用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名校D家長巴閉D?
go

名校D家長巴閉D? [複製鏈接]

我朋友個仔係九龍塘某名幼稚園讀書, 佢最近話我知, 某日, 佢個仔同另一個同校既小朋友一齊上興趣班, 咁因為佢個仔有幾聲咳, 佢咪幫個仔帶口罩囉..點知, 果個自以為是的家長, 居然話我朋友好帶個仔返學...又周圍同人講話有冇攪錯...又唔比個仔同我朋友個仔坐, 最抵死係我朋友之前同呢位家長係傾到兩句的...佢唔明點解個位家長要咁做...

無錯, 係人都會緊張自己D仔女, 但洗唔洗咁緊張呀!...不過我朋友話呢個人自以為自己好有$, 個仔又讀名校, 就好巴閉...

但我朋友應該係有$過佢囉...都唔明而家D港童家長諗咩...
   0    0    0    0

I have same experience in the playgroup too, But it is related to the baby of two other parents, not my baby. I suggest those parents bring their own baby mask with them all the time. when they found other baby coughing near their baby - then they put on the mask on their own baby. then no conflict with others and resolved their concern for transmitting of the viries.

其實睇唔到件事同佢讀名校有何直接關係?

只係過份緊張既問題...
與有錢無錢無關...
屈埋其他名校家長似乎不太公道..
係港童家長亦沒有什麼不妥~~

小朋友有病, 緊係唔想坐佢附近, 合情合理, 有咩問題?  

如果唔舒服最好唔好番學啦

原帖由 2ndsister 於 10-11-19 15:45 發表
我朋友個仔係九龍塘某名幼稚園讀書, 佢最近話我知, 某日, 佢個仔同另一個同校既小朋友一齊上興趣班, 咁因為佢個仔有幾聲咳, 佢咪幫個仔帶口罩囉..點知, 果個自以為是的家長, 居然話我朋友好帶個仔返學...又周圍同人 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我諗大家緊張自己個小朋友啫~
每個人對"病" 睇法唔同
有d人覺得流少少鼻水 (鼻敏感?)+兩聲咳 (氣管敏感?) 唔算係病, 但坐係隔離嗰個就有可能好緊張!
我同意GAT講, 大家大可自備mask

如果兩聲咳都唔可以返學嘅~ 咁我家大少一年唔知有幾多日返得學..

(對唔住.. 我唔係代表"當事人", 不過.. 想大家明白當今世上呢一群敏感一族.. 佢地係有病, 不過佢地個病係唔會傳染架!)

btw, 巴閉 係性格問題, 同叻唔叻, 係咪讀名校無乜關係!

恐龍家

名不名校, 身家多少, 應該無關, 係位家長個人既修養問題, 相信絕大部份家長係理性既!

比我遇到呢D咁既家長, 我會叫我個仔小心D同果個小朋友玩, 免得惹麻煩.
我覺得家長如果對小朋友既事樣樣都OVER REACT, 會有兩個後果, 一係就個小朋友凡事都要靠個家長, 缺乏自主能力, 一係就乜都唔同個家長, 費事煩.

我同阿仔返playgroup都試過,咁岩o個次我有d咳,其實唔嚴重,只係帶定mask穩陣d,有個家長就話之前有人病左,帶mask上堂,之後攪到佢個女都病埋,其他家長都話有帶mask咪得囉,佢話:有病就唔好上堂啦...佢明示緊我有病帶mask上堂係唔岩,我唔應該同個仔上堂....

回覆 1# 2ndsister 的文章

我有個朋友讀維多x亞, 有日學校攪咗個民族節要求d小朋友穿一套民族服, 咁我朋友就自己做了一套亞拉百油長既衫, 返到學校人人話靚. 有個家長走埋來問幾多$$, 我朋友回答好平自己做, 點知個家長好大聲咁同個仔講, 你件衫700幾元, 好貴架. 唔好同d窮人企埋一齊.

回覆 1# 2ndsister 的文章

我真係唔知呢個社會嘅德育教育係咪失敗,無話大人或小朋友有唔舒服或者仲未好番緊係最好唔返工唔返學啦,除左要休息,仲唔好將病傳畀人;當然,明白有時唔返唔得,或者個病争dd未斷尾啫,襟咪唔該病嗰個戴上口罩,邊度有人叫病嗰個唔使戴,若你怕畀人傳染咩,就自備口罩戴啦,完全無道理!當然,有d人有流鼻水或者有幾声咳係敏感而唔係病,但係外邊嘅人唔係你阿媽阿爸、唔係你d屋企人,邊度有襟清楚你啫,見到你有d襟嘅徵狀,有d避忌都唔出奇,尤其大部份小朋友都唔識用手蓋著口同鼻黎咳同打噴嚏,不過我個女依家未夠兩歲,但已識用手蓋著,不過就教左佢好幾個月喇。

絕對同意 , 不關有冇錢事 , 个人修養好重要 , 尤其父母應以身作則 , 教好下一代 , 不可以視過高 , 凡事兼卑 , 互相尊重 , 才是美德

原帖由 迦迦媽爹 於 10-11-19 17:28 發表
名不名校, 身家多少, 應該無關, 係位家長個人既修養問題, 相信絕大部份家長係理性既!

沒法了,現在很多病毒,他過分關心是可理解,但為何要大大聲和其他家長分享他的感受,難其他家長是瞎的,看不到那小孩有病,講事講非,當然不是好人,懂體諒,容忍,分享,明是非,才是真正上等人......

