用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 教學語言
go

教學語言 [複製鏈接]

請問 瑪利曼小學是否全部都係用英文上堂 (中文科除外), 另外, 中文是否用國語教?
請大家指教一下, 謝
   0    0    0    0

Yes, all classes are taught in English, except Chinese classes.  Chinese class is taught in Cantonese and there is also Putonghau class which is taught separately.  Hope this help.

it will be perfect if Chinese language can be taught in PTH too....

原帖由 junie713 於 10-11-24 16:49 發表
Yes, all classes are taught in English, except Chinese classes.  Chinese class is taught in Cantonese and there is also Putonghau class which is taught separately.  Hope this help.

音樂同體育好似唔係英語教>>>好耐以前就係,但呢幾年唔知係咪唔得,所以轉左做中文....以前阿女唱英文歌...而家有本中文音樂書...

Hi Sindy, 唔知我有無記錯呢?你係咪有個仔仔係0301出世架? 我大女就係, 以前好似係一齊o向0301到傾計架~~你女女依家讀幾年班呢請問?
言歸正傳, 我女依家o向MPS讀P2, 佢地上Music只係用一本英文書, 無中文書, 唱歌同學樂理呀樂器名呀盛都係用英文, 上堂係咪講英文我就唔sure~~

Hi Sindy, 唔知我有無記錯呢?你係咪有個仔仔係0301出世架? 我大女就係, 以前好似係一齊o向0301到傾計架~~你女女依家讀幾年班呢請問?
言歸正傳, 我女依家o向MPS讀P2, 佢地上Music只係用一本英文書, 無中文書, 唱歌同學樂理呀樂器名呀盛都係用英文, 上堂係咪講英文我就唔sure~~

原帖由 CCW 於 10-12-1 09:33 發表
言歸正傳, 我女依家o向MPS讀P2, 佢地上Music只係用一本英文書, 無中文書, 唱歌同 ...

上到五六(唔記得左),有本叫do re mi架....

回覆 2# CCW 的文章

Hi CCW, 我個囡都係在MPS讀P2,你好呀!
‹ 上一主題|下一主題