用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真小學及中學屬band ?
go

崇真小學及中學屬band ? [複製鏈接]

2    0    0    0

I want to know , too. Anyone can help ?

我女兒係幼稚園部畢業老師各方面都好..
原本係直升上小學因我抽到好津小所以我女兒冇讀,
但我朋友都係小學部讀佢地都話OK, 而我都知道佢地
二文三語都OK ..至於中學就未知.......

我都好想知佢地中學係BAND幾呀?

Mymaggie  崇小有BAND1人仔會選基崇,今年考第十的人仔都報入讀。  發表於 12-4-26 20:09

沙田祟真都係Band one 中至尾.
佢地有揀學生, 幼稚園上都唔係個個收. 有朋友讀左一年佢地既小學就轉左校.  幼稚園都幾好, 小學就一般啦, 可能有好多更好比較.

原帖由 Pertra 於 10-10-14 19:29 發表
崇真小學及中學屬band ?
Band 1 or Band 2 ?
有人話由幼稚園至中學直升,沒有再揀學生,只屬 band 2 ?

Mymaggie  我覺得崇小非常好的,雖然成績比不上名校,但有很多好老師,學校的語言環境是一流,學生的英語和國語都不錯,校長也是很有心的人....總之,是一流小學   發表於 12-4-26 20:12

醒目開學勳章

我都想知佢地main stream係兩文三語?  幾多位班主任.  有人講崇真師資係好好, 真的嗎?  

我見佢地學校有成2x位 net teacher, 雙語環境好好.  因始終九龍區, 都幾方便.  同埋放學後上完課外活動會有埋校車搭, 安排都算好周到.

joe1491, 請問崇真幼稚園學生是否可以不用面試可以直升小一, 同時又可以參加大抽獎呢?

原帖由 joe11491 於 10-10-15 17:47 發表
我女兒係幼稚園部畢業老師各方面都好..
原本係直升上小學因我抽到好津小所以我女兒冇讀,
但我朋友都係小學部讀佢地都話OK, 而我都知道佢地
二文三語都OK ..至於中學就未知....... ...

等我知少少扮代表先...

崇幼上小學係要經過INTERVIEW的, 但萬一第一次唔得, 老師會再比多次機會佢地, 亦都會通知幼稚園部老師致電家長,話比家長知點解小朋友第一次唔得。而外校生考小學就只得一次機會。考到小一後, 學校可以比家長繼續參加大抽獎的。

崇小既NET TEACHER+普通話老師都係同幼稚園SHARE用, 但有D老師只會教其中一部。崇小主流都係兩文三語, 而國際部要學多日文+法文, 仲有30%行IB, 所以讀國際部都要預左課程緊湊了。

崇小校網係深水步區, 我識有D家長派沙崇(自行派位/誇網選校-跟住址)。而基崇(直資)今年轉左新校長, 我亦識一個家長, 佢仔仔剛係LAST一次會考, 有28分。但亦聽聞讀唔好/操行唔好既會被要求留班, 都執得幾嚴架。崇小上基崇都要考, 好似要考全級70名以內, 自行報佢先會收。

再者, BANDING係FOR學生, 而唔係FOR學校(即每一間學校可以收幾多個BAND 1學生)。因此要睇自己小朋友屬BAND幾, 要問小學老師。到P.5/P.6, 老師都會同你地講,小朋友應該選邊間中學, 到時就知自己小朋友屬BAND幾。如果你肯乖乖聽老師建議, 咁學校就會出到"9X%派往頭幾志願", 記住, 呢D係志願, 而唔係派去BAND 1中學呀!

崇小校風嚴謹, 非常希望小朋友有宗教信仰而KEEP住好品德。如果本身對基督教非常抗拒, 就真係三思! 課外活動好多, 仲有埋校車接送(但太遠除外), 而不額外收校車費, 呢樣唔係好多學校做得到。

我兩個小朋友都係崇幼畢業, 我都好鐘意呢間學校, 可惜我唔係公務員呢...

