用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位媽咪你哋好﹖
go

各位媽咪你哋好﹖ [複製鏈接]

想問問你哋今年幫小朋友總共報咗幾多間學校﹖

我報咗一間...仍然等緊消息﹖係WKF....你哋呢﹖請分享!謝謝!
   0    0    0    0

May I answer even if I am not a mother?

Eight DSS/private schools for our child.

Many fathers make significant contributions to this forum.  No gender discrimination please. (just kidding)
原帖由 edwinho123 於 10-10-27 18:03 發表

我報咗一間...仍然等緊消息﹖係WKF....你哋呢﹖請分享!謝謝!

謝謝你的回覆.....

好肯定呢排你好忙碌....

我好相信所有的媽咪/爸爸都好忙...忙於做profolio, 同小朋友interview....

咁你小朋友有好消息未呀﹖﹖

portfolio要交申請表之前做完,因為要連埋申請表一齊交。

1st int已經全部完結,正在等候消息。
原帖由 edwinho123 於 10-10-27 19:28 發表
謝謝你的回覆.....

好肯定呢排你好忙碌....

我好相信所有的媽咪/爸爸都好忙...忙於做profolio, 同小朋友interview....

咁你小朋友有好消息未呀﹖﹖

原帖由 edwinho123 於 10-10-27 18:03 發表

DGJS, SPCC, TL(HK), TL(Kln), APS, KTS, LOGOs ... total x7 DSS/Private

I am a daddy. I dont care to let u know what the choices in order.

(1st) SMC(DSS) - Accept offer and registry already
(2nd) YW(DSS)
(3rd) DBSPD(DSS)
(4th) APS(PRIVATE)
(5th) TSL(DSS) - Unsussessful to enter 2nd interview
(6th) KTS(PRIVATE)
(7th) SFA(PRIVATE)

醒目開學勳章

我報咗3間...
-TNPS(PRIVATE),YW(DSS)and DBSPD(DSS):-|

我報左6間

1) SMC - 已完成2ND IN, 等消息
2) LMC - 13/11去2ND IN
3) DGJS - 5/11去2ND IN
4) TSL - 6/11去2ND IN
5) KTS - 11月1號公佈有冇得2ND IN
6) GH - 11月20日公佈收唔收

其實去咁多間, 真係幾辛苦。呀仔2003年出世, 我地只係報3間比佢。但今年多左好多小朋友升小一, 所以驚驚地, 要報多幾間試試運氣。

因小女是細B加上校網沒有心水學校, 所以報咗好多間 (有D癲咗咁).

收咗 - CPS
2nd in - DGJS, TSL
Reject - 港同
等緊2nd in  / Final result - LOGOs, KTS, SPCC, St Steven, GH
報咗但冇去1s in - 救恩, 播道, SFA, 聖心

1) YW
2) DBS
3) KTS
4) APS
5) PC
6) SFA
7) PUI KIU
8) ST. JOE (KLN BAY)

我都8間呀....希望至小有一間OK啦.

蕭亞姨 : (我見bk 人人都咁叫你, 希望你唔好介意我都咁叫你)

我真係好佩服同羨慕你呀, 你有個咁醒目既囡囡, 我見你報咗幾間學校, 出咗結果個d全部都入哂second in. 你好勁呀!

我想問下你唔知可唔可以講下有乜野心得, 例如平日教小朋友, 面試等..., 等我地出年要報考小一既家長同小朋友可以注意下呢!   

原帖由 silvia_ng 於 10-10-27 23:17 發表
我報左6間

1) SMC - 已完成2ND IN, 等消息
2) LMC - 13/11去2ND IN
3) DGJS - 5/11去2ND IN
4) TSL - 6/11去2ND IN
5) KTS - 11月1號公佈有冇得2ND IN
6) GH - 11月20日公佈收唔收

其實去咁多間, 真係幾辛苦。呀仔 ...

原帖由 stephanielum 於 10-10-28 11:33 發表
蕭亞姨 : (我見bk 人人都咁叫你, 希望你唔好介意我都咁叫你)

我真係好佩服同羨慕你呀, 你有個咁醒目既囡囡, 我見你報咗幾間學校, 出咗結果個d全部都入哂second in. 你好勁呀!

我想問下你唔知可唔 ...

太過獎了! 小女都係好彩咋!
其實我地都唔係特別訓練佢, 只係選擇學校時都選英文為主的學校, 因妹妹自小都係講英文多過中文, 所以大家先配對到。
我地屋企除左以前工人姐姐之外, 大家都係講廣東話, 但哥哥同妹妹玩時, 都會大部份時間用英文同妹妹玩。另唔會睇中文電視(我地直頭冇追免費電視台), 唯一就只有新聞才有中文電視看。每日妹妹會閱讀大量英文書, 不過都係佢自小培養到呢個習慣, 佢鐘意睇完又睇的。
我想閱讀對小朋友來講, 真係好重要。GOOD LUCK! ^^
反之我仔仔都係咁教, 但前年佢IN 3間, 衰兩間架! 最後都係要配對返英文, 所以佢就入左陳守仁。另外兩間衰左既係英華(2ND IN都入唔到)及SFA。
仲有我唔比小朋友去面試班的, 平時的禮貌/責任感等等, 都係自己教。哥哥而家P2要幫手洗米+掃地, 妹妹會幫手洗菜+疊衫。沒有學任何樂器, 只上學校的興趣班/校隊和在外面學畫畫。

I think I am a bit crazy ...

1. DBS  - 多數唔得
2. SPCC - 無去 interview
3. YW
4. KTS - 一定唔得, 因為呀仔話好多條唔識答
5. RC - 一定唔得, 因為呀仔答左好多"唔知道"
6. EC - 無收信, 即 reject
7. GT - waiting list (即 reject)
8. APS
9. St. Joesph - 無去 interview
10. SFA
11. TSL - reject
12. SMC - 未 interview

好多謝你既回覆, 好感恩可以在這裡認識倒一位無私的家長, 可以將自己教小朋友經驗與我們一齊分享.

你寫篇文章我來來回回睇左四次, 我會努力去培養囡囡閱讀興趣.

原帖由 silvia_ng 於 10-10-28 13:53 發表

太過獎了! 小女都係好彩咋!
其實我地都唔係特別訓練佢, 只係選擇學校時都選英文為主的學校, 因妹妹自小都係講英文多過中文, 所以大家先配對到。
我地屋企除左以前工人姐姐之外, 大家都係講廣東話, 但哥哥同妹妹玩 ...
‹ 上一主題|下一主題