用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級先會比小朋友自行放學?
go

幾年級先會比小朋友自行放學? [複製鏈接]

我女今年四年級, 想試下比佢自已放學, 因為佢放學後要去補習社, 但路程又不算太遠, 但又有D擔心, 又想比佢試下, 有無家長係比仔女自行放學架, 可以交流一下經驗嗎?

如果遇到打風或落雨, 又點安排呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我唔敢(我女小5).......有時同佢一齊過馬路, 見佢真係ME埋對眼就走出去(仲會睇燈但其他危機意識一D都無)
我而家都係叫工人帶到佢去屋企樓下, 佢自己搭LIFT上屋企咋(工人要湊細佬去功課班)

原帖由 JODY媽咪 於 10-10-20 12:15 PM 發表
我女今年四年級, 想試下比佢自已放學, 因為佢放學後要去補習社, 但路程又不算太遠, 但又有D擔心, 又想比佢試下, 有無家長係比仔女自行放學架, 可以交流一下經驗嗎?

如果遇到打風或落雨, 又點安排呢? ...

我囡囡現在四年級, 係自行放學, 佢自己坐MTR返黎, 我去MTR站接佢

地鐵都有好多變態佬, 你唔驚咩 ?

原帖由 kitbebe 於 10-10-20 14:23 發表
我囡囡現在四年級, 係自行放學, 佢自己坐MTR返黎, 我去MTR站接佢

我諗中一啦,明知應該可以試下,但都係遲d先啦.
無知是福

It depends on the child. Not mean she is P.6 or P.3 can 自已放學. Talk with the child first.

原帖由 JODY媽咪 於 10-10-20 12:15 發表

如果遇到打風或落雨, 又點安排呢? ...

for my case:

p6 when:

a. he is well-built and can shoulder his heavy school bag
b. wait for him at bus stop near home so he need not cross major street
c. tell him in case he takes the wrong bus what to do (he just need to get off at the next stop)
d. better learn some first aid skill
e. provide phone

starting from p4, he went to grandma's house by himself by bus, also just get off next stop.

原帖由 RS 於 10-10-20 18:02 發表
It depends on the child. Not mean she is P.6 or P.3 can 自已放學. Talk with the child first.

日光日白, 驚得咁多咩, 何況我囡囡都有同學陪住一齊搭車, 祇係兩個地鐵站啫

原帖由 overview 於 10-10-20 17:20 發表
地鐵都有好多變態佬, 你唔驚咩 ?

the first time my kid returned school by himself, he forgot and just stayed in school library with his phone shut down.

today, he forgot to bring his wallet. Luckily he borrowed some money from his schoolmates.

For me, my daughter is in P4. My maid left in August. Therefore, she is forced to go to school herself these 2 months & even a longer time. It's okay as there's no crossing of road (just walk 15 minutes) and she brings her mobile & phones me when she arrives school.

我都係唔放心....女仔嘛....起碼都要中一.

仔仔小4暑假已經自己由土瓜灣去大圍返課外活動(有帶手提電話), 都傻瓜左幾次先識正確路線返學, 而且教他用零錢付車費,等他學會留意行車路線及唔會依賴別人, 大部份香港小童都有女傭跟尾或是專車出入, 有些連八達通都未用過來乘坐交通工具, 這只會領小孩生活在溫室中, 通識亦只是紙上談兵.  

其實小朋友什麼時候讓他自己上學或放學,可以從平日落街買東西開始, 先到一些較近的店買,再加遠路程, 亦可以試一1天要小朋友自己回家,而家長靜靜跟尾觀察亦可.

我覺得小四已經有能力自己返学放学,
我記得我以前三年班時已經由屋企行15mins到荃灣,
再由荃灣搭MTR去旺角再轉小巴去土瓜灣都得,
点解而家啲小朋友唔得,
其实唔係小朋友唔得而係家長太保護,
要檢討吓現今有咁多80後既問題,
受唔起壓力、挫折、拒絕就想跳樓逃避,
或、、、、、、、,
家長的我們是否仍想自己嘅小朋友更遭糕呢?
俾他們一點責任、一點信任,好讓他們健康成長!

我小朋友學校四年級或以上學生可自行放學.  我認為4-5年級可以俾我小朋友自行放學. 我所要考慮幾個因素: 學校與家的距離,  有否適當行人設施前往乘搭交通工具. 我怕有些小朋友貪快而挺而走險不使用天橋/行人隧道/紅綠燈..
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

我覺得除非屋企真的安排唔到, 如果唔係中1先俾佢哋試都唔遲, 意外嘅嘢,無事就無事, 一發生可能就後悔一世。你哋睇新聞都應該知, 之前個男仔自己到樓下搭車然後搭小巴追校巴, 結果就死咗. 另外之前幾個月, 一個10歲女, 放學搭LIFT返屋企, 俾人性侵犯, 然後跑返屋企(原來媽咪喺係屋企)。依家比之前真係多咗好多變態嘅人,所以仔女都要小心。

原帖由 RS 於 10-10-20 18:02 發表

我有同佢傾過, 佢話應該無問題, 因為佢係學校去補習社係可以唔駛過馬路, 大約行一個巴士站補習. 我係驚佢放學會跟左同學仔去玩, 唔記得番補習班啫.

原帖由 kitbebe 於 10-10-20 20:05 發表
日光日白, 驚得咁多咩, 何況我囡囡都有同學陪住一齊搭車, 祇係兩個地鐵站啫

我都係咁諗, 我都問過呀女, 其實放學時間係好多學生一齊行個條路既, 有D同學仔都可以一齊行, 好快就到, 我會比佢試下先....

‹ 上一主題|下一主題