用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 是否音樂佔30%成績呢 ?
go

是否音樂佔30%成績呢 ? [複製鏈接]

出年想幫阿仔報考英華, 但聽聞這校好著重音樂方面, 由於阿仔對音樂係全無興趣, 想清楚知道不懂音樂, 是否對成績有影響呢..?
   2    0    0    0

原帖由 kp_sin2001 於 10-11-1 16:28 發表
出年想幫阿仔報考英華, 但聽聞這校好著重音樂方面, 由於阿仔對音樂係全無興趣, 想清楚知道不懂音樂, 是否對成績有影響呢..?

我冇留意過/唔記得音樂佔幾多%的成績, 但相信冇可能音樂佔整份成績表的30%這樣多吧?!

其實現在好多小學都要學生"一生一體藝". 好多學校(無論官/津/私/直資), 包括英華, 要小朋友學管或弦樂(即鋼琴唔算). 所以, 無論小朋友讀邊間小學, 到時可能都要學一種樂器.

多謝指教, 其實係我有個朋友同我講話佔30%, 我先奇怪想問清楚, 但聽你咁講, 就算阿仔唔like音樂, 都可以其他補上..咁都好啲...

根據選擇樂器時所派的通告, 考試時, 是需要進行樂器測試, 而該成績是佔'音樂科'總分的30%。

原帖由 kp_sin2001 於 10-11-3 16:37 發表
多謝指教, 其實係我有個朋友同我講話佔30%, 我先奇怪想問清楚, 但聽你咁講, 就算阿仔唔like音樂, 都可以其他補上..咁都好啲...

吓...咁請問即是如果唔學音樂樂器, 到考試既時候就會不合格呀..咁未即係影響咗整體成績囉..咁未好慘..即是原本學術成績中間既話, 可能因為音樂就會變咗更差..請多多指教.

選修樂器(鋼琴以外)是規定的, 亦即是最少要學一種, 開學前學校會派發樂器班的資料供家長及學生選擇, 有十幾種管弦樂揀, 如果小朋友不喜歡的話, 家長會麻煩D去督促了.

原帖由 kp_sin2001 於 10-11-12 16:30 發表
吓...咁請問即是如果唔學音樂樂器, 到考試既時候就會不合格呀..咁未即係影響咗整體成績囉..咁未好慘..即是原本學術成績中間既話, 可能因為音樂就會變咗更差..請多多指教. ...

原帖由 kp_sin2001 於 10-11-12 16:30 發表
吓...咁請問即是如果唔學音樂樂器, 到考試既時候就會不合格呀..咁未即係影響咗整體成績囉..咁未好慘..即是原本學術成績中間既話, 可能因為音樂就會變咗更差..請多多指教. ...

You could replace the word "音樂" in your concern statement with any other subject, you will get the answer.
At the time when you choose YW, you already believed it will give you back a good child.  Trust the school, you should also trust the whole system.  Every piece of activities serve it's purpose in the overall child's development chain.  Music is just one of the elements.

it is only 30%......and there are a lot of instrument you can choose.  With the peer effect, it will make some positive impact.

可否透露有哪種樂器供選擇?有沒有合唱團?

幾乎所有管弦樂都有得揀, 一些甚至連外面普通的音樂學校沒有的冷門樂器也有.

回復 9# thomasha 的帖子

學校有choir.

其實今年既二年級都放寬左,中期考呢次,如果唔係弦樂,管樂團既人,就唱番上堂學過既一首指定歌曲就得.唔洗考樂器,不過年尾果次考試,就好可能要考啦.而入左樂團既人就一定要拉/吹響樂團練緊果首.
舊年全人類都要考樂器果次,亦都唔洗點擔心,冇話一定要拉/吹到幾多級既野先叫做合格,拉/吹D簡單兒歌都OK.個樂器老師會教既啦.
當然遲D會唔會轉就唔知啦.
http://era-central.blogspot.com/

請問是否一定要跟學校學指定樂器還是可以自己選擇樂器呢?  如果一定要跟學校學, 是否要額外收費及多少費用? 可否在外面學呢?

回覆 1# smartboy2005 的文章

Your son could learn musical instrument thr' school or not.  However, must perform the instrument in school exam but choir does not count as an instrument.

康文署有一個可以令小朋友認識不同樂器的5天暑期工作坊,適合5歲以上小童參加,有不同上課地點及時間可供選擇,相信可令孩子發掘對不同樂器的興趣,詳情可瀏覽以下網址:
http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalService/MusicOffice/English/Latest%20News/smworkshops_11.html

6月7日截止報名,200元5堂,每堂1.5小時。

對不起, 又要請教大家一些問題, 我想有多些時間準備, 可否簡單介紹有關音樂科一些資料? 如選擇在學校學樂器, 是否會在放學後學? 一星期要學多少堂? 費用是多少? 是否應付學校音樂科考試便可?.如選擇在外面學, 是否預先有考試樂譜練習呢? 家長是否可自行選擇去學哪一種樂器? 還是學校指定呢?
.

請問,學校裡面除咗可以揀學西樂之外,有中樂可以揀嗎?中樂有哪些?
‹ 上一主題|下一主題