用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何温考試科目
go

如何温考試科目 [複製鏈接]

你地會怎樣幫小朋友温習呢,喺前一個星期係点分配,係一日一樣輪住去吖,定還是毎日毎樣小小温哂中英數.
   0    0    0    0

考試會早3星期溫, 測試會早2星期溫. 每天溫一科的其中一部份, 因為功課會好多, 而且有些科目會提早考, 所以有時間就溫少少. 要提早咁多來溫, 是因為我會要佢把所有作業重做一次. 所以時間會比較多.

中文科, 大家可否分享温習心得?

毎日毎樣小小温哂中英數!
但自己著重英文, 有時會同佢溫耐d英文!

回復 3# alice44 的帖子

作業已經做咗可以點比佢重做呀?

回復 6# fa_fa 的帖子

>>>

1. 派本新作業返來即刻 scan.

2. 已完成的作業, Scan 落來, 用"小畫家"打開, 刪除答案或用擦膠擦掉.

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我都係每次一派新o既都會先scan 佐佢, 留返佢考試前再做
噉我通常會考試前5個星期開始, 每日會同佢溫少少
因為平時夜晚都真係無咩時間, 我會每日一科, 噉好似常識, 因為都多野要記, 同埋多字要寫, 噉會盡量好似講story 噉講, 同埋問佢, 噉通常會連續一星期都係溫同一科, 噉應該一星期都會溫晒. 噉4個星期都會溫晒所有. 噉如下一個星期, 就會真係寫字, 串字, 通常個星期o的書都巳好熟.. 唔記得o既都會睇返.
噉到考試前一天, 因學校會放早, 噉考每一科o既前一天, 都會所有要考o既都會再溫一次, 噉都唔需要用太多時間就會溫晒, 噉會盡量早o的比佢瞓. 噉so far 依家小3, 都仲ok. 遲o的可能再多o的就未必得.

原帖由 kikiboy 於 10-11-12 17:11 發表

>>>

1. 派本新作業返來即刻 scan.

2. 已完成的作業, Scan 落來, 用"小畫家"打開, 刪除答案或用擦膠擦掉.

多謝您無私的分享! ^^
這幾天和囡囡溫書, 感得十分迷茫, 剛好看到您的分享, 給我動力,再多謝您提醒!

原帖由 qkhui 於 10-11-16 16:10 發表
我都係每次一派新o既都會先scan 佐佢, 留返佢考試前再做
噉我通常會考試前5個星期開始, 每日會同佢溫少少
因為平時夜晚都真係無咩時間, 我會每日一科, 噉好似常識, 因為都多野要記, 同埋多字要寫, 噉會盡量好似講sto ...

唔好噉講, 因為我仔仔小一時我都迷茫過, 不過其實你都要慢慢留意下, 你囡囡合適咩方法, 因為個個小朋友都唔同, 對我仔仔來講, 每次考試早一天再寫一次所有野, 對佢有好大幫助, 同埋早瞓都係.

原帖由 素兒 於 10-11-17 12:13 發表
多謝您無私的分享! ^^
這幾天和囡囡溫書, 感得十分迷茫, 剛好看到您的分享, 給我動力,再多謝您提醒!
‹ 上一主題|下一主題