用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園INTERVIEW(PN)
go

學之園INTERVIEW(PN) [複製鏈接]

各位已入讀pre-nurseru BK媽媽,請問上年既學之園interview係考什麼,我想知道,佢pn班有無美英文/普通話上呢??我好想入這間學校!!

thanks!
   0    0    0    0

1. 上年基本上都係1對1面試先, 跟指示認下圖呀, 入下嘢(睇下小肌肉發展)等, 然後問下家長問題如平日邊個照顧小朋友等. 然後一齊聽故事, 最後一班家長一見校長, 校長會問一條問題, 如小孩偏食如何處理等, 家長可答可不答.

2.K1開始分普英或普粵.

K1開始分普英或粵英. 普英班完全沒有廣東話; 粵英班每星期有兩堂普通話.

會唔會考砌積木架??

記憶中青衣校有要我仔砌積木, 凱帆校沒有。
原帖由 小K 於 10-11-23 22:35 發表
會唔會考砌積木架??

PN 英文同廣東話比例50:50,另外一星期一堂PTH 45 Mins.

原帖由 小K 於 10-11-22 07:21 發表
各位已入讀pre-nurseru BK媽媽,請問上年既學之園interview係考什麼,我想知道,佢pn班有無美英文/普通話上呢??我好想入這間學校!!

thanks!

原帖由 Freesia_cat 於 10-11-22 13:56 發表
1. 上年基本上都係1對1面試先, 跟指示認下圖呀, 入下嘢(睇下小肌肉發展)等, 然後問下家長問題如平日邊個照顧小朋友等. 然後一齊聽故事, 最後一班家長一見校長, 校長會問一條問題, 如小孩偏食如何處理等, 家長可答可 ...

Freesia_cat, 想請教問家長是否輪流答校長問題, 如果吾答, 就pass下一個家長??

校長問題不是必答題, 想發表意見可發表(當然係有禮地及唔好搶住答同覇哂時間唔俾人答, 我遇過呢類家長, 我覺得咩印象分都扣哂啦!), 唔出聲亦無人會迫你. 但至於係咪答左就為小朋友增加機會, 唔答就入唔到, 經我同好幾個成功入讀LH的家長傾過, 係無一定定律的. 不過當我地8個家長同校長答問時, 旁邊有位老師一邊在寫嘢, 唔知是否評估咁咩.

我的一點意見係, LH係咩都會睇, 由你申請填表內答的問題, 小朋友面試當日的表現, 家長對答, 到當日再有張表填你想揀上下午班次序及補充資料(通常都係填你有幾想小朋友入讀及原因, sell下小朋友等), 都重要唔好掉以輕心.

至於校長問題一環, 有時問題都幾刁轉, 都係圍繞小朋友返學或成長時會遇到的問題, 建議真係面試前想想答案, 因為我相信答得好是會為你及小朋友加分的(至少加印象分). 但如果你是毫無頭緒, 答左仲衰, 咁不如笑笑點頭認同其他人算了.

原帖由 lion_2009 於 10-11-25 17:16 發表

Freesia_cat, 想請教問家長是否輪流答校長問題, 如果吾答, 就pass下一個家長??

傲宏媽媽, 您好!

多謝你提供考LH PN info. 由於我朋友兒子剛在LH考K, 朋友告訴我與你兒子舊年考PN 的內容差不多一樣...
是不是考K 和 考PN其實考的內容是一樣呢?? 會唔會有其他考過LH的媽咪知道呢? 我希望考PN的內容淺一點比較好..始終K是高一班要求比PN高一點很正常...

係呢, 傲宏媽媽你仔仔是大B OR 細B?? 以你所知, 入到LH的家長朋友, 他們的B都是大B? 謝謝你分享:)

原帖由 Freesia_cat 於 10-11-25 22:32 發表
校長問題不是必答題, 想發表意見可發表(當然係有禮地及唔好搶住答同覇哂時間唔俾人答, 我遇過呢類家長, 我覺得咩印象分都扣哂啦!), 唔出聲亦無人會迫你. 但至於係咪答左就為小朋友增加機會, 唔答就入唔到, 經我同好 ...

我唔知K的面試係點, 等我問問一個小朋友有考LH K interview的朋友先.

我仔係大仔, 他那班最細的同學是8月出世的, 應該唔收9月打後的小朋友吧!

原帖由 caterpillar08 於 10-11-26 09:38 發表
傲宏媽媽, 您好!

多謝你提供考LH PN info. 由於我朋友兒子剛在LH考K, 朋友告訴我與你兒子舊年考PN 的內容差不多一樣...
是不是考K 和 考PN其實考的內容是一樣呢?? 會唔會有其他考過LH的媽咪知道呢? 我希望考PN的內 ...

thank you ar

原帖由 Freesia_cat 於 10-11-26 13:39 發表
我唔知K的面試係點, 等我問問一個小朋友有考LH K interview的朋友先.

我仔係大仔, 他那班最細的同學是8月出世的, 應該唔收9月打後的小朋友吧!

問左朋友, 形式差不多, 不過PN問的會淺d, 及唔預你小朋友識講好多嘢(我仔那時只講謝謝及拜拜), 同埋問小朋友的東西會少d, 問家長會多d.

原帖由 caterpillar08 於 10-11-26 13:54 發表
thank you ar

謝謝:)
我很想兒子都入到學之園, 希望成功啦!

原帖由 Freesia_cat 於 10-11-26 14:33 發表
問左朋友, 形式差不多, 不過PN問的會淺d, 及唔預你小朋友識講好多嘢(我仔那時只講謝謝及拜拜), 同埋問小朋友的東西會少d, 問家長會多d.

你係想入邊間分校?

原帖由 caterpillar08 於 10-11-26 14:55 發表
謝謝:)
我很想兒子都入到學之園, 希望成功啦!

I also really want my daughter being LH students in Whampao campus. Not sure which LH campus are very very famous and received lots of applicants. Does anyone know that?

My daughter born in Jun '09, is small BB and not sure LH will consider or not.

Thanks for all MaMa sharing the valuable information with our New MaMa. Cheer up!!

我知道舊校比較多人爭...好難入..就算表現好, 都未必收...
我會報新校(tko)~近屋企!

正如我之前講, 我兒那班最細是8月出世的, 因此6月出世的BB絕對可以獲得面試的機會.

我那間是凱帆分校, 無記錯今年PN合資格面試的申請有五百幾份, 爭入112個學位, 對比九龍塘的幼稚園已經算比較好. 我有朋友的囡囡後備入左黃埔分校, 好似話情況差不多.

原帖由 小K 於 10-11-26 15:38 發表
I also really want my daughter being LH students in Whampao campus. Not sure which LH campus are very very famous and received lots of applicants. Does anyone know that?

My daughter born in Jun '09,  ...

原帖由 caterpillar08 於 10-11-26 16:05 發表
我知道舊校比較多人爭...好難入..就算表現好, 都未必收...
我會報新校(tko)~近屋企!

Good luck!

回覆 2# Freesia_cat 的文章

Recall the school principal in Hampton Loft said last year that 700+ applications were received for 112 seats.  No chance for interview if bb was borne after August.  If 500 kids were interviewed, so roughly there were around 200 applicants who were borne after Aug and did not get a chance for interview.

加油、加油 
‹ 上一主題|下一主題