用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 囡囡比同學打到頸, 要求對方家長賠醫藥費可以嗎 ? ...
go

囡囡比同學打到頸, 要求對方家長賠醫藥費可以嗎 ? [複製鏈接]

各位媽媽, 請比d意見我,

我女女, 中一, 在校被個同學, 都吾知佢有心 / 沒有心, 打到我個頸部位, 即時很痛, 當時已知會老師, 回到家, 我們見佢已腫哂, 好痛, 帶佢看醫生, 醫生說, 安全起見, 要照掃瞄, 埋單連醫生, 藥都成 1500元.

我同老師說, 要見對成家長, 比佢知此.

請問各位媽媽, 我可吾可以叫對方賠醫藥費呢 ? 因為, 就算撞到人地架車系沒有心, 都要賠錢啦.要維修麻.....
何況我無拿拿要用1500 元, 我心痛個 女受傷..... 我真系想同佢討回公道.
   0    0    0    0

回覆 1# apoaaa 的文章

俾壓力學校叫佢同人地講。

介唔介意講邊間學校?响邊區?

醒目開學勳章

唔過份!!

但如果好傷, 點會係無心呀!!! 小心handle!!!

原帖由 cy101 於 10-10-14 23:29 發表
唔過份!!

但如果好傷, 點會係無心呀!!! 小心handle!!!

明白, 我看看情況先, 如對方很有誠意知錯, 我想.... 算了.
但如佢仲惡過我, 我會叫佢比架...

就算唔claim佢都要比定封信去對方保留追究責任,因為你唔知阿女個傷會唔會番發or total recover。一般third party liability有7年(又是3年,你要check check)時間有效追溯期。

原帖由 apoaaa 於 10-10-14 16:40 發表

我女女, 中一, 在校被個同學, 都吾知佢有心 / 沒有心, 打到我個頸部位, 即時很痛, 當時已知會老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=1115, 回到家, 我們 ...

Tell her classmaster to talk to their parent, have u get the reciept from dr?
If yes, give the bill to classmaster and let them pay.

原帖由 apoaaa 於 10-10-14 16:40 發表

我女女, 中一, 在校被個同學, 都吾知佢有心 / 沒有心, 打到我個頸部位, 即時很痛, 當時已知會老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=1115, 回到家, 我們 ...

真系好好笑.....

1. report 已出, 我女沒有事,

2. 我同我 老公都算了, 吾 追佢地比錢, 只想叫對方家長出來, 當面說佢知. 等佢也教下佢小朋友.

3. 我地已同校方說, 我地吾追究佢, 只想叫佢地出來傾一傾 , 校方也叫了對方家長, 但... 對方家長吾肯出來. 而校方說, 佢吾出來, 也不可以迫佢.  (我想知, 現在的中學生家長, 系吾系真的有人權到, 可以撰吾出來見家長 ?)

