用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? ...
樓主: klm402
go

打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? [複製鏈接]

原帖由 Bonnie 於 10-11-18 13:03 發表
Definitely KV .... 我3個朋友都係咁樣舗條路.. (2女1男)

但最後有一個 P.2 (男仔)自己轉校..去咗陳守仁..

佢小朋友由一個機械人變番一個識笑嘅活潑小朋友..

我朋友亦由一個癲婆..變番做一個靚太.

純屬個別例子  ...

世上冇完美既學校, 最緊要係找到最適合小朋友同家長既學校. 請問如果目標係CKY/TSL, 應該揀邊d幼稚園?

原帖由 qqbabe 於 10-11-18 13:49 發表

世上冇完美既學校, 最緊要係找到最適合小朋友同家長既學校. 請問如果目標係CKY/TSL, 應該揀邊d幼稚園?

學之園好似幾多學生都係入呢類學校

omg.....學之園我都冇報到.....missed.

原帖由 klm402 於 10-11-18 14:11 發表
omg.....學之園我都冇報到.....missed.

你好好想清楚想幫小朋友入咩類型既小學先啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 klm402 於 10-11-18 13:14 發表
讀書讀到變機械人真好可怕, 家長想小朋友讀書讀得開心. 但又希望佢學到既野唔比其他人少, 有時真好難取捨.

學到嘅嘢唔比人少..
呢d係個人學習態度問題
SFA係比較填鴨類嘅學校, 唔會有比人多, 只怕比人少!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-11-18 14:36 發表

學到嘅嘢唔比人少..
呢d係個人學習態度問題
SFA係比較填鴨類嘅學校, 唔會有比人多, 只怕比人少!

o甘好似唔係好合資優wor,英華好似好d
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:41 發表

o甘好似唔係好合資優wor,英華好似好d

之前响小一嗰邊有個資優報小二轉校
我睇到佢收咗好多offer, 係等DBSP嘅2nd in result
嗰時個家長都好似話一係SFA, 一係YW
我知.. 個e+讀緊YW囉~
我只知YW係可以响某d科跳級上堂

不過唔知SFA對真係資優係點教法, 佢攞咗funding好多年..
恐龍家

我都想囡囡小學時可以讀陳X仁,正如樓主話齋,太名既學校都驚自己應付唔到... 所以都係揀D直資OR津貼小學。
但我知陳X守好注重英文,但我又唔想放棄囡囡而家讀緊果間幼兒院,因為老師好有愛心同埋學校以生命教育為主,在現今呢個世代,真係早早教好小朋友既德育,唔係會影響佢地將來,就算讀得幾好都冇用... 而家金X倫已收左佢... 但都好茅盾好唔好同佢轉英文幼稚園

間間學校都想收又叻又乖既學生, 間間都EXPECT小朋友未開始返學就已識英文.........
囡囡12月開始會返N班了, 0個間亦係全英文既幼稚園來, 希望對佢第時有幫助.
所以我話好矛盾, 我當然想囡囡讀書讀得開心又冇太大壓力, 但係當你選擇太FREE既幼稚園SCHOOL LIFE比佢, 又怕CONNECT唔到P1既環境, 所以真好難取捨.

原帖由 Jimmie 於 10-11-18 16:45 發表
我都想囡囡小學時可以讀陳X仁,正如樓主話齋,太名既學校都驚自己應付唔到... 所以都係揀D直資OR津貼小學。
但我知陳X守好注重英文,但我又唔想放棄囡囡而家讀緊果間幼兒院,因為老師好有愛心同埋學校以生命教育為主,在現今呢 ...

算啦! 我大女今年in 陳守仁, 問題唔在於你英文好唔好...例如: 你識唔識french呀? 又要扮動物俾其他小朋友估, 又掉轉要估其他人, 又要重演卡通片人物, 重組句子...  簡直好似玩超級無敵獎門人一樣, 我問返舊年in既朋友, not so 誇張, 唔知係咪今年多左人報 (3,900 application) 所以問題深d令人感覺"high" d呢..?

原帖由 Jimmie 於 10-11-18 16:45 發表
但我知陳X守好注重英文,但我又唔想放棄囡囡而家讀緊果間幼兒院,因為老師好有愛心同埋學校以生命教育為主,在現今呢 ...

如果幼稚園黎講, 我覺得都係根德園同埋約克既多....
印象中佢既英數係谷得比較西利, 不過谷還谷, 上中學之後, 就算本身係嚮學校成績中游既學生, 上到一般band1中學都會考頭几名, 超band1除外, 學校既老師, 大部份都嚮該校教左十几二十年, 記得50週年校慶, 見返d老師, 好多教過我既都仲嚮度, 最神奇既係, 佢地個樣同我小學畢業時相差無几, 所以呢班老師係對學校既學生好有心的.
其實我都好想我個仔入得返去, 不過我都驚佢係細b, 有d泄底, 印象中我d同學仔好似無乜邊個係我同年年尾生日的.... 年尾生日的通常都早我一年....

