用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 緊貼英華課程的補習社
go

緊貼英華課程的補習社 [複製鏈接]

2    0    0    0

而家學校測考既野,都全部響上堂時候教過晒既.除非真係好唔識得溫啦,咪如果只係應付學校既測考,應該都唔洗補啦卦?
http://era-central.blogspot.com/

會!差不多每間名校都有緊貼課程的補習社,為何我們没有呢?

原帖由 sandrawun 於 10-11-16 00:23 發表
如果有間緊貼英華課程的補習社,大家會唔會去報讀?

No la, I won't join........We should build their foundation and learning attitude.  Tutor only focus on exam / marks but not the knowledge.

原帖由 Era 於 10-11-16 10:44 發表
而家學校測考既野,都全部響上堂時候教過晒既.除非真係好唔識得溫啦,咪如果只係應付學校既測考,應該都唔洗補啦卦?

Agree, don't make this become necessary or common!

原帖由 mamay 於 10-11-16 16:34 發表
No la, I won't join........We should build their foundation and learning attitude.  Tutor only focus on exam / marks but not the knowledge.

各有所需啦!因我是全職媽咪,我希望我回家前他能完成功課,我們多些親子時間!請問你們的小孩現在讀那一级?

回復 4# Curtismama 的帖子

Curtismama:
差不多每間名校都有緊貼課程的補習社,為何我們没有呢?
這是因為那些學校上堂唔係教書!考試考好深的無良學校!
這樣只會培養一班上堂唔聽書,淨係識依賴補習的學生!

做功課是他自己的責任,唔識的留待父母教是最好的親子時間,唔係淨係同佢玩先叫做親子時間呀!

我囝巳是中二了,我一直有維持的補習是英文,不是學校教得唔好,而是讓他有多些機會聽和講!

原帖由 mayc 於 11-1-18 14:26 發表
Curtismama:
差不多每間名校都有緊貼課程的補習社,為何我們没有呢?
這是因為那些學校上堂唔係教書!考試考好深的無良學校!
這樣只會培養一班上堂唔聽書,淨係識依賴補習的學生!

做功課是他自己的責任, ...

Macy,

你兒子在那裡上英文呢?請pm我
Thanks!

Macy

I also want to know , would you mind to PM me ??

回復 7# mayc 的帖子

我並沒有為兒子選擇固定一間專為英華學生補英文的補習社,我反而希望他與其他學校的學生一齊上課,讓我知道英華小學/書院的英文程度如何?而我選補習班會在他不同階段的需要,補習班的地點,價錢,口碑和時間等幾個因素考慮,所以他讀過幾間不同的補習班,在bk裡也有很多人介紹過的那幾間,但相信坊間仍有不少好的補習社的!:

因為所謂名校都歷史悠久,聽聞該些學校沒點教,聰明的、有super家長跟進的就沒問題,跟不上的壓力大,父母又忙賺$$$,唯有送去比人補,自然有助某些補習社生存。....唔係讀名校的都去補,客似雲來!

我地英華剛直資幾年乍,課程深廣度還在調較中,補習社點跟?加上,好多mami, daddy都會自己跟,好似出去補習的不是多數吧,補習社邊夠生意?
如有需要,你試下找上門補的lar!我聽過找個大學生每天、隔天上門補,mami輕鬆晒!但我沒介紹啊!
原帖由 Curtismama 於 10-11-16 13:22 發表
會!差不多每間名校都有緊貼課程的補習社,為何我們没有呢?
感謝神賜我們寶貝兒子!

讚成!不同階段不同需要!我都Keep住比囝囝學英文。我地轉過不課程:K時phonic,P.1時grammar, e+writing,還要看他喜好和時間是否許可呢!
題外話:好似越高班越忙,想比返多d時間看書,獨處、發下夢都好...佢無聊時會寫佢鐘意ge野,當創意lor.
原帖由 mayc 於 11-2-14 13:52 發表
我並沒有為兒子選擇固定一間專為英華學生補英文的補習社,我反而希望他與其他學校的學生一齊上課,讓我知道英華小學/書院的英文程度如何?而我選補習班會在他不同階段的需要,補習班的地點,價錢,口碑和時間等幾個因素考 ...
感謝神賜我們寶貝兒子!

我的大女今年小四, 發覺升上高小後課程深了很多, 所以希望亞仔在初小打好個底, 因為據知YW的課程也不淺, 我聽有家長講過係太子/ 旺角附近有間教育中心, 由PHD / Master主理教授, 口碑幾好, 有冇人知呢?

原帖由 berryivyee 於 11-2-17 08:00 發表
讚成!不同階段不同需要!我都Keep住比囝囝學英文。我地轉過不課程:K時phonic,P.1時grammar, e+writing,還要看他喜好和時間是否許可呢!
題外話:好似越高班越忙,想比返多d時間看書,獨處、發下夢都好...佢無聊時會寫佢鐘意ge野,當 ...
‹ 上一主題|下一主題