用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 PORTFOLIO幾時要交架?
go

PORTFOLIO幾時要交架? [複製鏈接]

到底係交表果陣,定係面試果陣?係咪間間學校都要?需唔需要學生/家長/老師/校長推薦信?如果要的話,中文係咪都OK?因為我英文唔好呀,怕出醜呀!
   0    0    0    0

交表果陣交 中英文都得

有推薦信可夾埋一齊交

原帖由 moyan 於 10-10-6 14:30 發表
交表果陣交 中英文都得

有推薦信可夾埋一齊交

thank you~~moyan
咁請問你知唔知D學校係咪唔收校長信架?

原帖由 minijelly 於 10-10-6 12:14 發表
到底係交表果陣,定係面試果陣?係咪間間學校都要?需唔需要學生/家長/老師/校長推薦信?如果要的話,中文係咪都OK?因為我英文唔好呀,怕出醜呀!

有咁好嘅現成Portfolio
http://www.dgs.edu.hk/SchHP/S1%20Application%20-%20Portfolio%20Summary.doc
執一執個format,加番個Appendix放番啲成績表、其他音樂舞蹈體育certs、社會服務等雙面影印(P5-P6, some require P4 as well),加個reference pointers entry方便人地refer Page幾果張cert影印本,諸如此類。揾個最簡單嘅folder用小魚尾夾夾埋,連報名表一齊交,按學校指引每間執一套,再加回郵信封。

apply for St. Paul's Convent School
http://ihouse.hkedcity.net/~sp1400/admission.htm
要及早準備中文書及英文書各兩份讀書報告...

apply for SPCC, DGS, DHS 留意early November其website

推薦信?陳日君樞機寫嘅又另計,校長信out咗date啦,叩門果陣先再諗..Oh sorry大吉利是!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 greendotdot 於 10-10-6 21:31 發表

有咁好嘅現成Portfolio
http://www.dgs.edu.hk/SchHP/S1%20Application%20-%20Portfolio%20Summary.doc
執一執個format,加番個Appendix放番啲成績表、其他音樂舞蹈體育certs、社會服務等雙面影印(P5-P6, some requir ...

WOW~~~勁呀,真係好詳盡呀,多謝!
原先我仲諗住自己寫封信表示下我既誠意呀

原帖由 minijelly 於 10-10-6 21:56 發表

WOW~~~勁呀,真係好詳盡呀,多謝!
原先我仲諗住自己寫封信表示下我既誠意呀

你唔心息都可以夾多One single page cover letter表示誠意,不過唔好太行貨,不要太長,要獨特啲,不如簡潔講吓有關囡囡的個人特質,和父母對佢的期望,好過只擦校長和學校鞋,只是我個人意見。

其實小學有一張學業課外活動服務記錄發給學生.
你可以將小朋友各類證書分門別類地記錄,準備好正本,幾套副本.
當申請學校時,根據各學校唔同要求,執出來再用folder夾好提交.
依家好多中學都唔收要求之外的文件,
舊年阿仔都簡簡單單用魚尾夾夾住提交.
有點學校甚至連魚尾夾都退返比我,只收文件.

請問copy使唔使印彩色?

原帖由 yuyu62 於 10-10-7 18:23 發表
請問copy使唔使印彩色?

有啲學校寫明要黑白(be more environmentally conscious嘛),如果無話明咪隨便你喜歡囉,彩色都不會加分,黑白也不會扣分,重點係要清晣!

原帖由 一家的太陽 於 10-10-6 22:12 發表
其實小學有一張學業課外活動服務記錄發給學生.
你可以將小朋友各類證書分門別類地記錄,準備好正本,幾套副本.
當申請學校時,根據各學校唔同要求,執出來再用folder夾好提交.
依家好多中學都唔收要求之外的文件,
舊年阿 ...

thank you ar~~唔記得之前有無問過你,知唔知亞囝係咪自行果陣入去架?

請收pm.
原帖由 minijelly 於 10-10-8 10:13 發表

thank you ar~~唔記得之前有無問過你,知唔知亞囝係咪自行果陣入去架?
‹ 上一主題|下一主題