用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 下星期小六上學期第一次考試...
go

下星期小六上學期第一次考試... [複製鏈接]

下星期係我仔學校小六第一次考試, 既緊張又擔心! 小五下期呈分試考得唔係太好, 所以先令我咁擔心! 補習班都同佢加時狂補, 希望今次成績會進步番! 上學期第二次考試仲要唔要呈分架?
   0    0    0    0

11月初有中學邀請我仔學校小六生去參觀喇! 係咪真係有D中學特別鐘意收某間小學既小六生架?

你係唔係"校友會小學"?其實好多中學開始廣發英雄帖比小學,邀請家長去參觀中學XX日.
hqi

原帖由 Milkky 於 10-10-20 13:57 發表
11月初有中學邀請我仔學校小六生去參觀喇! 係咪真係有D中學特別鐘意收某間小學既小六生架?

我個仔下星期測驗都計20%呈分, 希望大家都有好成績。

我2位公主都係下WEEK考呈分試,今年仲改左考5日TIM~~而家考緊ORAL同LISTENING..
佢學校都有參觀中學,不過全都係出名英中...我報左一間BAND1尾去參觀啦....

囡囡果間小學考3日,考試時段亦算好好,係星期五,跟住隔過2天假期,星期一和二再考.
唔知年年係唔係甘?今年已收到好多中學英雄帖,有盧中/基朗/伊中中等,基朗還攪個$50兩日面試班比小學學生.
ydoris,你係唔係去盧中果個參觀日?我已報了!其他暫時未有打算去.
囡囡學校一定要學生去鄧中,因為上堂時間,無得揀"唔去",老實答,對我來說---"多餘",最憎果D強迫性活動,根本上有D學生唔會揀佢,但學校呢D政策令家長反感!我唔係話鄧中唔好,但唔係我杯茶,就算你攞到我面前我係無興趣飲,你係要我試吓又何苦,只令我反感!

原帖由 ydoris 於 10-10-21 10:06 發表
我2位公主都係下WEEK考呈分試,今年仲改左考5日TIM~~而家考緊ORAL同LISTENING..
佢學校都有參觀中學,不過全都係出名英中...我報左一間BAND1尾去參觀啦....

my son exam at the end of November.

原帖由 Sherryko9 於 10-10-21 10:19 發表
囡囡果間小學考3日,考試時段亦算好好,係星期五,跟住隔過2天假期,星期一和二再考.
唔知年年係唔係甘?今年已收到好多中學英雄帖,有盧中/基朗/伊中中等,基朗還攪個$50兩日面試班比小學學生.
ydoris,你係唔係去盧中果個 ...

5知點解今次呈分試比上之次緊張,好担心.

可能大氣候影响啦!雖然上次囡囡考得唔太差,但今次我都有D緊張,因為聽得太多家長話催迫小朋友今次呈分要好等消息,令我亦有D緊張囡囡今次,驚大圍比上次還努力,自己果會失準或停滯不前甘就.....阿囡緊係唔識驚啦!驚就阿媽份 ...以前以為自己可以安然無羔,但實際又另一回事,同當日自己會考攞成績單甘心情... 以為自己有晒心理準備....

原帖由 waiyinmab 於 10-10-21 11:29 發表

我D公主係香港區讀,鄧中係未鄧兆棠呀?我阿女以前讀間小學好多派去個度.我報左參觀聖公會鄧肇堅..

原帖由 Sherryko9 於 10-10-21 10:19 發表
ydoris,你係唔係去盧中果個 ...

阿囡都係犯D大多小朋友犯的錯----大意,當阿囡考試名次唔錯大多數因為當時大部份同學仔唔知點解考試成績退步,佢無退步甘解!你話我係唔係要驚啦? 我不求佢大進,只求佢無退步已足矣!

唉﹗我個囝今次quiz已經失左手啦﹗由平時90幾去到60幾,激c,又唔話得佢,因佢已經好down....
****未經本人許可, 不得轉載****

係,真係緊張左好多,都唔知點解。自己緊張,但又唔想比亞囝知,免得佢壓力大,唉﹗現今做父母真辛苦,以前亞媽從來都唔理我d測驗、考試,因要賺錢....名位爸爸媽媽,大家係度打打氣吧,互相鼓勵下、支持下。

原帖由 waiyinmab 於 10-10-21 11:29 發表
****未經本人許可, 不得轉載****

係我仲緊張過個仔! 已經出盡法寶去利誘佢, 考完試同佢去邊吓, 考得好有獎吓, 佢都仲一D都唔擔心!
尋日學校話會訂明報升中選校攻略本書, 我都比左$個仔返學校買!

原帖由 ydoris 於 10-10-21 11:54 發表
我D公主係香港區讀,鄧中係未鄧兆棠呀?我阿女以前讀間小學好多派去個度.我報左參觀聖公會鄧肇堅..

我都係報左參觀鄧肇堅, 亦都係心儀既其中一間!

似乎大家都係同一間小學WOR~~我無買本書..自己去學校網頁睇..
原帖由 Milkky 於 10-10-21 13:39 發表

我都係報左參觀鄧肇堅, 亦都係心儀既其中一間!

原帖由 Sherryko9 於 10-10-21 11:58 發表
阿囡都係犯D大多小朋友犯的錯----大意,當阿囡考試名次唔錯大多數因為當時大部份同學仔唔知點解考試成績退步,佢無退步甘解!你話我係唔係要驚啦? 我不求佢大進,只求佢無退步已足矣! ...

我仔都成日考試都好粗心大意, 失左呢D分好唔底嘛! 已經成日提佢要小心D, DOUBLE CHECK吓, 佢咪一句答我"你好煩呀"!  我都只求佢科科合格, 唔退進就算! 有時越迫就越差! 真無辦法! 但今星期六日點都三步不出歸門去溫習!

我仔仔考11月頭,我緊張過佢呀﹗希望佢今次認真d,唔好再粗心,失埋d無應該失d分﹗真係好擔心﹗

我們做家長壓力大大,小朋友也慘,要長時間温書. 囡囡仲有一個星期就考.我當然想她進步,只怕佢粗心反而退步.

My friend's kid got sick and fail to attend the test counted for school report. Take care everybody! Health is more important than anything!

原帖由 DJ_PARENT 於 10-10-21 17:16 發表
我們做家長壓力大大,小朋友也慘,要長時間温書. 囡囡仲有一個星期就考.我當然想她進步,只怕佢粗心反而退步.
‹ 上一主題|下一主題