用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀k3可否再參加派位的?
go

重讀k3可否再參加派位的? [複製鏈接]

自行分配抽唔中, 但主要唔係呢個原因. 主因係佢細仔之餘連成長步伐都較慢. 諗緊重讀k3, 但想問真係重讀的話, 下年派位會否有限制?
   0    0    0    0

聽講一生人只可以參加一次大抽獎,不過自行係咪都係一次就真係唔知喇.....

原帖由 wongkf 於 10-11-23 09:32 發表
自行分配抽唔中, 但主要唔係呢個原因. 主因係佢細仔之餘連成長步伐都較慢. 諗緊重讀k3, 但想問真係重讀的話, 下年派位會否有限制?

之前有校長同我地講過填表既問題,其中就係講呢樣,一生人只可以抽一次。
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

咁我個case自行分配唔中, 然後抽起統一派位階段, 係咪即係可以下年全部重新來過?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 wongkf 於 10-11-23 10:27 發表
咁我個case自行分配唔中, 然後抽起統一派位階段, 係咪即係可以下年全部重新來過?

唔係~
以我理解, 係成個遊戲只可以玩一次, 咁今年個遊戲有你小朋友個名, 就算係玩過, 無第二次!
恐龍家

我亦打算給女兒重讀k3,因女兒亦是細女!但主任告訴我每名小朋友只有一次自行分配學位的機會啊!所以多數家長也是k2重讀或是遲一年入學!

quote]原帖由 wongkf 於 10-11-23 09:32 發表
自行分配抽唔中, 但主要唔係呢個原因. 主因係佢細仔之餘連成長步伐都較慢. 諗緊重讀k3, 但想問真係重讀的話, 下年派位會否有限制? [/quote]
HI HI :-D

由於想睇下佢成長進度先決定晒唔晒多一年, 所以遲遲未決定, 如果無得自行分配但有統一派位都ok, 我也覺得fair, 因為反正今年都係唔中.

以你既情況, 其實你可以放棄第一年K3唔填表, 第二年K3先填表申請小一.
因為大家講得好o岩, 每個小朋友只有一次派位既機會. 派左俾你, 你唔要, 下年, 再下年, 都唔會幫你搵學校, 要自已出去搵架啦~

如果掉返轉頭, 照讀小一, 到出年主力報私小/直資, 讀多年小一但就係第二間學校, 咁又諗唔諗得過?

thanks 咁多位, 打去教育局問過, 佢話如果我肯定未有學位分配, 而又係細仔適齡 寫封信去教育局放棄統一派位就得, 唔會影響下年再參加, 佢話其實仲可以繼續填表, 睇清楚個仔進度, 4月前決定都得.

咁我會問清楚幼稚園我個仔是否真的成長進度很慢再決定

原帖由 wongkf 於 10-11-23 11:37 發表
thanks 咁多位, 打去教育局問過, 佢話如果我肯定未有學位分配, 而又係細仔適齡 寫封信去教育局放棄統一派位就得, 唔會影響下年再參加, 佢話其實仲可以繼續填表, 睇清楚個仔進度, 4月前決定都得. ...

聽你這麼說
自行階段唔收的話
寫信話放棄統一派位,可以遲一年再報
咁不就有兩次機會?
咁看來做細仔都唔錯喎

咁又唔係話細仔好, 就算可再來都唔係一件易決定的事, 個仔有能力的話無理由為個自行分配機會要佢留多年, 唔值博的, 因為自行分配機會太低, 而k3重讀都怕個仔心理有影響, 可以的話早2年決定會好些.
主要考慮原因都係成長進度囉.

我仔都係細仔~都係想俾佢入左小一之後下年再插其他直資/私小/原校留一班....因為如果佢跟唔到,再俾佢上小二會好辛苦,過往有沒家長都係好似我咁既呢??

醒目開學勳章

我有朋友個女係細女,上年IN左幾間直資/私校都REJECT,就決定重讀K3,享統一派位前都即刻抽返份FORM出黎,不過佢就幫個女轉校,等佢感覺好D.

原帖由 老馮 於 10-11-23 11:31 發表
如果掉返轉頭, 照讀小一, 到出年主力報私小/直資, 讀多年小一但就係第二間學校, 咁又諗唔諗得過?

絶對諗得過...

留小一, 6年都比同學記住.

原帖由 loveboy 於 10-11-25 01:03 發表
我仔都係細仔~都係想俾佢入左小一之後下年再插其他直資/私小/原校留一班....因為如果佢跟唔到,再俾佢上小二會好辛苦,過往有沒家長都係好似我咁既呢?? ...
~easybring~

醒目開學勳章

樓主已參加了round 1而不獲分配學位, 對嗎?
你話下年再參加, 是不是只參加round 2?
還是round 1 & round 2再參加?

原帖由 wongkf 於 10-11-23 11:37 發表
thanks 咁多位, 打去教育局問過, 佢話如果我肯定未有學位分配, 而又係細仔適齡 寫封信去教育局放棄統一派位就得, 唔會影響下年再參加, 佢話其實仲可以繼續填表, 睇清楚個仔進度, 4月前決定都得. ...
‹ 上一主題|下一主題