用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問你地讀緊n1既小朋友駛唔駛做功課?
go

請問你地讀緊n1既小朋友駛唔駛做功課? [複製鏈接]

唔知係咪好多學校既n1都要做功課呢?
我果間番左4個禮拜要佢地開始做D填顏色既功課,
我個仔一係就大力亂劃幾下, 一係就細力劃幾點就唔肯做落去, 結果要迫佢先肯俾我捉住佢隻手做多少少, 咁咪即係我做多過佢做? 而且仲好勞氣!! 我怕迫得多會令佢討厭做功課, 我有D疑惑係咪咁細個可以坐定定拿筆做功課呢? 請問你地學校係點? 如果要做功課你地點教呢?
   0    0    0    0

功課就無喎, 只係上課時做d手功仔填顏色既野囉, 大致上咁上下咋!

有, 通常你d顏色/畫線個類, 不過我亞女好鍾意做功課架, 佢做晒學校個d唔夠, 要再做, 所以我係出面黑左d補充俾佢lor, 小朋友就係"禁"架啦, 而家好想做, 肯定遲d(小學時)佢就唔想做喇!!

我個女都無耐性架, 不過用遊戲方式就好的, 迫唔到架!
原帖由 hohoho36 於 10-10-11 12:51 發表
功課就無喎, 只係上課時做d手功仔填顏色既野囉, 大致上咁上下咋!

once a week, just very simple colouring or matching.
My son loves it, so I bought colouring sketch book for him to play.

原帖由 V.G 於 10-10-11 12:45 發表
唔知係咪好多學校既n1都要做功課呢?
我果間番左4個禮拜要佢地開始做D填顏色既功課,
我個仔一係就大力亂劃幾下, 一係就細力劃幾點就唔肯做落去, 結果要迫佢先肯俾我捉住佢隻手做多少少, 咁咪即係我做多過佢做? 而且仲 ...

無謂逼佢。有d幼稚園K1下學期先畫線;K2先寫字。N班功課佢唔做咪妳同佢/幫佢做。
做得唔靚有乜所謂?
做得靚100%梗係槍手做啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

N1 班, 1星期4頁親子功課
我地從來唔會捉手仔做, 只會鼓勵佢.. 初初一人油d..做多幾次, 就算唔鍾意都會係咁e油少少
我唔理架.. 咪照交功課, 留返俾老師"修理"囉!
恐龍家

我個女每天都會有D畫線/填色的功課
而星期五就會有D親子功課
(問佢鍾意吃什麼/玩什麼/家人合影)
家長就在家中問下佢,叫佢講下比你之,之後返到學校就要同同學仔講返
所以亞女就算係K1都唔怕係人面前講野

N1開學第二個星期已經開始做四頁工作紙, 一星期一次, 都係填色, 圈下野咁. 試下放手由小朋友做, 原來開學無耐佢地已經畫到圓圈架喇, 填色就一直都到家K1都係塗鴉咁亂填, 我淨係幫佢郁下張紙同提佢唔好出界.

死, 點解我學校無功課呢???

都係親子下啫
原帖由 hohoho36 於 10-10-11 16:39 發表
死, 點解我學校無功課呢???

靚媽媽店:
請教你用咩遊戲方式呀? 等我試下丫!

原帖由 靚媽媽店 於 10-10-11 01:17 PM 發表
我個女都無耐性架, 不過用遊戲方式就好的, 迫唔到架!

嘩! n1就會做咁多野,小朋友起初有困難嘛?
有D興趣想知邊間幼兒園,可否透露嘛?
原帖由 victoria2007 於 10-10-11 04:11 PM 發表
我個女每天都會有D畫線/填色的功課
而星期五就會有D親子功課
(問佢鍾意吃什麼/玩什麼/家人合影)
家長就在家中問下佢,叫佢講下比你之,之後返到學校就要同同學仔講返
所以亞女就算係K1都唔怕係人面前講野 ...
‹ 上一主題|下一主題