用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小六零用錢比幾多?
go

小六零用錢比幾多? [複製鏈接]

你哋有冇比零用錢小朋友? 比幾多吖? 我每月給$200亞仔, 包括車費佔咗$100-$120, 零食在家中已經準備好(但有時他都會在出面買零食). 文具由父母購買, 係唔係太少了?
   0    0    0    0

比零用錢的目的在於什麼呢?

如果你希望小朋友能學會管理自己的金錢,那你要想一想,究竟有什麼你會買給他,有什麼你要求他用自己的零用錢買.

例如小朋友的同學生日,想給同學買一份禮物, 那你會幫他出錢,還是要他用自己的零用錢買呢?
又例如小朋友看到心儀的玩具,你會否要求他用零用錢買呢?

我覺得零用錢宜少不宜多.
女兒一歲了

回復 2# JasmineBBB 的帖子

我好同意。。。。比零用公的目的在於什麼呢

最近我便遇上同一個問題
我是海外會員。
小朋友讀二年級
上星期開家長會,老師要求/提議。。
家長可以給零用錢小朋友用。
這何以從中學習理財和計算。。
很多家長都同意。
但我。。對此有所保留。
因為衣食住行都由父母供應。加上小朋友還細.

會上有很多家長都有比零用錢小朋友.他們大多以做家務作為奬賞,有的沒有,只是比.大多是每星期五十元.

我的想法是..做家務是大家的責任.所以這個比零用錢的說法我不太讚同..

請問大家...
可否提供議見,或者其它.以供參考.

原帖由 atari 於 10-11-1 14:06 發表
比零用錢的目的在於什麼呢?

如果你希望小朋友能學會管理自己的金錢,那你要想一想,究竟有什麼你會買給他,有什麼你要求他用自己的零用錢買.

例如小朋友的同學生日,想給同學買一份禮物, 那你會幫他出錢,還是要他用自 ...

我同意俾零用小朋友,
因為我小一時媽咪都每日俾我$2,
我就儲存响錢箱,
有需要如同學生日或爸媽生日或籌款活動都會用佢,
我覺得好好, 因為到大我對金錢都能好好運用.
我個囝都儲咗~$100, 時不時數住,
有時鼓勵佢買食物同家人分享,
到籌款時我亦會問佢俾幾多?
我覺得好好呀!

有個問題想請教... 究竟點樣可以教到小朋友會理解錢的用處?? 理財??

佢都小六, 但一D 都唔知價, 叫佢去留意, 又無興趣/無心, 俾零用錢佢, 要求要記錄好...但又唔做...到E+ 都未正式俾零用錢佢用...

我以前是沒有比錢, 因平時巳包所有零食,文具車錢等,只是有時他們(一個6年一個3年級)每每放學便問我可否買額外汽水,零食等,我有時批有時不批. 有次我嫌煩,我說每人每星期比$20元,你們可以隨便花, 本來玩玩,看他們怎用. 誰知到星期尾,反而大家都有錢剩,還買少了零食,亦好節儉,有時竟買一粒饒賣(只$2元),還互鬥成績,將錢儲起, 待遲些有才用.  我看到很開心, 我當初還擔心太小,因我每星期讓他們買汽水零食d錢都超過30-40. 本來想加價,既然他們學懂不會亂買野,我便尤得他們,暫維持$20元.

原來小小零用錢可令他們更珍惜,都是幾好的教育方法.

原帖由 JasmineBBB 於 10-10-21 17:34 發表
你哋有冇比零用錢小朋友? 比幾多吖? 我每月給$200亞仔, 包括車費佔咗$100-$120, 零食在家中已經準備好(但有時他都會在出面買零食). 文具由父母購買, 係唔係太少了? ...

升小六的暑假開始比,每月五十元。系有條件的——洗碗。

‹ 上一主題|下一主題