用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? ...
樓主: klm402
go

打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? [複製鏈接]

原帖由 shirleymatt 於 11-2-7 13:05 發表
我係sfa家長, 小朋友第一輪考入, 成績算頭個批, 純粹過路答咀, 讀咩幼稚園無關係, 我見一d kv上, st. cat上等都可以考第尾, 讀屋村幼稚園亦可以考得好好, 你要知道sfa係英小兼行普教, 英文根基要掂, 同要唔抗拒普通 ...

好同意, 其實最主要係靠家長同小朋友. 有朋友小朋友讀St Cat, 考小一咩 offer 都無, 因為朋友平時無咩時間理個小朋友, 無同小朋友一齊閱讀, 溫書, 亦無係出面學野. 所以單靠學校, 就算係名校一樣無用.

回復 1# 四隻貓 的帖子

我又想答下咀...
其實sfa好多家長都好想小朋友可以考入去.
當年我大仔係kv畢業,成功考入左sfa..但最後我都無比佢讀..因為亞仔既表哥當時讀緊sfa..呢間學校英文的確好好...小學三年班就用初中既英文故事書....學校不斷有test..父母真係要唸下自己有無咁多時間陪仔女溫書..而亞仔表哥最後出去考中學.沙官同銀蟢都收佢...
我自問無咁多時間教仔...所以我揀左yw..但亞仔而家好多kv同學仔入左去sfa...眼見佢地成日呻多測驗,自問就真係慶幸當年無揀錯.
不過最後我都想講,sfa的確係一間好小學,even佢無中學直升,但你係sfa出黎,大部份都入到band 1中學.但讀唔讀得上又真係好睇小朋友個低質.
p.s我想講,唔好以為kv出黎一定考到好小學,亞仔身邊真係有部份同學一間都考唔到...最後都係要靠大抽獎.

回復 82# 林嗅四 的帖子

咁有得揀嘅,大部份人都揀YW>>SFA啦!

回覆 2# 林嗅四 的文章

都唔係架....男仔係sfa..除時派去九華...
只係睇下家長真係有無咁多時間放係個仔女身上...
yw英文一定唔及sfa..
而且sfa而家小三開始,有法文or 日文學埋架.

原帖由 虎媽媽 於 11-12-2 11:24 發表
咁有得揀嘅,大部份人都揀YW>>SFA啦!

yw=英華小學,一條龍直上英華書院.
原帖由 sumaggie101 於 11-12-2 11:33 發表
sorry, yw stand for??

英華女學校係唔係同英華書院唔同grade?

PS.          英華女學校 校章句slogan好.......怪

係兩間唔同既學校,英華書院係男校,係九龍,英華女校係香港...不過有時都見英華女校既學生過黎英華書院呢邊參加比賽.
大家同唔同GRADE我就唔知.
原帖由 LL222 於 11-12-2 12:42 發表
英華女學校係唔係同英華書院唔同grade?

我大仔讀屋村幼稚園,考咗SFA,不過係深同多功課嘅屋村幼稚園,CATCH UP無問題。
亞仔鍾意做功課讀書所以讀SFA,如果唔係,千祈唔好玩。

原帖由 林嗅四 於 11-12-2 11:33 發表
都唔係架....男仔係sfa..除時派去九華...
只係睇下家長真係有無咁多時間放係個仔女身上...
yw英文一定唔及sfa..
而且sfa而家小三開始,有法文or 日文學埋架.

...

哈哈~ 好多人會多謝你!

btw, 我自己都好鍾意SFA (有日文學都加咗分),但e+好多人都怕鬼咗考學校呢個遊戲,而且,學林校長話齋:男仔同女仔嘅教法係唔同嘅!男仔個patpat天生係唔痴住張櫈!
就呢兩句,已經收到唔少fans!

回復 2# neiviv 的帖子

請問可否分享一下是那間屋村幼稚園? ”係深同多功課嘅屋村幼稚園,CATCH UP無問題。”咁都幾好!請問有沒有學卷的?可否舉例,中文、英文、數學如何深呢?謝謝!

哈哈...睇黎你仔仔都係yw仔喎

我其實yw同sfa都好鐘意....所以當年都唸左好耐先決定到...但我自問又無咁多時間陪太子讀書...而且yw林校長既說話又好吸引我.....最重要係佢一條龍..我唔使再煩中學..所以先揀左yw..

原帖由 虎媽媽 於 11-12-2 14:50 發表

哈哈~ 好多人會多謝你!

btw, 我自己都好鍾意SFA (有日文學都加咗分),但e+好多人都怕鬼咗考學校呢個遊戲,而且,學林校長話齋:男仔同女仔嘅教法係唔同嘅!男仔個patpat天生係唔痴住張櫈!
就呢兩句,已經收到唔少fans ...

我大女讀York收了SFA, 驚好谷

‹ 上一主題|下一主題