用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望K1面試內容分享
go

德望K1面試內容分享 [複製鏈接]

如題。請問有無家長可以分享下 ? 囡囡嚟緊27/11要
面試啦 !!
Many thanks !!!
   5    0    0    0

I want to know too. Same interview at 11/27, nervous....

單獨考小朋友為主,家長坐埋一邊得個睇字。

同其他學校類似,問名、砌積木、認顏色、認物品...... 最後派禮物。

因為去年首辦 interview,當時都唔係現在老師負責 interview 的,有說去年每間房的老師有少少不同的做法。所以去年 interview 的參考價值未必好高。

但相信主要係睇小朋友能否單獨坐定定,對答是否正確等.....

我上年都有去interview, 係一間房有3張table, 每張好像有5-6個小朋友, table 上面有玩具, 好像logo, 扣環之類.  家長就坐哂係門口附近, 如果小朋友扭嘅就可以坐佢隔離.

我小朋友扭, 所以我坐隔離, 開始無耐佢自己玩, 我就坐左佢後面遠少少.  老師攞住d form 逐個小小友問, 聽到少少老師問佢叫乜名同幾多歲, 之後問乜聽唔到.  跟住問我邊個湊小朋友, 想am or pm, 全房人in 完就走得啦.

請問interview用英文還是中文?

原帖由 princessau 於 10-11-23 22:20 發表
請問interview用英文還是中文?

中文的

係小朋友自己group interview

自己in就最好
有我地重坐唔定

學校話歡迎兩個家長去 , 係咪兩個都入得去既呢?

係law,冇理由叫兩個家長去倍坐ga
原帖由 nataliepsc 於 10-11-24 01:39 發表
學校話歡迎兩個家長去 , 係咪兩個都入得去既呢?

Yes.... even at the briefing, parents (preferably dad & mum together) were advised to attend the interview with the kid. They emphasized parents were also to be interviewed and asked with questions, but not just the kids.

但如果學校話兩個都去得, 0甘我個人認為跟返學校旨意會好d!!

係可以一個去又得,兩個去都得!如爸媽都得閑,而兩個入去對個小朋友有利d咪兩個都入囉!但如果小朋友特別黐一個,果個入到去小朋友就唔能夠自己坐定in,會走去"lur"住佢,咁就要考慮清楚了…作一個對小朋友最有利,可以讓小朋友最穩定嘅安排!
原帖由 faitakb 於 10-11-24 12:04 發表
但如果學校話兩個都去得, 0甘我個人認為跟返學校旨意會好d!!

今年我個女都會再試德望, 就係係佢地個talk 都唔只一次話面試當日最好父母一齊出席, 咁會唔會係今年interview 嘅形式唔同左, 連父母都要in埋呢?

原帖由 sunshine231207 於 10-11-24 19:11 發表
今年我個女都會再試德望, 就係係佢地個talk 都唔只一次話面試當日最好父母一齊出席, 咁會唔會係今年interview 嘅形式唔同左, 連父母都要in埋呢?

聽講係

其實唔知點解一個定兩個父母去大家會咁大concern, 通常得閒唔係都會一齊去架咩? 我係學校, 都會prefer父母多過工人去. 真係唔得閒, 咪一個去囉, 無辦法都要頂硬上.

大concern係因為正如sheffield所講, 小朋友特別黐媽咪,之前兩次同媽咪interview佢都想stick住媽咪並且無答老師一d媽咪曾問過的問題(咩名, 幾歲等)囉..

如果無上述問題就當然可以都兩個parents一齊去, 好可惜...

原帖由 nataliepsc 於 10-11-25 01:24 發表
大concern係因為正如sheffield所講, 小朋友特別黐媽咪,之前兩次同媽咪interview佢都想stick住媽咪並且無答老師一d媽咪曾問過的問題(咩名, 幾歲等)囉..

如果無上述問題就當然可以都兩個parents一齊去, 好可惜... ...

但如果淨係daddy去, 又會唔會無安全感都係唔答呢? 真係估唔到架, 我舊年乜都試過, 最後都係果句, "順其自然", 人算不如天算.

唔係風涼話, 係真心架

其實 IN 間間都最好父母一齊去, 記得上年 IN 民生, 培道, 德望, 聖母, 宣道都只是許可一個家長陪入課室(每次都係媽咪陪), 但都有問今日邊個同你o黎架, 我女答 baba mama, 佢地多數會問埋,咁爸爸呢家係邊度呀 ?
而創價更加是一家三口, 好似訪問咁, 小朋友有爸爸媽媽一齊參予面試, 相信自信心都大D
但如果真係工作關係或特別原因唔去得,都冇辦法, 最好教埋小朋友如果老師問, 話爸爸返工, 請唔到假喇!
各位加油呀~

都會三口子一齊去...fingers crossed!

醒目開學勳章

有無今日IN完既家長可以再講多少少啊?
‹ 上一主題|下一主題