其實兩睇啦, 作為病咗個小朋友的家長, 俾咗$梗係唔想小朋友miss咗任何一堂啦!  但係調轉頭諗, 如果見到個小朋友病我都會即刻拿走個女, 因為小朋友病真係好煩, 又唔肯食葯!!

上次係clinic見到個小朋友又咳又流nose水, 我個女想同佢玩我都抱佢走, 同個家長講聲唔好意思, 因為真係唔想個女病!!

我試過上親子鋼琴班有個家長真係好離譜,佢個仔入到嚟已經面青青,老師問佢mud事,佢話個仔琴晚發燒,今朝比佢食咗藥已經退燒.老師叫佢個仔返屋企休息,佢話無發燒,學費好貴唔想哂.点知佢個仔上上吓堂嘔咗少少,好辛苦係度佢仲要炳個仔無用.

姐姐清潔完之後,佢都係堅持唔肯走.好多家長都忍唔住出聲話佢,個仔唔舒服你仲要o甘逼佢,佢仲話佢有交學費,有權係度上堂.我睇見個小朋友真係都覺得好肉赤,都唔知個家長係mud構造.原本想真係炳wok o甘個家長(我平時見到不平事絕對做得出,仲要係超惡嗰隻),但係又驚個小朋友見到自己媽咪比人鬧會唔開心,最終我同個女起身走人,費事眼yuen.

原帖由 chowhui97 於 10-11-20 00:35 發表
其實兩睇啦, 作為病咗個小朋友的家長, 俾咗$梗係唔想小朋友miss咗任何一堂啦!  但係調轉頭諗, 如果見到個小朋友病我都會即刻拿走個女, 因為小朋友病真係好煩, 又唔肯食葯!!

上次係clinic見到個小朋友又咳又流nose水 ...

如果真係病係絕對唔應該返學,點講都唔岩,好簡單,小朋友病左就要休息,E生都有講啦,亦唔好返學傳播病菌,廣告都有賣啦,我都身受其害,冇人會知嚴重性幾大,你眼見佢可能只係好少事,但係可能例如手足口呢?有時學校爆發病,都唔係關學校事而係家長知識簿弱,個小朋友病都要返學,為咩呢?有冇諗過傳左俾人個小朋友好無辜?我個仔之前係另一間返兩歲班,岩岩兩歲,同DADDY一齊帶佢入課室坐低玩一陣,我自己就見對面小朋友帶口罩但係就撥左落唻係頸度,我老公就見隔離果個流左兩行鼻涕仲有條舌LAM,完全冇人理,老師好忙,跟住果日我接個仔放學唔夠5分鐘就係咁打乞痴,鼻水不授控咁流,老C打唻傾開我同佢講埋,佢話個小朋友入學校已經好唔舒服,叫左家長帶返去休息,個家長又話個小朋友都冇咩事呀,流鼻涕"咋麻"!!好啦,屋企有個細佬,得7個月大,哥哥岩岩兩歲,要傳染快過打針,細佬岩岩冇晒抗體,完全頂唔到,第2日已經乞痴加發燒,哥哥就微燒,哥哥頂到下,3日好返,細佬要食抗生素足足兩個禮拜先好返,中間食唔到奶訓唔到覺,我自己岩岩有左,都係咁流鼻水,E生話要快D食藥,如果我發燒入面果個好麻煩,我自問個仔岩岩兩歲,佢唔會識得流就自己抹,跟住掉落垃圾桶,跟住洗手同消毒,乖乖帶口罩冇可能,所以我個仔總共冇返5日學,好返9成我都唔俾,點解要咁迫個小朋友呢?點解要咁冇公德呢?哎.....

將心比心, 如果有個係咁咳的小朋友坐埋樓主朋友的小朋友隔離, 就算個小朋友有戴口罩, 相信樓主朋友都會帶小朋友行開少少啦.

做人媽咪點會take任何risk俾自己的仔女病呢?!

我諗樓主朋友應該同那位家長係有計傾既, 既然大家都認, 我就覺得唔需要做得太過著眼囉...難道你的朋友仔女有幾聲咳, 你會立刻拉開你的仔女嗎?...緊張實有, 但需要做得著眼嗎, 咁樣做, 擺明係冇朋友再做啦...

原帖由 chowhui97 於 10-11-20 18:27 發表
將心比心, 如果有個係咁咳的小朋友坐埋樓主朋友的小朋友隔離, 就算個小朋友有戴口罩, 相信樓主朋友都會帶小朋友行開少少啦.

做人媽咪點會take任何risk俾自己的仔女病呢?! ...

原帖由 鴨鴨媽媽 於 10-11-19 23:08 發表
我有個朋友讀維多x亞, 有日學校攪咗個民族節要求d小朋友穿一套民族服, 咁我朋友就自己做了一套亞拉百油長既衫, 返到學校人人話靚. 有個家長走埋來問幾多$$, 我朋友回答好平自己做, 點知個家長好大聲咁同個仔講, 你件 ...

唔好以為講D 咁既野係會令人無面先得架, 掉假既係自己咋......父母都咁冇品, 可想而知個細既, 遲D 大個會點, 真令人擔心

原帖由 cutekiddy 於 10-11-20 03:38 發表
我試過上親子鋼琴班有個家長真係好離譜,佢個仔入到嚟已經面青青,老師問佢mud事,佢話個仔琴晚發燒,今朝比佢食咗藥已經退燒.老師叫佢個仔返屋企休息,佢話無發燒,學費好貴唔想哂.点知佢個仔上上吓堂嘔咗少少,好辛苦係度 ...

只可以講, 完來錢係重要過個囝?!
‹ 上一主題|下一主題