用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 grade 5 樂理,中文 or 英文好 ??
go

grade 5 樂理,中文 or 英文好 ?? [複製鏈接]

0    0    0    0

7歲人仔就要讀5級樂理...真係好吃力...唔係中英文的問題,係理解力問題..

英文,但至少九歲較理想。

我女10歲考英文卷.

醒目開學勳章

原帖由 apsm 於 10-11-16 23:04 發表
我囝囝7歲,
pls share, thx!

阿仔都係7歲學,基本上係學英文,報考時選中、英卷!

Me too!

原帖由 fcbttkw 於 10-11-17 10:32 發表

阿仔都係7歲學,基本上係學英文,報考時選中、英卷!

Music Theory in Practice by Eric Taylor (ABRSM Publishing)

原帖由 apsm 於 10-11-17 23:52 發表
即平時的練習係英文 ??

你地用邊本 (出版社) 的 樂理 exercise ???

回覆 1# apsm 的文章

Music Theory in Practice by Eric Taylor (ABRSM Publishing)

醒目開學勳章

做練習係做英文嘅!
用Workbook with More Exercises on THEORY OF MUSIC - Guy C. Cremnitz

其實考中文卷可以答英文, 但係英文卷就唔可以答中文(有錯請指正), 而家好多練習都有中文架啦, 而且意大利文術語翻釋時我驚串錯字會扣分, 雖然中文都會寫錯字, 但我覺得咁細個人仔, 串錯英文字會多過寫錯中文字, 所以我覺得考中文卷好D

我一直以來都建議學生用Music Theory For Young Musicians (Gr. 1-5)﹐然後做大約五年past paper。所有練習都是全英的﹐考試也只考英文卷。

回覆 12# crystalwsm 的文章

要學英文的原因是日後繼續學的話也是用英文為主,另中文的譯名實在譯得不太好,不如直接學中文。而且樂理是可以應用在彈琴上的,如太細學,只是死記硬背,很難將已學會的應用在彈琴上。當場,拎到證書是另一回事。

醒目開學勳章

原帖由 crystalwsm 於 10-11-18 13:02 發表
其實考中文卷可以答英文, 但係英文卷就唔可以答中文(有錯請指正), 而家好多練習都有中文架啦, 而且意大利文術語翻釋時我驚串錯字會扣分, 雖然中文都會寫錯字, 但我覺得咁細個人仔, 串錯英文字會多過寫錯中文字, 所以 ...

如果報中英文卷,其實考嗰份卷都係英文卷,只不過多份中文譯本俾考生,答題嘅時候可以中/英文混合作答,對細個嘅人仔嚟講係多個選擇!喺學嘅時候,覺得中文易就記中文,英文易記就記英文,起碼多個保障!

醒目開學勳章

原帖由 crystalwsm 於 10-11-18 13:02 發表
其實考中文卷可以答英文, 但係英文卷就唔可以答中文(有錯請指正), 而家好多練習都有中文架啦, 而且意大利文術語翻釋時我驚串錯字會扣分, 雖然中文都會寫錯字, 但我覺得咁細個人仔, 串錯英文字會多過寫錯中文字, 所以 ...

我個人仔從來唔會串錯‘acciaccature’,但係叫佢寫中文,佢竟然寫咗‘知倚音’!我都唔知佢會考成點,應該好快就收到成績,真係祝佢好運!!!

原帖由 ohmygosh 於 10-11-18 14:20 發表
我一直以來都建議學生用Music Theory For Young Musicians (Gr. 1-5)﹐然後做大約五年past paper。所有練習都是全英的﹐考試也只考英文卷。

請問係邊間出版社? 我去TL睇, 見到有好多唔同既樂理練習本.

publisher: poco studio; author: ying ying ng

Can be found at Tom Lee!

原帖由 lillymarie 於 10-11-18 14:58 發表

請問係邊間出版社? 我去TL睇, 見到有好多唔同既樂理練習本.

原帖由 ohmygosh 於 10-11-18 20:38 發表
publisher: poco studio; author: ying ying ng

Can be found at Tom Lee!

Thanks! 我好似有見過, 但我最後揀咗John Thompsons' 和 Bastein piano basic 的樂理習作. 你覺得這兩個出版社的習作如何? 夠嗎? 還是遲些仍要再做些其它的?
還有, 你在另一處提及sight reading的書, 是否 a line a day sight reading?
‹ 上一主題|下一主題