用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成績band2尾,在大埔有什麽中學?
go

成績band2尾,在大埔有什麽中學? [複製鏈接]

迦密聖道 vs 靈風 vs 圓玄 vs 劉梅軒 vs 救恩
羅定邦 vs 林大輝
thanks....

0    0    0    0

救恩(BAND2頭)
羅定邦(收BAND3生)但英中
圓玄 (中)
林大輝(多家長投訴)
迦密聖道(中)
靈風(2尾-3頭)
劉梅軒(3中)

救恩、圓玄有英文班,屬band 2頭。
聖道無英文班,屬band 2中。
靈風及劉梅軒 band 3, 靈風好過劉梅軒,劉梅軒今年只收到4班中一新生。
羅定邦是直資校,教學語言不受教育局限制,全英中,band 3生也是英語教學。

其實我打算報圓玄,聖道,靈風
但聽聞靈風,神召會是谷成績的.
知唔知圓玄是要求什麼?口碑怎樣?
想去聖道參觀,但沒有簡介會.
本來打算,如果羅定邦收,就報讀,但問過在羅xx現讀的學生家長,個個都話<大不如前>叫我想清楚.

http://www.yy2.edu.hk/sch_detail/sch_detail6a.php

原帖由 1999 於 10-11-28 09:38 發表
本來打算,如果羅定邦收,就報讀,但問過在羅xx現讀的學生家長,個個都話叫我想清楚. ...

羅定邦真是甘大不如前? 我仲想緊好唔好報tin
甘....真係要考慮清楚了

原帖由 1999 於 10-11-28 09:38 發表
本來打算,如果羅定邦收,就報讀,但問過在羅xx現讀的學生家長,個個都話叫我想清楚. ...

羅定邦真的是band 3嗎 ??? 但它收生的標準係中英數及操行都要B喎, 應該無咁差(band 3), 對嗎 ???

原帖由 MonAnson 於 10-11-30 13:25 發表
羅定邦真是甘大不如前? 我仲想緊好唔好報tin
甘....真係要考慮清楚了

原帖由 MANDY媽 於 10-11-30 13:42 發表
羅定邦真的是band 3嗎 ??? 但它收生的標準係中英數及操行都要B喎, 應該無咁差(band 3), 對嗎 ???

原來西班牙語唔係人人有份,英文叻嗰D班才可有份.1星期1堂.
不過,我都會試下去考,考到到時再想入不入,考不到就不用多想,去攪珠啦!

以前未轉直資一直都係BAND1尾, 故唔到轉左直資會係甘???~!~!
我仲估佢有BNAD2頭,PRINT左FORM準備報名,而家真係心大心細...唉~~~

原帖由 MANDY媽 於 10-11-30 13:42 發表

[quote]原帖由 1999 於 10-11-28 09:38 發表
知唔知大埔那間中學老師比較包容學生和有愛心?
圓玄 / 聖道 / 靈風 / 羅定邦 / 劉梅軒 / 三育 / 或其他中學

係呀, 唔係每個學生都可以學到西班牙文的, 我簡介會時有到過西班牙語室, 問過有關老師及同學, 中一至中三都會各有四班, 英文成績最好的會編入同一班, 只係這一班可以上西班牙文班, 因為會用左一堂英文堂轉為學西班牙文, 如果英文成績唔係太好的話, 一來可能學起西班牙文會較困難, 而且每星期會少左一堂英文堂, 可能真係比D英文成績好少少的同學上會比較好.
雖然都聽左D對羅中的負面留言, 但我仍然對羅中有信心的, 希望我囡囡面試成功啦.

原帖由 1999 於 10-11-30 14:05 發表

原來西班牙語唔係人人有份,英文叻嗰D班才可有份.1星期1堂.
不過,我都會試下去考,考到到時再想入不入,考不到就不用多想,去攪珠啦!

面試後一至2星期就有結果,收 or 唔收 or waiting
你地知唔知通知後幾耐要註冊呢?

原帖由 1999 於 10-11-30 14:05 發表

原帖由 MANDY媽 於 10-11-30 15:39 發表
係呀, 唔係每個學生都可以學到西班牙文的, 我簡介會時有到過西班牙語室, 問過有關老師及同學, 中一至中三都會各有四班, 英文成績最好的會編入同一班, 只係這一班可以上西班牙文班, 因為會用左一堂英文堂轉為學西班牙 ...

hi Mandy,
我都同意你講法, 係有負面comment, 但我對呢間中學好有信心, 希望我女都入到啦!!

同一間學校60多個老師,人人都有自己的性格,有人多些愛心,有人對學生有較高的期望和要求。
你的問題,無人能答。
原帖由 1999 於 10-11-30 15:33 發表
[quote]原帖由 1999 於 10-11-28 09:38 發表
知唔知大埔那間中學老師比較包容學生和有愛心?
圓玄 / 聖道 / 靈風 / 羅定邦 / 劉梅軒 / 三育 / 或其他中學 ...

羅定邦吾係Band  3, 而是Band one 尾Band 2頭,如果你係Band  2尾學生,除非你英文成績好好,或有其他專長,否則應該吾收. 如果比你入到,你都會好辛苦,因為佢全部科目(除中文及中史外)都係英文教.
如果Band 2尾你可以考慮迦密聖道或孫方中,今年出生率好低,所以在大抽奬放第一第二志願,應該吾難入.

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 10-12-1 15:46 發表
羅定邦吾係Band  3, 而是Band one 尾Band 2頭,如果你係Band  2尾學生,除非你英文成績好好,或有其他專長,否則應該吾收. 如果比你入到,你都會好辛苦,因為佢全部科目(除中文及中史外)都係英文教.
如果Band 2尾你可以考 ...

迦密聖道我有想過,在門外看校社看來都不錯,我問過該校,今年沒有簡介會,現有4班中一,沒太高成績要求,但又唔知校風点???????

迦密聖道校風都ok.....
‹ 上一主題|下一主題