用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才定林文燦呢?
go

優才定林文燦呢? [複製鏈接]

兩間都收左小女, 大家會點揀呢?
   0    0    0    0

I love LMC because I trust PLK. :)

醒目開學勳章

我選LMC

因為我對保良局辦學團體有信心.

Me 2, I trust LMC, too!

Do you have any concern/consideration for secondary school admission?

原帖由 jovababy 於 20/11/2010 01:48 發表

GT - I do not trust the school administration, may have some "problems"

Do not ask me why, just the experience in this school during seminar presentation, I thought this school got some "problem"

Just gut level feeling!!

原帖由 jovababy 於 10-11-20 01:48 發表

回復 1 jovababy 的帖子

我揀LMC!

醒目開學勳章

原帖由 huba 於 10-11-21 00:19 發表
Do you have any concern/consideration for secondary school admission?

LMC 聯繫中學係顏寶玲, 而且LMC係34校網, 有信心保證.

回覆 1# kc_01k 的文章

我現有offer係

音小 > 祟真 > 啟基 > St. Jo > LMC

我亦唔知點解, 對LMC有不解嘅喜愛.

而家決定

音小     -  放棄  (都係好學校, 不過唔係好適合我仔, 佢不太喜愛音樂, 怕入到去拉牛上樹)
啟基     - 放棄  (英文唔夠, 同課程太淺)
崇真     - 保留  (都係好好學校, 百年歷史, 不過返學時間較長, 地區問題, 唔想太早出晚歸)
ST. JO  - 知道課程好谷, 而且係男校, 我仔聽倒係男校, 煩咗我好耐, 問我點解學校要無女仔, 佢話一定要男女校.  頭痛中.
LMC     -   我暫時最鐘意, 我又係對保良局辦學好有信心, 而且LMC坊間評語唔錯, 兩文三語出色, 小朋友英語水平高.  34校網有保障, 而且PLK顏寶玲中學都唔錯.

我心中已 99 % 係選LMC, 再加埋我仔仔都好鐘意.

sure , LMC

Got the below info. from another forum for sharing. Please feel free to correct as needed.

一條龍=全收結龍小學學生,
直屬中學=扣除中一重讀生和自行分配學位後的餘額, 當中保留最多餘額85%學額(統一派位階段)給直屬小學的學生,
而聯繫中學則保留最多餘額25%學額(統一派位階段)給其聯繫小學。

原帖由 kc_01k 於 21/11/2010 01:11 發表

LMC 聯繫中學係顏寶玲, 而且LMC係34校網, 有信心保證.
‹ 上一主題|下一主題