用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網15分你地入到邊間?
go

95網15分你地入到邊間? [複製鏈接]

想知道得15分, 95網今年入到邊間?
又有邊間15分抽唔到?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

FC,正取生 不過因為有直資的offer,應該唔去注冊啦

原帖由 sammiyy 於 10-11-23 12:51 發表
想知道得15分, 95網今年入到邊間?
又有邊間15分抽唔到?

醒目開學勳章

ziyi 兄, 恭喜你, 又抽到FC, 又有直資offer.

我見FC綱頁公布, 學校序號分A & B, 是不是分15分跟20分以上分別,如果15分收左, 是不是都是抽出來

原帖由 ziyi 於 10-11-23 13:00 發表

醒目開學勳章

你梗係沒有入馮晴的BK啦
我相信"A"係世襲生,共有33個
"B"係計分的,我就是"B"的

原帖由 hvbaby 於 10-11-23 13:53 發表
ziyi 兄, 恭喜你, 又抽到FC, 又有直資offer.

我見FC綱頁公布, 學校序號分A & B, 是不是分15分跟20分以上分別,如果15分收左, 是不是都是抽出來

Ziyi daddy,
最終選那一間呀?

醒目開學勳章

如果你係FC的後備生 或音小的後備生
打定電話去問學校是怎樣call後補啦

原帖由 yingmum 於 10-11-23 14:01 發表
Ziyi daddy,
最終選那一間呀?

你就好啦!! 咁好彩!! 好鬼羨慕你, 恭喜你呀!!!
請問邊間直資收左你小朋友, 可以令你放棄FC? 又想問下你小朋友讀邊間 kindergarten? 因為我細仔都要報 K1.
請 PM 我, 謝謝!!

原帖由 ziyi 於 10-11-23 13:00 發表

醒目開學勳章

我花了2年時間去準備的,花了很多心血
但FC真的是好好運氣
我跟妻子一直都沒有打算自行會中的
一直都是睇直資私校,只不過唔交表去學校就要交去小一入學組
所以選一間又有機會(始終怕一間直資/私校都唔收,但其實當時已經有音小係手),又可以在自行/大抽獎失敗時, 什麼都沒有的情況下表示誠意的學校.
真的估唔到10%以內的都有機會中
另外,check PM

原帖由 2LittleMonkey 於 10-11-23 14:09 發表
你就好啦!! 咁好彩!! 好鬼羨慕你, 恭喜你呀!!!
請問邊間直資收左你小朋友, 可以令你放棄FC? 又想問下你小朋友讀邊間 kindergarten? 因為我細仔都要報 K1.
請 PM 我, 謝謝!!

...

好奇一問:
請問你是否第一時間 (即自行收表個日一早去排定隊交表)的呢?  因有朋友排第一個交表fc收左, 是否交表時間真的十分重要(個人覺得唔係lor )

原帖由 ziyi 於 10-11-23 14:19 發表
我花了2年時間去準備的,花了很多心血
但FC真的是好好運氣
我跟妻子一直都沒有打算自行會中的
一直都是睇直資私校,只不過唔交表去學校就要交去小一入學組
所以選一間又有機會(始終怕一間直資/私校都唔收,但其實當時已 ...
;-)

醒目開學勳章

我是第1天的,因為我返9:30,但都攪到遲到,因很多人
不過有沒有關係啊,如果你看返個list,number早過我的沒有wor
即係俾我更有誠意的一個都沒有,除非你說早過我的全部都是10分啦
但可能性....

原帖由 iris0703 於 10-11-23 15:42 發表
好奇一問:
請問你是否第一時間 (即自行收表個日一早去排定隊交表)的呢?  因有朋友排第一個交表fc收左, 是否交表時間真的十分重要(個人覺得唔係lor )

...

number早過你的...是否指申請編號??  那與交表早遲有什麼關係?  因個result係in order 咁排個喎.... 如交得早過你個d佢個申請編號大過你咁咪係你後面lor

原帖由 ziyi 於 10-11-23 17:49 發表
我是第1天的,因為我返9:30,但都攪到遲到,因很多人
不過有沒有關係啊,如果你看返個list,number早過我的沒有wor
即係俾我更有誠意的一個都沒有,除非你說早過我的全部都是10分啦
但可能性....mouth:" />

...
;-)

醒目開學勳章

FC的名單有2個資料, 一個是"A" or "B"的
一個8個位的申請表pre-printed number
我說的是"B"多少
這號碼是學校收form時編的
第1個交表,而教師檢查了資料,如果係世襲生的咪從A001開始
如果不是,咪B001開始
如果你看清楚,正取生有B013, B014, B088, B1XX等
這是代表你是第幾個交表
我的意思是,除非在我之前的B隊人士都是10分的,否則,以你聽回來的不成立

原帖由 iris0703 於 10-11-23 17:55 發表
number早過你的...是否指申請編號??  那與交表早遲有什麼關係?  因個result係in order 咁排個喎.... 如交得早過你個d佢個申請編號大過你咁咪係你後面lor

...

明白了....多謝解釋 ...

原帖由 ziyi 於 10-11-23 18:07 發表
我說的是"B"多少
第1個交表,而教師檢查了資料,如果係世襲生的咪從A001開始
如果 ...
;-)

ziyi,
恭喜你! 我是上年以15分入FC的, 今年好像多了10個B位, 我記得舊年好像沒有30個B位的...
我囝囝已入小一, 本人覺得這所學校真的很好,囝囝返學亦很開心.  亦想知那間直資令你放棄FC 呢?
見到今日的你便想起上年為兒子緊張既心情...

原帖由 ziyi 於 10-11-23 18:07 發表
我說的是"B"多少
如果 ...

醒目開學勳章

其實都有掙扎的,一個月相差了接近4000
但馮晴在6年後又要煩惱過,再加上將軍澳中臥學校網競爭大,如果小三至小六入唔到精英班。肯定入唔到英中。
這令我擔心到時大家都在壓力下生活。所以都係選擇了直資
如果之前一早有DSS OFFER,就不用掙扎,因為對15分FC沒有希望

原帖由 wingwing2009 於 10-11-24 17:13 發表
ziyi,
恭喜你! 我是上年以15分入FC的, 今年好像多了10個B位, 我記得舊年好像沒有30個B位的...
我囝囝已入小一, 本人覺得這所學校真的很好,囝囝返學亦很開心.  亦想知那間直資令你放棄FC 呢?
見到今日的你便想起上年 ...

‹ 上一主題|下一主題