用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一般小朋友要到幾多歲先懂得著緊自己成積? ...
go

一般小朋友要到幾多歲先懂得著緊自己成積? [複製鏈接]

有經驗媽媽請指教
小女係開心快活型, 讀緊小一,但見佢唔多著緊自己分數成積,雖然唔係太差,佢仲識得講"老師話唔駛多,六十分就夠" , 我同佢解釋老師係話六十分叫剛剛合格, 可能佢仲未知當中關係,咁要到幾年級先知, 又或者點樣比佢早少少領略到?
   0    0    0    0

起碼為小六....哈

我諗女仔會著緊d嘅, 男仔就...
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男仔仲要迟啲嗎?

天哪

原帖由 kikiboy 於 10-10-29 14:46 發表

一個個人不同及視乎家長和老師有冇比壓力.
無知是福

我個囡小5 啦. 仲未識.
要讀書, 就話很累了.

原帖由 kikiboy 於 10-10-29 14:46 發表

醒目開學勳章

我囡囡小一開始已好緊張自己成績,而家小三
默書99都唔得,要攞足100
測驗考試都要溫到120%肯定識晒為止
有次知道自己大意錯仲放學一直喊到回家
呢個性格的確係有好好既成績
但另一方我又怕佢睇得太重....
好擔心佢輸唔起...
我已多次勸導唔好比太大壓力自己...唔好要求咁高...
佢口就應好,但做法依舊

醒目開學勳章

我大仔就小二開始重視成績,今次中文考默去漏咗個標點被扣1分佢喊咁口,我要安慰返佢,但溫習佢又叫黎叫去都唔肯溫。
    細仔小一已經很重視成績,成日同人比較,會自己溫習好聽老師話,但為人非常粗心大意。

He awared the result of P5 affected his admission of secondary school.

醒目開學勳章

原帖由 jollyma 於 10-10-29 12:46 發表
有經驗媽媽請指教
小女係開心快活型, 讀緊小一,但見佢唔多著緊自己分數成積,雖然唔係太差,佢仲識得講"老師話唔駛多,六十分就夠" , 我同佢解釋老師係話六十分叫剛剛合格, 可能佢仲未知當中關係,咁要到幾年級先知,  ...

要小朋友著緊成績可以讃下佢,同佢講你咁叻應該唔止呢個分數咖,高分過你的同學唔等於叻過你,但肯定勤力過你,你試下認真D溫習,一定會比今次好。

你個女都好好, 都知道六十分合格! 但我個女話唔攞零雞蛋咪得囉, 有1分就得啦~~

,
原帖由 jollyma 於 10-10-29 12:46 發表
有經驗媽媽請指教
小女係開心快活型, 讀緊小一,但見佢唔多著緊自己分數成積,雖然唔係太差,佢仲識得講"老師話唔駛多,六十分就夠" , 我同佢解釋老師係話六十分叫剛剛合格, 可能佢仲未知當中關係,咁要到幾年級先知,  ...

有經驗媽媽請指教

咁你女的分數有沒有9字頭????

其實不需問人,問下自己細個幾時才明白
咪知^^
我細個要到中三才知成績重要呀!!!

原帖由 小木偶媽咪 於 10-10-29 18:21 發表
我囡囡小一開始已好緊張自己成績,而家小三
默書99都唔得,要攞足100
測驗考試都要溫到120%肯定識晒為止
有次知道自己大意錯仲放學一直喊到回家
呢個性格的確係有好好既成績
但另一方我又怕佢睇得太重....
好擔心佢輸 ...

我個仔同你囡囡一樣, 今年小一, 測驗默書都要溫到120%肯定識晒為止, 我驚佢太大壓力, 有焦慮呀

相反我個囡, 就懶懶閒, 做功課都唔認真

我估唔關到咩年級先會著重成績, 關鍵在於小朋友自己性格多一點, 看看小朋友, 幾時開 "hill"
教育王國以外之相冊連結已被刪除

我個仔同你個女一樣覺得60分已經足夠, 默書溫到8成佢已經收工(因為佢覺得合格就得), 跟住你點同佢溫都無用佢都唔入腦. 搵人幫佢補習都係咁.  用物質引誘佢都無用,完全沒有鬥心, 有咩方法可以提升佢D積極態度??

原帖由 jollyma 於 29-10-2010 12:46 發表
有經驗媽媽請指教

出黎揾工佢就知......

原帖由 jollyma 於 29/10/2010 12:46 發表
有經驗媽媽請指教
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

著緊唔一定成績好, 有時能力未到都冇計

講出來好好笑, 我是後知後覺, 到了18歲才苦讀及進修,
我都好惊我仔似足我, 驚驚

原帖由 janetlam74 於 10-10-30 19:07 發表
其實不需問人,問下自己細個幾時才明白
咪知^^
我細個要到中三才知成績重要呀!!!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我自己都到中學先識緊張成績, 所以我都唔expect我個仔咁細(6歲)就識。
‹ 上一主題|下一主題