我以一個過來人的身份, 給你一點意見, 如果你是鐘情陳守仁, 你一定要小朋友讀英文幼稚園rather than愛心幼稚園, 這是一個很現實的問題,
從前的我, 也是抱著你的觀點, 讓孩子在一個愛心生命教育的幼稚園學習,到k3才轉到一所英普幼稚園,但轉校剛兩個月便要開始小一面試,英文能力相對其他名校生肯定低, 他都有考陳守仁,連考官都識埋都無用, 三個主要部份只有一個部份合格,當然不能進入第二次面試啦! 另外,他也有考SFA, 但都係失敗, 至於我亦有一個朋友, 他的女兒讀 KV, 係大女, 一樣去考SFA和陳守仁, 但都名落孫山, 但奇怪的是, 竟然俾她考到聖瑪利, 聽她父親讀述聖瑪加利的面試問題,真係非一般幼稚園學生答得到的,
所以, 個人認為, 如果你要選擇生命教育為本的幼稚園而非一般著重語文或學科智識的幼稚園, 便要一心讓他繼續在一般津小升小一, 不要半途而癈!

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 12:11 發表

想問吓陳守仁冇小學,下一步點算?出國?

考返傳統學校囉, 聽講可能會同顏寶玲接龍, 不過未confirm.

咁你女女宜家入左咩小學?
聖瑪加利唔係冇陳守仁同sfc咁好咩?

原帖由 爸爸超人 於 10-11-18 22:49 發表
我以一個過來人的身份, 給你一點意見, 如果你是鐘情陳守仁, 你一定要小朋友讀英文幼稚園rather than愛心幼稚園, 這是一個很現實的問題,
從前的我, 也是抱著你的觀點, 讓孩子在一個愛心生命教育的幼稚園學習,到k3才 ...

我都好贊成之前有位家長講你都係做多d功課先睇下比女女入咩學校。
bk好多人講唔同學校既特點, 我覺得都要自己睇完再filter, 睇下邊d可信邊d誇大, 邊d係太主觀。最重要係睇埋女女既性格, 岩讀咩學校, 仲有你想佢係點!!
唔同人都有唔同想法同觀點, 有d話自己小朋友夠定, 可以谷, 所以讀到kv; 但有人又因為小朋友較文靜,想佢表達多d自己, 比佢去讀d free d既學校, 真係覺有所需, 冇話岩同錯!!!
不過你quote個兩間小學真係好唔同, 你自己都要了解下唔同在於咩地方, 如果剩係想英文好, 冇咁貴族, 都仲有好多比你choose..

原帖由 klm402 於 10-11-18 18:16 發表
間間學校都想收又叻又乖既學生, 間間都EXPECT小朋友未開始返學就已識英文.........
囡囡12月開始會返N班了, 0個間亦係全英文既幼稚園來, 希望對佢第時有幫助.
所以我話好矛盾, 我當然想囡囡讀書讀得開心又冇太大壓力 ...

咁唔係得你囡囡讀緊間幼兒園既老師有愛心架,金巴倫d老師都唔差吧...我去interview o個日見d老師同校長都好nice呀~而o係金巴倫o個邊d家長都話呢間學校好好,冇乜聽到負面野,如果你想囡囡英文好d,你要識得選擇la~

well, 可能係張大頭相, 令你有點誤會, 我講緊我的經驗係我個大仔, 佢現在讀緊崇真,
個人卜主觀對聖瑪加利唔係咁好感覺, 因為佢在我讀書的年代係唔入流, 不過現在已經轉營, 仲係一條龍有中學直升添,
我都認為她不及陳守仁, 更追不到sfa
張相係我個細女, 今年K1被崇真收左, 輕鬆曬

原帖由 Babyarsene 於 10-11-18 23:33 發表
咁你女女宜家入左咩小學?
聖瑪加利唔係冇陳守仁同sfc咁好咩?

無錯, 我地讀書時聖瑪加利 .
但今時唔同往日, 你當佢係另一所學校咁睇, 基本上係兩回事了.

醒目開學勳章

咁讀迦南or創價等有學卷D學校, 會唔會有機呢

阿仔今年小一,之前SFA & APS兩選一,最後揀咗APS,因感覺冇咁辛苦,亦都唔敢搏
‹ 上一主題|下一主題