Leung108
讀幼稚園都要面試,可以參加大抽獎

silvia_ng & joe11491
Thanks for your useful information!

silvia_ng,

我好想問多小小....Thanks.
1) 如果我沒打算參加大抽奘,因我個住綱吾好
     讀完崇幼國際班,知吾知以往有無学生考到     
     其他英小,如YW,陳守仁,St. Marget......
     或傳统名校?
YW不是英文小學。我識上年有兩個家長考到陳守仁, 但一個冇去讀, 落左樓下聖方濟各。SMC都有人考到。傳統名校就唔知你想指邊間, 因為崇幼學生來自五湖四海, 學校都冇統計每個學生去邊度讀呀! 我知都係因為有識得某D家長咋。而我仔仔讀主流班, 而家係陳守仁讀緊P2。

2) 崇幼課程如何?淺嗎?
我覺得而家比之前冇學卷係淺左D, 不過我唔知你既STANDARD, 所以答你唔到喎!

3) 崇小 Band 1 % 有多少? 考其他英中得吾得?eg ??
我冇問過有幾多個BAND 1學生, 至於考到邊間中學, 可上校網睇。http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=2&refid=566&mode=published&nocache1287325601

4) 其實只要是校內全級?名以內,先屬Band 1的學生
學校會知大約全級考第幾係屬BAND幾, 但呢D資料係秘密, 只會到選校時先同家長傾, 平常係唔會公開既。所以第時你入到小學, 睇有冇小5小6家長放風出黎啦。如果唔係, 就要睇小學有冇公佈派位人數, 睇下係大約截至邊間係BAND 1, 再計要考第幾囉。

我知ga 仲少
我朋友上年小一祟真收左佢囡囡, 比埋留位費及學費, 最後都5讀, 原因有兩點.

<1> 聽完家長會, 學校比佢ga 意識係會好辛苦(即時與老師詢問), 如果d家長係諗住讀左先算, 到小朋友跟5到左轉校, 倒不如現在放棄.
<2> 中學係band 2 (深水步)

朋友話這校直我一贊係, 聽完家長會後, 學校來電確實是否讀這校, 5讀的話可以退回學費, 朋友不知幾開心

開學至今一個多月, 暫時的功課不多, 小兒P1, 每天只有數樣功課, 回家後在一小時內一定完成, 而且在離校前亦有時間在課室內做功課, 另外如果俾得起錢, 可參加功課輔導班, 拔尖班或奮進班,每小時都係太約$55, 好過補習社,  其實我覺得課程不是太深, 還可以應付得來, 相對其它名校而言是輕鬆的 e.g. SFA, 宣小等等
如果你說深水埗地區網的問題, 那麼 SFA都係同一網, 咪一樣受家長追棒

原帖由 Pertra 於 10-10-18 09:23 發表
其實崇小因太深太多功課做,所以吾想俾女女讀?
出面好多Traditional School 都好谷??崇小也是??
若不是這点,其他方面又如何?
個區都是要考慮的地方?

...

崇真中學係咪有兩間 ? 一間深水涉、一間沙田 ???
見有回覆 話係沙田, 但又有話深水涉 ???

我都想知師資如何呢?

沙田那間叫做:
沙田崇真中學
http://www.sttss.edu.hk
係津貼中學,

深水埗那間收做:
基督崇真中學
http://www.ttca.edu.hk
係直資中學

如果以崇小的校網計, 基崇是同區, 沙崇是他區, 而基崇會收多d崇小的學生, 但都要經過面試. 而沙崇則要經過政府派位, 不過沙崇係Band One 學校, 至於基崇是新校, Banding有待驗證

原帖由 jolo 於 10-10-18 12:31 發表
崇真中學係咪有兩間 ? 一間深水涉、一間沙田 ???
見有回覆 話係沙田, 但又有話深水涉 ???

‹ 上一主題|下一主題