用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC or TT(崇幼)?
go

SC or TT(崇幼)? [複製鏈接]

如果呢兩間, 你地會點選?

SC: 英粵班, 程度較深, 英文好, 但冇小學, 學費較貴
TT: 主流班, 語言環境不錯, 有小學backup, 有學劵, 但小學學費較貴, 程度唔够SC好

大家比下意見好嗎?
   0    0    0    0

原帖由 sthnothing 於 10-11-30 16:58 發表

SC: 英粵班, 程度較深, 英文好, 但冇小學, 學費較貴
TT: 主流班, 語言環境不錯, 有小學backup, 有學劵, 但小學學費較貴, 程度唔够SC好

大家比下意見好嗎? ...

想問吓點解TT情度唔夠SC好?SC課程唔算深wor
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

論程度和名氣, sc 優勝, 將來考私小/直資有幫助; 除非一直心儀TT打算直升小學, 就非TT莫屬

我會選sc 打好左個底
到小學大不了考番入tt 小學
有時要睇有無回頭路走
去考c小/直g /叩門都係sc 個名比較優勝

原帖由 NICOLE123 於 10-11-30 17:37 發表
我會選sc 打好左個底
有時要睇有無回頭路走

如果係TT英普又點睇?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

看經濟啦,無學卷的,一年的學費可以成家人去轉旅行的!!  其實一家人去旅行真係幾開心,不過如果有錢,當然唔洗諗啦,TT個校舍好陳舊呢...

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-30 17:40 發表

如果係TT英普又點睇?

如果唔計學費.
我都係buy sc 因為名氣有幫c小/直g/叩門
unless你好想入 tt小學 or 你一心入津小 / 大抽獎
我自己覺得 tt 既中學接得唔好 如果接沙祟又唔同講法

My son is studying in K3 in SC now, actually besides school fee is expensive, you need to join some many activities and competition for preparation to P1.  Also, not so many children in SC got very good primary school.
But my friend's daughter is studying in TT, ENG +PH, she is so happy now co's the school fee is cheaper and she said her daughter can have a very good language environment.
In fact, so many parents which need to go to work also think that learning in SC is not so good.

原帖由 sthnothing 於 10-11-30 16:58 發表

大家比下意見好嗎? ...

我都有TT and SC offer, in this moment , I prefer TT more

原帖由 NICOLE123 於 10-11-30 17:37 發表
我會選sc 打好左個底
有時要睇有無回頭路走

如果係LH英普又點睇?

I mean that if you go to St Cat, you should do a lot of preparation for him to apply P.1, even Eng and PTH.  Also, like this year, our results for applying P.1 is not so good and the competition is so big.
原帖由 Pertra 於 10-11-30 18:24 發表
Connieleo,
You mean it is quiet competitive between SC kids ? And you mena the SC kids are quiet varied in level, this affects the P1 offer result.
Pertra

咁崇小又是否一間好好的小學呢? 值唔值得放棄其它選擇而直升?! 但崇小的學費都幾貴, 而且中學好似唔系太好......
哎, 選左呢條路就要想埋落去點行!

原帖由 yinghung1234 於 10-11-30 19:08 發表
我女都有tt主流及SC offer , 不過應該會揀tt. 因為做過 research 同聽口啤 , tt 唔會差好遠, 而且語言環境好好, 德育培育尤其好 , 兼且有學券 , 而且學校重有好多課外活動 , 以我所知, 逢星期六學生可以參加免費英語 ...

係呀, 我同樓主一樣呀, 大部份朋友都話SC會好D, 打好基礎...
但近幾年祟真辦學又唔錯喎, 而且學費平...
真係唔知點選擇好喇...

原帖由 EggEgg08 於 10-11-30 18:21 發表
我都有TT and SC offer, in this moment , I prefer TT more

我想問祟真真的比sc好嗎?

不如家長咁唸啦, 兩間都係好學校, 但收費/課外活動/課程都有所不同。

TT - 不一定上自己小學, 我地出去考小學都有考得好成績既。而佢地有好多機會比小朋友上台訓練自信(如懇親會/小小大會堂/校隊/小天使合唱團)呢個都係好多學校面試所需既條件。

無論係咩學校都好, 做家長都要幫小朋友自己準備。唔係單靠學校就得, 更何況係想單靠學校既名氣呢?

別迷信任何一間學校可以必入到心儀小學, 要睇自己屋企環境是否不能提供某一種既支援, 咁就選返有提供既學校去補回啦。

原帖由 silvia_ng 於 10-12-1 17:31 發表
不如家長咁唸啦, 兩間都係好學校, 但收費/課外活動/課程都有所不同。

TT - 不一定上自己小學, 我地出去考小學都有考得好成績既。而佢地有好多機會比小朋友上台訓練自信(如懇親會/小小大會堂/校隊/小天使合唱團)呢個 ...

呢點亦係我傾向TT原因,你唔係精英一樣可上台表演

原帖由 NICOLE123 於 10-11-30 17:47 發表

如果唔計學費.
我都係buy sc 因為名氣有幫c小/直g/叩門
unless你好想入 tt小學 or 你一心入津小 / 大抽獎
我自己覺得 tt 既中學接得唔好 如果接沙祟又唔同講法 ...

我都係過來人,非常同意
‹ 上一主題|下一主題