用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺 VS ST JOE (KWUN TONG)
go

陳瑞祺 VS ST JOE (KWUN TONG) [複製鏈接]

一間要交學費, 一間唔使比。 一間近, 一間比較遠。一間男女校, 一間全男校。

請各家長幫忙? 比些意見
   0    0    0    0

八卦一問, 請問你是多少分入"陳瑞祺"呢?

20分入,我知道以前陳瑞祺是好好的,但但現在好像降了GRADE, 特別是中學.
原帖由 yuen_jac 於 10-11-24 10:59 發表
八卦一問, 請問你是多少分入"陳瑞祺"呢?

謝謝回覆!

delete delete

雖然話降了,但仍不錯吧。一年5萬,6年30萬。把c小的學費,出去學野都好啊。
不一定要直升中學的。

原帖由 wkceci 於 10-11-24 11:01 發表
20分入,我知道以前陳瑞祺是好好的,但但現在好像降了GRADE, 特別是中學.

原帖由 wkceci 於 10-11-24 10:42 發表
一間要交學費, 一間唔使比。 一間近, 一間比較遠。一間男女校, 一間全男校。

請各家長幫忙? 比些意見

陳瑞祺,我仔仔都係20分入左啦,
我好鍾意佢間學校好大好新,小朋友都好有禮貌,校風又好,係依家咁多人爭既情況下第一輪就收左我已經好開心啦,所以我就會讀csk,留返d學費可以俾仔仔用來補習.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

我亞仔(現在k2) 都有20分,看來可以試下

校舍我都鐘意CSK,我都知第一ROUND入了是很幸運,但距離屋企比較遠,坐校巴最小都要一個鐘.
原帖由 維豬豬 於 10-11-24 11:43 發表

陳瑞祺,我仔仔都係20分入左啦,
我好鍾意佢間學校好大好新,小朋友都好有禮貌,校風又好,係依家咁多人爭既情況下第一輪就收左我已經好開心啦,所以我就會讀csk,留返d學費可以俾仔仔用來補習. ...

原帖由 wkceci 於 10-11-24 11:55 發表
校舍我都鐘意CSK,我都知第一ROUND入了是很幸運,但距離屋企比較遠,坐校巴最小都要一個鐘.

喎....原來你係跨區既? 等我仲以為係csk比較近添,
咁如果ST JOE收左你、又離屋企近而你經濟又無問題既話,咁我就會考慮ST JOE先囉,不過真係要諗清楚六年既學費、飯錢再加課外活動和補習等等,條數真係唔講得笑既,而且讀開私小一般都讀唔返津/官中囉.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

醒目開學勳章

""讀開私小一般都讀唔返津/官中囉"".
點解呀???
原帖由 維豬豬 於 10-11-24 12:24 發表

喎....原來你係跨區既? 等我仲以為係csk比較近添,
咁如果ST JOE收左你、又離屋企近而你經濟又無問題既話,咁我就會考慮ST JOE先囉,不過真係要諗清楚六年既學費、飯錢再加課外活動和補習等等,條數真係唔講得笑既,而且讀開私小一般都讀唔返津/官中囉.

我都想知, 學費可以接受, 但怕它課程深,阿仔跟唔上.
原帖由 yeemelody 於 10-11-24 13:20 發表
""讀開私小一般都讀唔返津/官中囉"".
點解呀???

"讀開私小一般都讀唔返津/官中囉""--> 其實都好正常, 如果家長於小學時已屬意"私小/直資", 我估正常都會繼續呢條路.
我個仔而家k1, 但我都開始計劃下先. 正如另一位家長說, 將慳左既錢比小朋友學下其他野都好. 不過, 我明白要從"私小/直資"及"津/官"中決擇, 真係好難.

原帖由 wkceci 於 10-11-24 11:55 發表

試吓問保姆車會唔會晏d上車
2間都係好學校,但CSK的升中校網會好D。

Thank you csk家長jj. I read some forum said there is no school bus for CSK, we need to find the nanny bus by ourself, is it right?

原帖由 wkceci 於 10-11-24 13:55 發表
我都想知, 學費可以接受, 但怕它課程深,阿仔跟唔上.

怕津/官校 課程深 d?
我覺得 st joe 深 d喎
將來升邊間都無問題吧

我是怕ST JOE 課程深,而且全英文教授, 我怕仔仔不明白,但它在我家附近.

陳瑞祺比較遠,如果要6:30上校巴好慘,但我看到有家長是青衣7:00AM上車,今日註冊時問問學校.

原帖由 olimo 於 10-11-25 10:59 發表

怕津/官校 課程深 d?
我覺得 st joe 深 d喎
將來升邊間都無問題吧
‹ 上一主題|下一主題