence 於 10-10-2 19:02 發表

多謝妳的建議, 目前我都已經每日同囝囝練習面試問問題,玩遊戲, 認字,生果名稱, 眼耳口鼻等等.....各方面都可以...只係怕就怕在臨床又發老脾, 扭計同埋唔聽指令...這樣識哂所有嘢都無用啦! ...

除了這些知識外,還要練習整個流程,例如:首先拍門、行禮、叫老師早晨......如有小禮物、雙手接後講thank you......In完後,拍椅、同老師講再見......
最緊要要有笑容!
加油、祝成功

醒目開學勳章

原帖由 anlywan 於 10-10-2 20:52 發表
我個仔是大仔一直都聽話在學校好定,但近幾個月喜歡挑
戰大人限度. 服從性越來越底.大聲駡佢就立即大叫大哭...真冇佢符.之前仲諗雖然佢唔是講到好多字但起碼佢明大人說話.認知常可,又會坐定定.會聽指令做事. 但以架要 ...

我個都係大女,面試前一兩個月仍唔肯同陌生人講嘢,好彩面試初中期突然肯講,但後期又開始無mood......
結果有得有失,好講緣分

聽講spn係咁
好睇關學校嘅習慣

原帖由 pandabonita 於 10-10-3 11:45 發表
聽講spn係咁

淨係得spn係咁, 但佢call你interviw, 同買六合彩中頭獎一樣咁難.

樓主, 根據我既失敗經驗, interview表現, 絕對影響學校收唔收你小朋友.

原帖由 elmolly 於 10-10-3 16:17 發表

淨係得spn係咁, 但佢call你interviw, 同買六合彩中頭獎一樣咁難.

樓主, 根據我既失敗經驗, interview表現, 絕對影響學校收唔收你小朋友.

所以我就係好驚o羅...最慘係小朋友要發睥氣或者扭計都控制唔到..依家只係希望到時佢會知道要面試, 發少陣扭少陣啦!

原帖由 小曳人 於 10-10-2 20:56 發表

反而我未聽過有人鍾意咁..
因為c咗都唔知咩原因, 有得in起碼都有機會

如果你真係咁無信心, 最好報定d必收嘅學校做後備喎~

我又唔係無信心, 只係怕扭計時我控制唔到囝囝既情緒
o者...

According to my understanding, the interview will also see the baby's ability to obey orders and the mood is also important. These are the traits that most of the famous kinders don't like. Because they have so many applicants of course they will choose the babies with good potential and easy to discipline. This will make their life easier and guarantee they have good students then bring up their P1 allocation performance.

Hence, we have to train the babies to follow discipline and good mood.

Some of the methods suggested:
- tell him he will get what he want after doing good in the interview - going to park, buy toys, chocolate, etc.
- tell him the teacher/school will not accept his behaviour.
- do more interview rehersal at home or with relatives/friends.
- study in N1.
- go for interview course.

Today I brought my son to church and suddenly found that this can train his social behaviour cause he will understand if he run around and yell he would be asked to leave. Then he dare not to act badly.

Hope you can take the time to train your boy!
‹ 上一主題|下一主題