用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局直資
go

保良局直資 [複製鏈接]

我小朋友現有倆offer,陸慶濤與林文燦,
我喜歡LHT,可是爸爸喜歡LMC而且離家較近…
各位可給意見嗎
   0    0    0    0
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

Do you like having a stronger English environment? Then choose LMC!

醒目開學勳章

LMC

因為近你屋企, 同英文語言能力高.

而且保良局辦學團體有信心保證.

LHT is also from PLK. :) Their academic result is one of the best in PLK indeed.

原帖由 kc_01k 於 10-11-21 22:31 發表
LMC

因為近你屋企, 同英文語言能力高.

而且保良局辦學團體有信心保證.

醒目開學勳章

原帖由 cpcog 於 10-11-21 23:40 發表
LHT is also from PLK. :) Their academic result is one of the best in PLK indeed.

我知呀, 不過我諗緊樓主近LMC嘛.

其實兩間係唔同嘅類型學校, 好難比較.

聽完patkwokhk 講完更加放心,我個小朋友明年入讀.
LMC & LHT 都是我favour, 因撞interview time, 所以最后放棄 in LMC. 佢地各有特色: LMC英語環境好d,因有外藉學生,但未有升中result可循; 而LHT 有中學一條龍,而會考成績亦不錯.

醒目開學勳章

原帖由 patkwokhk 於 10-11-21 23:44 發表
保良局陸慶濤係一間很好的學校, 仔仔讀左半年, 佢非常開心, 老師又專業, 又很好. 我問仔仔佢喜歡邊個老師. 佢想左一回便答, 個個老師都好好喎. 唔知點答喎. 當時我很開心, 因為老師對小朋友真係好重要, 有好的老師,  ...

係呀, 我都好LIKE LHT, 不過因為地區問題, 無去考.  

原帖由 patkwokhk 於 10-11-21 23:44 發表
保良局陸慶濤係一間很好的學校, 仔仔讀左半年, 佢非常開心, 老師又專業, 又很好. 我問仔仔佢喜歡邊個老師. 佢想左一回便答, 個個老師都好好喎. 唔知點答喎. 當時我很開心, 因為老師對小朋友真係好重要, 有好的老師,  ...

請問妳仔仔有參加學校ECA嗎?
校車還會提供接送服務嗎?
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

因為校車是分配給數間不同的公司負責,所以貴子弟如果想參加課外活動,請跟有關校車公司聯絡有否接送,如沒有的話就要自行安排。
原帖由 patkwokhk 於 10-11-22 21:59 發表
仔仔暫時沒有參加學校的課外活動.
校車安排方面好似有校巴接小朋友, 不過要額外付費.

Zata , 你好, 我想問下你小朋友係咪讀保良局嘅幼稚園??
我小朋友下年讀k1, 家住調景嶺, 而家樂道(am班)、油塘保良局方王錦全(am班) 同方王娣(pm班)都有offer, 我係想佢以後都讀保良局中、小學, 但我太太話想佢讀樂道(因近屋企, 方便), 而我係想佢讀保良局, 因我睇過一些簡介, 話保良局幼稚園畢業生可優先入讀保良局小學, 而且我地有共識唔想佢讀下午班, 所以方王娣可能唔考慮了
而家只有樂道同方王錦全兩間, 但方王錦全要坐校車麻煩d, 但升小一可能好大機會升番保良局
樂道近屋企方便, 但我擔心小一派位(因睇到今年自行分配成功率十分低)

原帖由 Zata 於 10-11-21 21:56 發表
我小朋友現有倆offer,陸慶濤與林文燦,
我喜歡LHT,可是爸爸喜歡LMC而且離家較近…
各位可給意見嗎

Hi 低調的爸爸 ,有些我可以解答一下,希望有用.
如果是考PLK 直資小學,PLK 幼稚園是有分加的.我個小朋友今年考LHT, 學校 list 咗收生準則: 50%  from interview,20%校內成績,課外活動,awards, 20% 兄姊已經讀緊, 10% other (校長話係PLK幼稚園學生). 我個小朋友不是讀PLK幼稚園的.
如果是派位(政府學校),讀乜幼稚園應該無分別. 但叩門PLK小學,就唔知PLK幼稚園學生有冇着數la.

原帖由 勤勤媽咪 於 10-11-23 10:53 發表
因為校車是分配給數間不同的公司負責,所以貴子弟如果想參加課外活動,請跟有關校車公司聯絡有否接送,如沒有的話就要自行安排。

嗯 明白

原帖由 低調的爸爸 於 10-11-23 11:45 發表
Zata , 你好, 我想問下你小朋友係咪讀保良局嘅幼稚園??
我小朋友下年讀k1, 家住調景嶺, 而家樂道(am班)、油塘保良局方王錦全(am班) 同方王娣(pm班)都有offer, 我係想佢以後都讀保良局中、小學, 但我太太話想佢讀樂 ...

我家小孩並不是讀保良局幼稚園。

Pigmame, Thanks a lot!!

原帖由 PigMaMe 於 10-11-23 18:53 發表
Hi 低調的爸爸 ,有些我可以解答一下,希望有用.
如果是考PLK 直資小學,PLK 幼稚園是有分加的.我個小朋友今年考LHT, 學校 list 咗收生準則: 50%  from interview,20%校內成績,課外活動,awards, 20% 兄姊已經讀緊, 10%  ...

想不到現在連幼稚園都要部署…
其實乘車上學也不用太擔心,幼兒適應力十分強

其實我已註冊入讀明年LHT 小一, 但今日有個朋友話識裡面老師, 話LHT學生很多過度活躍,叫我千祈千祈唔好讀. 聽完好唔開心.有冇現任家長可說說?

原帖由 ohmama 於 10-11-23 22:56 發表
其實我已註冊入讀明年LHT 小一, 但今日有個朋友話識裡面老師, 話LHT學生很多過度活躍,叫我千祈千祈唔好讀. 聽完好唔開心.有冇現任家長可說說?

放心啦!應該是大部份緊張子女學業和有要求的家長都選擇此校。

原帖由 ohmama 於 10-11-23 22:56 發表

我都是LHT家長今年小一對於妳這個問題我很難回妳, 只能說實話現今社會已出現很多過度活躍的小孩, 不知道是食物或是環境問題. 其實很多小學都有的不只LHT.
問題是很多時家長本身都不知道的, 可能到小一後(因幼稚園都不用坐定定的)往CHECK 才知道. 我想重點學校教育如何 ? 小朋友校園生活是否開心 ? 妳朋友有沒有說除了此外還有其他嗎 ?
如果小朋友真的追不上我想很難仍留在此校直上到LAW'S的. 以我所知學校是有要求升班的. 像今年一年級我便看到有一位是留班生了.
又或者從另一個各度看件事, 學校沒有放棄任何一位學生相反努力幫助各學生的, 那又是否值得我們去看呢?
另外, 此校的德育教育做得真的很好. 我想小一同小二都是小孩學習時期, 到高小又不同了, 我有看到高年級真的很乖.
LHT 請放心
MIHO
‹ 上一主題|下一主題