用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 國際學校生 IGCSE 7A 如何申請拔尖, 請提供方法. ...
go

國際學校生 IGCSE 7A 如何申請拔尖, 請提供方法. [複製鏈接]

唔該大家幫幫忙, 我個仔係國際學校11班(中五), 去年已經考了4科IGCSE 成績2A+2A*, 今年考埋其他科佢有信心全A.

但最近佢忽發奇想, 想唔讀12, 13班考大學. 我知以前香港有拔尖,但334後無咗. 咁現在有什麼途徑可申請, 佢學校係私校所以未必幫佢提出申請. 因為會直接影響收少1-2年學費.

係香港佢想選科大或港大. 海外會選擇較平消費的澳洲.

原本佢資優已經比佢讀國際學校,活D開心D. 但我無諗過佢現在番學覺得悶............
   0    0    0    0
QQ

原帖由 MGO 於 10-10-9 09:02 發表
唔該大家幫幫忙, 我個仔係國際學校11班(中五), 去年已經考了4科IGCSE 成績2A+2A*, 今年考埋其他科佢有信心全A.

但最近佢忽發奇想, 想唔讀12, 13班考大學. 我知以前香港有拔尖,但334後無咗. 咁現在有什麼途徑可申請 ...

Try to apply your ideal universities by yourself. Have to be quick, since most of the application deadline should be around end of the year. If your son is going to apply Cambridge or Harvard, the application deadline is mid-Oct.
‹ 上一主題|下一主題