用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪真係有白鴿眼?
go

係咪真係有白鴿眼? [複製鏈接]

0    0    0    0

那位媽咪聽過以後,自信心掃地還是令女兒更為發奮,努力上進,就看她的修為了。

英雄莫問出處,現今特首也曾是屋仔一名!
原帖由 Teddy^v^ 於 10-10-20 12:40 發表
其實呢件事都係聽返來的.......
話說我有朋友,佢响一間屋邨幼稚園度教(一d都唔出名,但課程ok,學生多數派同邨另一間小學,畢業生d成績都ok),但有一年,佢有一個學生,父母都係香港人,教育水平都ok,只係個女唔太醒目,不過勝在屋企肯 ...

事實上係有,仲好多添.
不過唔係間間學校都係咁,有d名校都好平民.
另一方面,人地點睇理鬼得佢咩,亦都唔洗避個d人,因為他們才是真真正正的下等人.
無知是福

大家也是派位入去, 大家也是不用交學費, 大家平起平坐, 這樣都要白鴿眼, 這些家長真可悲....
住公屋沒甚大不了, 住公屋也可以有樓有車, 而且久不久又免租, 慳回的可以給小朋友學多幾樣興趣班呢! 很多中層公務員但沒有宿舍的, 也是申請住公屋的, 這是員工福利. 總好過住豪宅但原來每個月也要用收入大半去供樓的人, 你朋友應該倒轉頭白鴒眼這些無知家長才對呵

你朋友好好, 栽培到個女入到好學校. 人地講乜, 個心諗乜我地控制唔到. 而且果間都係津校, 一定有來自唔同階層家庭. 最重要自己過得好, 活得快樂. 有白鴿眼的人好慘的, 看別人都係往壞處看, 想過得開心都要靠踩低別人先得. 至於你自己, 問自己是否受得住...為左仔女, 如果間真係好學校, 無需要為個別家長言行卻步, 其實間間學校都有呢 D 人. 無人地咁富貴, 咪讀好 D 書, 攞好成績, 只要成績好, 就有位你企架啦.

我覺得, 只要讀得上, 唔洗問出處.

我自己唔會成日同D 同學仔媽咪打交道. 我好怕一班班響學校門口傾計果D. (只係個人唔喜歡, 係冇錯對之別)

我仔讀幼稚園時,
D比較有錢有地位的呀太都打扮球其;
屋邨呀太反而打扮得好大方得體.

係咪真係有白鴿眼?
不評論.
我只知道經常 戴上 假面具 的人,
內心只會愈來愈不快樂,愈戴愈累.

haha, me too, so I don't have much mammy friends lei~

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-20 13:16 發表

我自己唔會成日同D 同學仔媽咪打交道. 我好怕一班班響學校門口傾計果D. (只係個人唔喜歡, 係冇錯對之別)

我早前去kts都比其他家長白鴿眼

How?

原帖由 dream_dream 於 10-10-20 13:40 發表
我早前去kts都比其他家長白鴿眼

啲富貴家長睇人唔起,覺得我呢類平民無資格同佢爭,由頭scan到我落腳.

人人都唔想比人歧視﹐但人人對別人或多或少都有歧視。你會話有錢人歧視你﹐同樣地你亦可能在歧視另一些人(例:新移民)。

不過有時有啲新移民真係自己攞嚟,例如..周圍吐痰,mtr爭位&食嘢,更離譜的在商場大便等等.....好多好多,好難令人唔歧視佢地

唔使理, 呢D SCAN 人動作本身就好無禮, 出身好有教養的家長唔會咁. 最重要係IN 你地果位唔係咁, 如果係, 間學校唔讀都無所謂.

原帖由 dream_dream 於 10-10-20 14:11 發表
啲富貴家長睇人唔起,覺得我呢類平民無資格同佢爭,由頭scan到我落腳.

樓主,

不用顧慮太多,專心培養好你的小朋友,如果他/她出眾,相信會有很多[紅眼症]。

醒目開學勳章 王國長老

我會, 岩傾咪傾多D, 唔岩傾HI & BYE
好彩我仔女間學校, 好多家長都係好易相處, 唔係果D套料呀果D
我都想有時返去做義工, 起碼有班識既家長可以一齊食下飯, 或者個女唔記得帶功課, 打電話問人都唔駛尷尷尬尬
有時關於小朋友o係學校情況, 我地幾個家長都會傾下, 睇下有無咩需要跟進或者留意(小朋友o係學校唔開心/老師特別提左d咩), 總之出發點都係為小朋友好, 我好樂意
原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-20 01:16 PM 發表

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-20 13:00 發表
大家也是派位入去, 大家也是不用交學費, 大家平起平坐, 這樣都要白鴿眼, 這些家長真可悲....
住公屋沒甚大不了, 住公屋也可以有樓有車, 而且久不久又免租, 慳回的可以給小朋友學多幾樣興趣班呢! 很多中層公務員但沒 ...

我覺得家長們自己俾人白鴿眼唔緊要, 最慘係小朋友都會俾人白鴿眼受影響! 我大女岩岩先返k1, 放學返黎已經同我講因為邊個邊個有個咩袋, 你都買個俾我啦! 咁我就諗, 而家你仲細, 因為比較下而要求的東西都可能是我能夠付擔得起的, 但係再大d如果話人地屋企揸波子, 佢又要的話咁我點買得起呢? 所以我就同佢講媽咪無錢, 唔可以話人有咩就要媽咪買, 而且那位同學都無妹妹, 但係你有喎, 咁佢先放過我! 但係咁落去都唔係辦法, 而且我老公話我咁教亦都唔岩, 唔應該同佢講冇錢, 而係話無必要的就唔會買, 但係佢咁細個真係唔知幾時先明~

我覺得就算佢細都可以教佢咩叫需要, 咩要想要。可能佢而家未係好明, 但可以舉d簡易d既例子, 由細個潛移默化, 我覺佢會容易接受, 我都係咁教我個仔。

原帖由 mosibaby 於 10-10-20 15:29 發表
我覺得家長們自己俾人白鴿眼唔緊要, 最慘係小朋友都會俾人白鴿眼受影響! 我大女岩岩先返k1, 放學返黎已經同我講因為邊個邊個有個咩袋, 你都買個俾我啦! 咁我就諗, 而家你仲細, 因為比較下而要求的東西都可能是我能夠 ...
‹ 上一主題|下一主題