用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? ...
樓主: klm402
go

打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? [複製鏈接]

kv今年無望了, 因佢截08oct bb.....如果真係想入kv, 相信要出年再來過了..
08細b有人話今年唔得就再選擇做大b, 但我又見bk有人講, 有d學校唔傾向收大b....咁即係點呢...細又太細..大又唔收.....
其實想問下大家, 如明年真係再比囡囡去做大b. 係唔係仍可報2013既k1呢.

原帖由 w_y 於 10-11-18 11:41 發表
我覺得 SFA 係好特別的一間學校, 應該話唔係我地去調適以望考入, 而係你覺得小朋友在傳統學習上有特別優勢, 谷得又讀得, 咁先好去考. 唔好咁快為一棵樹放棄/冷待成個森林.

讀邊間, 唔使諗, KV, 再加平日谷谷谷~~~ ...

原帖由 klm402 於 10-11-18 10:49 發表
我囡係08novbb, kv今年講到明, 08oct31後出世既bb唔accept報名, 所以我地簡唔到呢間, 可以做既一係就出年再來過. 仲有咩idea呢.

我囡都係08novbb, 但大家遺忘了SFA都收STAFFORD學生, 雖然比例上小得1X個, 不過他們是小班教學, 共兩班K3.

你好..咁你囡囡依家讀緊邊間n班呀.

原帖由 Mabello6 於 10-11-18 11:47 發表

我囡都係08novbb, 但大家遺忘了SFA都收STAFFORD學生, 雖然比例上小得1X個, 不過他們是小班教學, 共兩班K3.

原帖由 klm402 於 10-11-18 11:42 發表
有d媽媽可花好多時間去study一間學校好唔好, 不過我自問真係花唔起咁多時間, 返工放工好多野忙, 所以....study過下佢既background同睇過其他人既comments之後, 我就決定囡囡去sfa讀.
女拔德望係名校, 不過我地唔係咩 ...

SFA同何守仁係2個極端,有冇諗清你囡囡係乜嘢type呀
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 klm402 於 10-11-18 11:42 發表
有d媽媽可花好多時間去study一間學校好唔好, 不過我自問真係花唔起咁多時間, 返工放工好多野忙, 所以....study過下佢既background同睇過其他人既comments之後, 我就決定囡囡去sfa讀.
女拔德望係名校, 不過我地唔係咩 ...

sfa, "陳"守仁?? 2間好唔同既學校 你真係study下先好喎
加上你無時間 我覺得你更加唔好入sfa 呢類學校...
德望都唔係咩高上階層既學校 我自己覺得係中產階層

似乎你都係做多d功課 唔好浪費左一年去repeat
到最後又完成唔係你想像中果回事

你連d學校名都攪錯...做多d功課啦.真架 !

嘩, 真係唔好懶呀! 完全2 件事. 陳守仁/SFA....唯一諗到相同係兩者都要交學費, 無中學, 英文好...而且好, 都唔同好法....

sorry, 原來我打錯左何守仁, 我知道係叫陳守仁呀....
依家開始會多留意小學既info呀.
大家所講既好唔同係邊方面呢??

原帖由 klm402 於 10-11-18 12:03 發表
sorry, 原來我打錯左何守仁, 我知道係叫陳守仁呀....
依家開始會多留意小學既info呀.
大家所講既好唔同係邊方面呢??

教學方式, 理念,升學....完全係2個好唔同既方向

原帖由 w_y 於 10-11-18 11:53 發表
嘩, 真係唔好懶呀! 完全2 件事. 陳守仁/SFA....唯一諗到相同係兩者都要交學費, 無中學, 英文好...而且好, 都唔同好法....

想問吓陳守仁冇小學,下一步點算?出國?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 12:11 發表

想問吓陳守仁冇小學,下一步點算?出國?

你想講中學 ??

請問你地講緊聖方濟各繫未系灣仔12校網個間,如果系應該系中文小學喔。

原帖由 sunnyvivian 於 10-11-18 12:36 發表
請問你地講緊聖方濟各繫未系灣仔12校網個間,如果系應該系中文小學喔。

no la, 係石硤尾街

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 11:51 發表

加上你無時間 我覺得你更加唔好入sfa 呢類學校...
德望都唔係咩高上階層既學校 我自己覺得係中產階層

我初初都覺得只係中產
點知今年我大老板個女入咗去讀KG, 日日司機接送返學放學!
阿大老板係2-3間上市公司大股東.. 私人仲有好多唔同種類嘅生意..
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-11-18 12:45 發表

我初初都覺得只係中產
點知今年我大老板個女入咗去讀KG, 日日司機接送返學放學!
阿大老板係2-3間上市公司大股東.. 私人仲有好多唔同種類嘅生意..
mouth:" /> ...

咁你要拉average嘛
比係男拔女拔呢d 佢未係中產囉

原帖由 klm402 於 10-11-18 11:47 發表
你好..咁你囡囡依家讀緊邊間n班呀.

囡囡JAN 2011 讀BOXHILL n班

請問boxhill係邊班呢. ^^

原帖由 Mabello6 於 10-11-18 12:56 發表

囡囡JAN 2011 讀BOXHILL n班

Definitely KV .... 我3個朋友都係咁樣舗條路.. (2女1男)

但最後有一個 P.2 (男仔)自己轉校..去咗陳守仁..

佢小朋友由一個機械人變番一個識笑嘅活潑小朋友..

我朋友亦由一個癲婆..變番做一個靚太.

純屬個別例子 !!!

原帖由 Bonnie 於 10-11-18 13:03 發表
Definitely KV .... 我3個朋友都係咁樣舗條路.. (2女1男)

但最後有一個 P.2 (男仔)自己轉校..去咗陳守仁..

佢小朋友由一個機械人變番一個識笑嘅活潑小朋友..

我朋友亦由一個癲婆..變番做一個靚太.

純屬個別例子  ...

好正!

呢d正正就係我要擔心既野! 所以sfa我諗都唔敢諗!

德望算中產啦. 唔需要太擔心, 同學今年轉去讀緊K3, 都係中產日日做到嘔一族, 無咩特別.

讀書讀到變機械人真好可怕, 家長想小朋友讀書讀得開心. 但又希望佢學到既野唔比其他人少, 有時真好難取捨.

原帖由 mosibaby 於 10-11-18 13:10 發表

好正!

呢d正正就係我要擔心既野! 所以sfa我諗都唔敢諗!
‹ 上一主題|下一主題