用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 升中安排
go

升中安排 [複製鏈接]

想問去到高小....學校會唔會安排參加官津校既派位(例如小五呈分試之類)?

定抑或只安排升HKUGA中學, 如果想有其他安排就要自己攪?
   0    0    0    0
Hi! 我有兩隻化骨龍!

醒目開學勳章 王國長老

舊年我仔考小一, 簡介會上, 校長公佈過數字(應該係之前一年啦), 126個學生入面, 106人直升, 其餘20個, 只有幾個(好似係4個定6個)去左中中, 其他都係英中

總會有人因為各樣原因出返去讀(考名校啦, 去好既免費官津校啦, 去返近屋企既學校), 學校亦好開明的, 有呈分, 我女今年小5, 班主任都有叫我地家長加油, 準備呈分, 升中各樣(始終係英中, 英文底子呢2年更緊要了), 亦有講, 如果家長打算出去考, 可以同佢講聲, 等佢"重點訓練", 班主任話舊年佢教既6年班就有3個升左去其他中學, 都係好勁既學校

答唔答到你問題?

係呀, 我識朋友個女前年畢業, 個女本來派了去心水近家的英中(聖潔靈女子中學), 點知讀了一年學校的程度對她的女兒完全冇難度, 英文仲考全級第一, 結果我朋友想挑戰難度今年升中二嘗試暑假時轉插班讀協恩中學, 結果interview完朋友個女第二日即收, 我朋友都專重女兒, 由她決定是否想轉校, 佢女兒都想在學習上可以範圍更廣, 結果今年9月已在協恩上學, 我問她轉校後的情況, 她說課程是深了, 但都不是很大問題, 讀得很開心。

我朋友的女兒當年都係考全級10名內, 多數頭20名的學生都會考更出名的直資及名津校(又唔駛學費)。她同期的同學有考到庇利羅氏, 聖保羅等名校。

因為我不是住港島區, 離中學部都遠, 若將來阿仔考到出名的津校又唔駛學費我都想呀! 現在我仍留意緊中學部的發展, 其實都唔錯的。

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-25 11:02 發表
舊年我仔考小一, 簡介會上, 校長公佈過數字(應該係之前一年啦), 126個學生入面, 106人直升, 其餘20個, 只有幾個(好似係4個定6個)去左中中, 其他都係英中

總會有人因為各樣原因出返去讀(考名校啦, 去好既免費官津校 ...

唔該晒....其實始終好難知6年後會點...所以咪睇下有無可能兩手準備...
Hi! 我有兩隻化骨龍!

醒目開學勳章 王國長老

放心, 進可攻, 退可守
原帖由 victorf 於 10-10-25 03:15 PM 發表
唔該晒....其實始終好難知6年後會點...所以咪睇下有無可能兩手準備...
‹ 上一主題|下一主題