4. 我問了我女, 我女說, 算了, 佢家長吾出, 而她又沒有事, 她也不想煩了, 因為.. 這事也令她很煩.

~~~~~~~~真系吾知咩世界, 我地仲心想, 如佢系一時吾小心, 打了人, 我地都吾想追究, 因為.. 原諒人等於善待自已, 但... 此人的家長, 佢吾肯出來面對....

我問了好多朋友, 佢地說, 有幾個 reasons,
1. 沒有面
2. 明知自已女吾岩, 甘出左來又點丫, 咪比人駡
3. 好多家長今時今日都系甘, 吾會出來. 也不會家校合作.

我女快考試, 我都吾想煩到佢. 我由佢啦.
我想問. 我甘樣做, 會吾會人善比人欺 ????

yes, next time u really can call police ga.

一定要去政府医院驗傷

原帖由 Singpiano 於 10-10-27 19:11 發表
yes, next time u really can call police ga.

米就係有d咁既家長先至有d咁既小孩囉~~

做錯事冇膽認錯, 冇膽面对, 點教下一代!!

你个女日日都要番学面对呢位同学,紧系怕鬼左拒啦,吾想面左左,當然不想再提啦,再比拒打多次点算!!

校方有沒有接见呢位同学呢?打人可大可小,学校点会容许架?你自己试吓打电话比对方家长傾吓。善意的意见对方应该可以接受,事情过左去可以算,但点都要講请楚,家长吾可以遍袒縱容自己孩子,话晒都系中学生!!

如果亞女有事,我係會報警。但如果無事,我唔會要求賠湯藥,一黎唔想對方覺得屈錢,亦唔想對方以為賠錢就等如無發生過。
我覺得你個case,如果對方家長唔出黎面對,你試下問班主任俾對方家長電話號碼,係老師面前同佢家長傾。講真,細路仔拳頭交邊有仇報,不過要俾對方家長知道要注意自己個細路行為,不能再有下次,亦俾亞女明白發生咩事係有父母support。
老實講,個女俾人整親緊係肉赤,鬧對方一餐係可以發洩一時之快,但亞女以後日日都仲要對住老師同同學,所以點赤都要忍一忍。
不過有時好多野好難講,話唔定若干時間後,打你小朋友嗰個,同你個女可能成為好朋友都未定呢!

樓主,真係有家長唔去學校見老師,我有個同事會連家長日都唔去,寫手冊叫老師放成績表入個女書包,老師打電話去公司想同佢講下個女情況,佢夠膽同老師講個女係佢,佢比任何人(包括老師)更清楚個女,唔使聽老師意見,仲叫老師唔好再打電話來公司阻住佢揾食!真係聽到我地目瞪口呆。我同事解釋係老師推卸責任,教唔好佢個女就叫家長跟手尾!

講開賠償, 我個仔小學5~6年級時試過比同學話整唔見左個家傳之寶, 要我地賠......
事源係咁, 話說佢同學有日帶左個好舊既男人頭5仙翻學校比d同學睇, 咁我仔都有份傳黎睇, 我個仔話佢睇完就傳左另一個睇, 跟著去左玩冇再理, 點知第二日個同家長同老師講話唔見左個錢幣, 老師搵埋我仔, 錢幣同學同最後睇果個同學去問, 最後睇果個話睇完己經比返個錢幣比錢幣學生, 但個學生話冇收過, 最後睇果個就死口話比翻唔關佢事, 錢幣學生家長同老師講個錢幣係家傳既好有紀念價值, 要我地賠$5000, 我地諗, 因為我地個仔責任心唔夠當買個教訓賠比佢啦, 不過我地堅持唔會賠錢, 只會買翻個同年份既錢幣(去過錢幣鋪問過都要3千幾蚊), 因為我地係經老師聯絡對方家長, 由老師同對方家長講賠翻錢幣, 但唔知點解對方一路都冇話咁做得唔得, 一路話商量下先, 我地問翻老師, 老師話由佢地諗下先....
後來一路冇回覆, 件事不了了之, 幾年前發生既事囉........
自始之後, 我地成日教悔個仔借人野, 點都還翻比原借人同要係多人睇到時還, 等多人作証.

都試過相似事件,話說幾年前阿仔讀 p.5,他們要落樓去上p.e.,有位女同學跟係2位男同學後面(其一係阿囝),玩踩人鞋跟,另一位男同學早已鬧她無聊,而她樂此不疲,但樂極會生悲,她失足跌倒,就這跌斷手。校方知道首送她入院,查問幾位同學,相信事件純熟意外,故祇通受傷女生家長而沒通知其他有關學生家長。

唯該女生的媽當晚致電我家,電話係我接的,但她沒表明要揾家長,祇揾阿囝,好奇怪何解會有個成年人揾他,聽完電話他無心機、眼濕濕,問佢乜事又話無o野,過o左幾日都無特別,祇以為教會的人吧。

誰知事隔1年在他的作文中發現端倪,詳問老師&阿囝才知因由,這才知道她母親來電,恐嚇他、要道歉、要認晒錯、要負責又話要賠醫藥$$,雖然她無問過我們要 $$,但對一個小學生來說可是一個陰影,亦令他誓死唔肯在女同家附近的好學校升中。

事件發生誰對誰錯無從判斷,但這類事應當由父母周旋,決不能由子女單獨面對。

‹ 上一主題|下一主題